Νοσοκομεία: Ξεσηκωμός διαρκείας!

Η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία είναι ενδεικτική του νέου μαζικού ξεσηκωμού που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία, ύστερα και από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, με τους εργαζόμενους να παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά τους με μισθούς των 20, 50, μηδέν - ή ακόμα και με αρνητικό πρόσημο – ευρώ. Δίπλα στους ανύπαρκτους πλέον μισθούς, είναι ανοιχτά τα μέτωπα των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών και το πάγωμα των προσλήψεων, που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις έχει κάνει πλέον την κατάσταση εξοντωτική. Σημειωτέον ότι το Yπουργείο χρωστάει δεδουλευμένα μηνών σε νοσοκομειακούς γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, μετά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Παρασκευή 10/2 όπου θα προταθεί η κήρυξη τριήμερης απεργίας.

Στο Αττικό νοσοκομείο η συνέλευση των εργαζομένων έχει αποφασίσει συγκέντρωση στο αίθριο 7-9πμ και γενική συνέλευση στις 9πμ για την Τετάρτη 8 Φλεβάρη, ενώ την Πέμπτη 9 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΤΕΠ και κλείσιμο των ταμείων. “Υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση από προηγούμενη συνέλευση για πρόταση για απεργία διαρκείας” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σπύρος Στάικος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.

‘Θα τα κλείσουμε όλα’

Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ξεκινάνε από την Παρασκευή 10/2 καθημερινές γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις. “Θα τα κλείσουμε όλα, ταμεία, εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, τα πάντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΑ ένας εργαζόμενος. “Στο Ιπποκράτειο μαζεύτηκαν πάνω από 200 υπογραφές και θα γίνει συνέλευση την Παρασκευή 10/2 στις 9πμ”, μας μεταφέρει ο Τάσος Ναούμης. Ηδη από την προηγούμενη Πέμπτη 2/2, η Ντίνα Μπιτοπούλου είχε καταγγείλει στη συνέλευση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας την απεργοσπαστική λειτουργία της πλειοψηφίας στην ηγεσία του συλλόγου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, που εμπόδισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στην παννοσοκομειακή κινητοποίηση την ίδια μέρα.

Πρόγραμμα δράσης έχει αποφασίσει και η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό με συγκέντρωση στα επείγοντα και κατάργηση του 5ευρου την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 8.30πμ, συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Πεδίο του Άρεως το απόγευμα της ίδιας μέρας, νέα συγκέντρωση στα επείγοντα και συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 8.30πμ και συντονισμό με εργατικά και υγειονομικά σωματεία.

Στο Παίδων Πεντέλης, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 3/2, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου “αποφασίστηκαν με απόλυτη πλειοψηφία τα ακόλουθα: Από Δευτέρα 6/2 έως Δευτέρα 13/2 α)Κλείσιμο των ταμείων και παρεμπόδιση της πληρωμής του εισιτηρίου των 5 ευρώ από τους γονείς. β) 2ωρες καθημερινές μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο προαύλιο του νοσοκομείου μας και κάλυψη των αναγκών των τμημάτων μας (τις ώρες αυτές) με προσωπικό ασφαλείας και νέα γενική συνέλευση για εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση των κινητοποιήσεων” την Παρασκευή 10/2.

“Σε μαζική συγκέντρωση, πάνω από 60 άτομα, στα γραφεία του Συλλόγου, τέτοια που ο μνημονιακός πρόεδρός του, Αργύρης Παρδαλάκης, δεν είχε δει ούτε στον ύπνο του εδώ και χρόνια, αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι καθημερινά σε συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας στο προαύλιο του νοσοκομείου” αναφέρει η Απόφαση Συγκέντρωσης Εργαζόμενων Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» που καταλήγει:

“Εμείς δεν οφείλουμε να πληρώσουμε ένα χρέος που δεν είναι δικό μας. Οι διεθνείς συμβάσεις επιτάσσουν να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων μας, και όχι η αποχρέωση των πιστωτών μας. Καταγγέλλουμε το δημόσιο χρέος και ζητάμε την ακύρωσή του και τη μη πληρωμή του. Η πυρκαγιά που άναψε στο Υπουργείο Υγείας θα μεταλαμπαδευτεί, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε υγειονομικό και κοινωνικό χώρο. Με τον ενθουσιασμό μας και την αγάπη μας και πίστη μας για τον άνθρωπο, θα νικήσουμε. Επιτροπή Αγώνα Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»”.

Διαβάστε επίσης

Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ

Βήμα -βήμα

ΟΕΝΓΕ

Κιλκίς

Χανιά: Συζήτηση στο Νοσοκομείο