Οι Χαλυβουργοί στο Βόλο

Πάνω από 2.500 ήταν οι συμπαραστάτες που συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 5 Γενάρη στο Βόλο για να στηρίξουν τον αγώνα των ηρωϊκών Χαλυβουργών, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην πόλη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας με προκήρυξη που μοίρασε στην συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων πως “ο δίκαιος αγώνας των χαλυβουργών είναι και αγώνας όλων των εργαζόμενων, σε μια περίοδο που οι απολυμένοι και οι άνεργοι αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, και που ετοιμάζονται χιλιάδες νέες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”.

Η απόφαση για συγκέντρωση στο Βόλο είχε παρθεί από την Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν και τους εργάτες στο δεύτερο εργοστάσιο του Μάνεση στο Βόλο. Από την προηγούμενη μέρα αντιπροσωπεία του σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας είχε εξορμήσει στο εργοστάσιο του Βόλου προσπαθώντας να σπάσει την εργοδοτική τρομοκρατία. Μιλώντας στην Ε.Α. ο Γιώργος Σιφωνιός τόνισε: “Καταφέραμε να βγάλουμε απεργία συμπαράστασης στον κλάδο του μετάλλου για ολόκληρη την Μαγνησία στις 12 Γενάρη και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να εξηγήσουμε και στους συναδέλφους του Βόλου πως η μάχη είναι κοινή.”.

Στην ομιλία του στην συγκέντρωση ο πρόεδρος των Χαλυβουργών αφού διάβασε την ανοιχτή επιστολή των Χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, εξήγησε την αναγκαιότητα για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Γενάρη, και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες και το Εργατικό Κέντρο Βόλου να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. “Οι Χαλυβουργοί θα γυρίσουν όλα τα εργοστάσια της Αττικής. Με αντιπροσωπείες των 2-3 ατόμων δεν θα αφήσουμε χώρο για χώρο που να μην βρεθούμε ζητώντας την αλληλεγγύη των συναδέλφων μας και την συμμετοχή τους στην απεργία. Πρέπει να μην μείνει κανένα ανοιχτό εργοστάσιο στην Αττική στις 17 Γενάρη”.

Επιτροπές

Η οργάνωση που έχουν στήσει στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου οι Χαλυβουργοί είναι παραδειγματική. Επιτροπές για την συλλογή χρημάτων, για την συλλογή και αποθήκευση τροφίμων, για την περιφρούρηση, για την διανομή χρημάτων και τροφίμων. Μια φορά την εβδομάδα μοιράζουν τρόφιμα και χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εργάτη και της οικογένειάς του. Αυτή η συλλογική οργάνωση είναι που τους δίνει την δύναμη να συνεχίζουν με τέτοια αυτοπεποίθηση.

“Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Γενάρη απέναντι στις λίγες φωνές απαισιοδοξίας που ακούστηκαν, η μεγάλη πλειοψηφία των τοποθετήσεων έδειχναν πως αυτός ο αγώνας έχει μέλλον. Είναι κατανοητό από την πλειοψηφία των εργατών πως εδώ που έχουν φτάσει, και με τον Μάνεση να γίνεται μέρα τη μέρα και πιο αδιάλλακτος, ο μόνος δρόμος είναι η ακόμα πιο σκληρή απεργιακή δράση.

“Αν ξεκινήσαμε την απεργία για 16 απολύσεις, σήμερα που αυτές έχουν ξεπεράσει τις 50 δεν έχουμε λόγο επιστροφής”, τόνισε η σύζυγος ενός χαλυβουργού που εξήγησε πως είναι περήφανη για τον σύντροφό της και τη μάχη που δίνει. Επιπλέον σε πολλές τοποθετήσεις γινόταν σαφές πως αυτή η μάχη έχει ξεπεράσει τα αιτήματα των Χαλυβουργών και είναι αγώνας σύμβολο για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετάφερε η αντιπροσωπεία της Ένωσης Μεταναστών Εργατών που βρέθηκε την Παρασκευή 6/1 στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ. Οι μετανάστες εργάτες παρέδωσαν τρόφιμα και τόνισαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους Χαλυβουργούς. “Οι μετανάστες εργάτες είναι ένα με τους ντόπιους εργάτες. Ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στη εκμετάλλευση”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τζαβέντ Ασλάμ. “Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και εθνικότητα να δώσουν δυναμικό παρών στη Απεργία στις 17 Γενάρη”, ανέφερε ο Ρεζά Γκολαμί.

Διαβάστε επίσης

Ξάνθη

Περιστέρι

Ο αγώνας στην 3Ε

ΟΣΕ