Νοσοκομεία: Όλοι μαζί στην απεργία

Η κινητοποίηση αφορά τους νέους γιατρούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία που πλησιάζει το 13%, τη μετανάστευση των γιατρών (627, το 2,5% των γιατρών αναγκάστηκε το 2011 να βρει δουλειά στο εξωτερικό, τους νέους γιατρούς που φτάνουν μέχρι και δέκα χρόνια αναμονής για να ξεκινήσουν ειδικότητα, τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τους πετσοκομμένους μισθούς των ειδικευόμενων.

Εν τω μεταξύ τις επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη βδομάδα 9 - 13 Ιανουαρίου συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ μετά από απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Το ίδιο διάστημα, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ θα απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με αιτήματα καμιά περικοπή στο ιατρικό μισθολόγιο, στήριξη στο ΕΣΥ που καταρρέει και Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που να σέβεται ασθενείς και γιατρούς, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί και αυτός σε απεργία το διάστημα 13-19 Ιανουαρίου.

Η επίθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο χώρο της δημόσιας υγείας, δεν αφορά μόνο τους νέους γιατρούς, δεν αφορά καν μόνο όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, όλους τους ανθρώπους που η ζωή τους και η υγεία τους απειλείται από τη διάλυση που φέρνουν τα μέτρα του Λοβέρδου και της Τρόικας. Μόλις προχθές, από την Καβάλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ρητά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά πρόσληψη μέσα στο 2012, την ίδια στιγμή που νοσοκομεία και Κ.Υ αδυνατούν ήδη να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Τα υπό συγχώνευση νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσίες ενώ το υπουργείο έχει ξεκινήσει μετακίνηση γιατρών σε νοσοκομεία της Αθήνας από τα τέως νοσοκομεία ΙΚΑ, που τα οδηγούν στο κλείσιμο.

Την Πέμπτη 12/1, οπότε και συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ χρειάζεται να υπάρξει απόφαση για πρόγραμμα κινητοποιήσεων με συμμετοχή στην Παναττική 24ωρη που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα στις 17 Γενάρη και από την επόμενη βδομάδα να ακολουθήσουν το δρόμο της Χαλυβουργίας ξεκινώντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες με πρόταση προς όλες τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στην Υγεία να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης

Αγ. Σάββας: Ψηφοδέλτιο μάχης