ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ: Xέρι - χέρι στα σκάνδαλα

H απάντηση του διευθυντή του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη στον, μέχρι πριν λίγους μήνες κολλητό του, ΓΑΠ, είναι σημειολογικού ενδιαφέροντος: Ξεδιάντροπη, καθώς ο Νο1 βαρόνος των ΜΜΕ χωρίς κανένα κόμπλεξ ομολογεί το μέγεθος της διαπλοκής ανάμεσα στα συμφέροντα και την κυρίαρχη πολιτική τάξη που από τη χούντα μέχρι τώρα εναλλάσσεται στην εξουσία. Και εξίσου αποκαλυπτική παρόλο που δεν μας λέει τι του ζήτησε ο Παπανδρέου.

Παρομοίως και η τοποθέτηση του Γιωργάκη, που πρώτος γνωστοποίησε τον καβγά, λέγοντας ότι ο ΔΟΛ του κάνει πόλεμο γιατί η Εθνική δεν ενέκρινε δάνειο στον Ψυχάρη και αυτός με τη σειρά του υπονόμευσε το γάμο Εθνικής-Alpha Bank. Μένει να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η “φιλία” του (υιού) Ανδρέα Ψυχάρη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Σαμαρά, του οποίου αποτελεί συνεργάτη, διπλωματικό σύμβουλο και πιθανό υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.

Ο Καρατζαφέρης με τον Εφραίμ

Ομως, οι φετινές γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων δεν ήταν μόνο ίντριγκα και διαπλοκή, ήταν και ανθρωπιά και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Πώς θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς τη συγκινητική επίσκεψη του Καρατζαφέρη στον “φυλακισμένο γέροντα” Εφραίμ, που δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; (Δεν ξεχνάμε βέβαια και το γεγονός ότι όταν ο Εφραίμ ξεκίνησε να στήνει τις κομπίνες του, διοικητής του Αγίου Ορους ήταν ο Ψυχάρης). Ή την αποκάλυψη που έκαναν οι εφοριακοί ότι ο υπουργοποιημένος Ροντούλης παρενέβη εμποδίζοντας κατ' εξαίρεση τη συγχώνευση των εφοριών Αγιάς και Τυρνάβου; 'Η την πλειάδα των “στελεχών” του Ελληνικού Μετώπου του Βορίδη που πλέον πληρώνονται από το κράτος σαν υπάλληλοι, σύμβουλοι και διευθυντές του γραφείου υπουργού;

Το νέο “ήθος” που έχουν φέρει οι πολιτικοί του ΛΑΟΣ είναι αδιαμφισβήτητο – όπως ακριβώς και το απαράμιλλο θάρρος των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, αυτών των άξιων εκπρόσωπων της δικαστικής εξουσίας που όρθωσαν το ανάστημά τους, κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν παρενοχλήσεις, μετά παραιτήθηκαν, μετά ξεπαραιτήθηκαν και τώρα από την ίδια θέση δίνουν εξηγήσεις στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου για να διευκρινίσουν ότι δεν συνέβη και τίποτε σοβαρό.

Εφοπλιστές λαθρέμποροι

Μέσα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον, με μια άρχουσα τάξη σε κρίση να αλληλοσπαράσσεται και να αλληλλοκαρφώνεται, ένα-ένα τα σκάνδαλα έρχονται στην επιφάνεια, άλλες φορές με πάταγο και άλλες φορές με ένα μικρό φλοπ – όπως ακριβώς τα κόπρανα που επιπλέουν στη θάλασσα. Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκει και το άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στην Καθημερινή για το λαθρεμπόριο καυσίμων από ελληνικές εταιρίες την Κυριακή 8/1, στο οποίο και διαβάζουμε: “Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών του γαλλικού κράτους που ενίσχυαν τους εξεγερμένους στη Λιβύη είχαν πραγματικά εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των πλοίων ελληνικών συμφερόντων, που φόρτωναν ποσότητες αργού πετρελαίου σε άλλες τιμές και ποσότητες από εκείνες που πραγματικά είχαν αγοράσει. Στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές πουλούσαν, μέσω υπεράκτιων εταιρειών, το φορτίο ως «σποτ» σε τιμή πολύ υψηλότερη και η διαφορά κατέληγε σε κάποιο ελβετικό λογαριασμό”.

Χρειάζεται μια γερή επίθεση του εργατικού κινήματος για να πάρει και να σηκώσει τα κόμματα της διαπλοκής του μαύρου μετώπου και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Οπως έγραφε και ο Σ. Ψυχάρης στο περίφημο άρθρο του περί “εκτροπής” όταν οι αγανακτισμένοι ξεχείλιζαν τις πλατείες:

“Τι συμβαίνει; Είναι οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής μας που μεταβάλλουν τη διαμαρτυρία κοινωνικών ομάδων (που νιώθουν ότι αδικούνται) σε πυριτιδαποθήκη. Αν η ευημερούσα μερίδα της κοινωνίας ανησυχεί για τα προβλήματα δημόσιας τάξης, από την πλευρά τους οι ανήκοντες σε κοινωνικά στρώματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας πιστεύουν ότι πρέπει και μπορούν να εξεγερθούν. Και να ανατρέψουν «την κοινωνία της αδικίας και της διαφθοράς». Και μετά; Τι θα συμβεί αν ξεκινήσει η επανάσταση”;