Ο αγώνας στην 3Ε

Διεκδικούν ακόμα να πάρουν πίσω τις 7 απολύσεις στις οποίες προχώρησε ο εργοδότης τους Α. Γιαννακόπουλος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις τους για να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν οτι ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε η Χαλυβουργία, το ALTER καθώς και τη συμπαράστασή σε αυτούς.

Τους εργάτες της 3Ε που βρίσκονται από την αρχή του αγώνα μέρα νύχτα στο εργοστάσιο επισκεφτήκαμε μέσα στα Χριστούγεννα, διαδηλώσαμε μαζί τους τις ίδιες μέρες μπροστά στο υπουργείο Εργασίας και μιλήσαμε ξανά μαζί τους την περασμένη Παρασκευή στο χώρο εργασίας τους και συζητήσαμε για την δράση τους. Σε ένα εργοστάσιο που το αφεντικό τους έκοψε το ρεύμα οι εργάτες - άντρες, γυναίκες, μετανάστες και μετανάστριες, όλοι μαζί υποδέχτηκαν θερμά την Εργατική Αλληλεγγύη.

Κάποιοι μας γνώριζαν από τη δράση μας στο σωματείο των Λιθογράφων, άλλοι αγόρασαν το χιλιοστό τεύχος θυμίζοντάς μας ότι είχαν τυπώσει κάποια από τα χίλια φύλλα της εφημερίδας παλιότερα. Στη συζήτηση που άνοιξε ενημερωθήκαμε ότι το εργοστάσιο έχει σύμβαση με το Υπ. Παιδείας για να βγάλουν σχολικά βιβλία και ότι δήλωσαν ήδη στο Υπουργείο ότι ακόμα και μέσα στη κατάληψή τους μπορούσαν να δουλέψουν και να ολοκληρώσουν όλη την δουλειά, αν το Υπουργείο ήθελε, ώστε να μοιραστούν τα απαραίτητα στους μαθητές βιβλία.

Κάτι στο οποίο το Υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση... Τους προτείναμε να έρθουμε σε επικοινωνία με σχολικούς συλλόγους για τις ανάγκες τους και να μοιράσουν οι ίδιοι έξω από τα σχολεία το στοκ που έχουν στο εργοστάσιο. Ακόμα την ανάγκη να συνδεθούν με τα άλλα εργοστάσια λίγο πιο πέρα στα Δυτικά (Αλουμινεξ, Λουκίσα) και ότι η δύναμή μας είναι στο συντονισμό όλων των χώρων που βγαίνουν δυναμικά στον αγώνα. Αυτό ήταν και δικιά τους έγνοια καθώς καθημερινά φτιάχνουν συνεργεία και επισκέπτονται άλλα εργοστάσια στη γειτονιά τους και ενημερώνουν για τον αγώνα τους.

Τους προτείναμε να βγάλουν κουπόνι ενίσχυσης για την απεργία τους και να μας δώσουν να τα διακινήσουμε και εμείς καθώς αυτό όχι μόνο θα τους έδινε τα απαραίτητα αυτές τις μέρες χρήματα, αλλά θα λειτουργούσε και σαν δέσιμο με τον κόσμο για να κάνει κομμάτι του τον αγώνα τους. Μάθαμε ότι οι μισοί μόνο εργαζόμενοι δικαιούνται από το ασφαλιστικό ταμείο τους το επίδομα επίσχεσης (ΙΚΑ), ενώ οι υπόλοιποι όχι. Κατόρθωσαν να το διεκδικήσουν για όλους με μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στον ασφαλιστικό φορέα.

Σε μια χώρα που οι πολιτικοί και τα παπαγαλάκια της άρχουσας τάξης μάς επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει παραγωγή, εμείς ανακαλύπτουμε μόνο στη γειτονιά μας δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοστάσια που ήταν γύρω μας αόρατα από την καθημερινότητά μας και μπαίνουν στη μάχη που φουντώνει το κάθε ένα φωτίζοντας για όλους τον δρόμο της κατάληψης, της απεργίας διαρκείας, της αλληλεγγύης και της κλιμάκωσης.

Παντελής Γαβριηλίδης

Διαβάστε επίσης

Οι Χαλυβουργοί στο Βόλο

Ξάνθη

Περιστέρι

ΟΣΕ