Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα είναι γεμάτο δώρα για τους καπιταλιστές και νέες επιθέσεις για τους εργαζόμενους και το λαό. Εχει στόχο να κλείσει με δεκάδες “εκκρεμότητες” που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και βρίσκονται χαοτικά, ατάκτως ερριμμένες στις δεκάδες διατάξεις του. Πρόκειται για ένα έκτρωμα – που την άμεση ψήφισή του ο υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος χαρακτήρισε “βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στις 15 Γενάρη”. Ενα έκτρωμα που η πλειοψηφία του μαύρου μετώπου των βουλευτών της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ θα ψηφίσει σε εντεταλμένη υπηρεσία χωρίς καν να έχει προλάβει να διαβάσει -πόσο μάλλον να καταλάβει- τα άρθρα και την εισηγητική έκθεση.
Το πολυνομοσχέδιο φέρνει δώρα σε μετόχους και εταίρους καταργώντας τη φορολογία με την κλίμακα των φυσικών προσώπων των ποσών που έχουν εισπράξει φυσικά πρόσωπα από μερίσματα Α.Ε. ή κέρδη ΕΠΕ. Όπως αναφέρεται, με την παρακράτηση φόρου 25% ή 21% για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2011 εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Την ίδια στιγμή το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία φοροελεγκτικών ιδιωτικών εταιριών που θα “ασκούν φορολογικό έλεγχο” στις επιχειρήσεις και θα μπορούν να εκδίδουν ετήσια “φορολογικά πιστοποιητικά” σε αυτές. Καλώς ήλθατε στο απόλυτο βασίλειο της ρεμούλας!
Αλλα άρθρα και διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να περάσουν μια σειρά από εκπτώσεις και διευκολύνσεις για φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν εργοδότες.
Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουν από τις περικοπές μισθών και τα χαράτσια, το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους κάθε λογής Γαβαλάδες “να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφά̟παξ, με ολική έκ̟πτωση α̟πό τις μέχρι τότε π̟ροσαυξήσεις εκ̟πρόθεσμης καταβολής, ή να υ̟παχθούν σε ̟προγράμματα τμηματικής καταβολής μέχρι εξήντα (60) μηνιαίων δόσεων, με ταυτόχρονη μείωση των εν λόγω ̟προσαυξήσεων κατά ̟ποσοστό ̟που βαίνει μειούμενο όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων”.
Στο ίδιο τσουβάλι
Οσο για τα νέα “αντικειμενικά κριτήρια” που θεσπίζουν άλλες διατάξεις του πολυνομοσχέδιου για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των ελευθέρων επαγγελματιών, στην ουσία βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το μικρομάγαζο με την εταιρία, το νέο δικηγόρο που μόλις άνοιξε ένα γραφείο με τον Κούγια, και οδηγούν σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο τους μικρο-επαγγελματίες.
Με μια άλλη σειρά διατάξεων σκληραίνει ο κεντρικός έλεγχος πάνω στις προσλήψεις στο δημόσιο, την ίδια στιγμή που νοσοκομεία, δήμοι και υπηρεσίες ήδη στενάζουν από έλλειψη προσωπικού. “Σκο̟πός είναι η βελτίωση του ελέγχου και της ε̟πο̟πτείας στον αριθμό ̟προσλήψεων/α̟ποχωρήσεων του συνόλου του τακτικού ̟προσω̟πικού του δημοσίου, των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α” αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση. Παράλληλα, σε άλλη διάταξη υπάρχει η “υπόσχεση-τυράκι στη φάκα” για όσους μπαίνουν σε εφεδρεία, ότι η έκδοση σύνταξης θα γίνεται εντός τετραμήνου –την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο διαστημα για όσους συνταξιοδοτούνται κανονικά ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες.
Με τους υπερχρεωμένους Δήμους να πιέζονται να παρουσιάσουν “ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς” από τη μια και να αδυνατούν λόγω χρηματοδότησης να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η μεταφορά των μαθητών στα συγχωνευμένα σχολεία ή η θέρμανση των σχολείων από την άλλη, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τους ΟΤΑ τη “σύναψη δάνειου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με ̟πιστωτικά ιδρύματα” με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο θα εγκρίνεται αφού οι Δήμοι υποβάλλουν Σχέδιο Οικονομικής Υ̟ποστήριξης στην σχετική Ελεγκτική Ε̟πιτρο̟πή.
Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, το μέτρο αυτό παίρνεται γιατί αν δεν καταβληθούν οι δαπάνες θα δημιουργήσουν “κοινωνική αναστάτωση και θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση ̟πολλούς ιδιώτες (εργολή̟πτες, ̟προμηθευτές κλ̟π) ̟που συναλλάσσονται με τους δήμους”. Φυσικά, η υπερχρέωση των Δήμων δεν πρόκειται να σταματήσει, αντίθετα θα αυξάνεται, όσο αυξάνονται οι περικοπές - την ίδια στιγμή που μέρος των χρεών θα μετακυλίεται έμμεσα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σε άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου επισπεύδεται η λεγόμενη “απελευθέρωση της αγοράς” στα φορτηγά και τα βυτιοφόρα από τις 30 Ιουνίου του 2013 που ήταν αρχικά συμφωνημένο στην 1η Ιανουαρίου του 2012. Πρόκειται για ένα δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους το φιλέτο των μεταφορών – και σειρά έχουν τα ταξί.
Μια σειρά άλλων διατάξεων ρυθμίζει “καθημερινά θέματα του Ταμείου Αξιο̟ποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και α̟ποσκο̟πούν στην ταχύτερη και α̟ποτελεσματικότερη εκτέλεση του έργου του” που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.