Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ. Θεοδωρίδης, συμβασιούχος στο Δήμο Αθήνας, που αφού θύμισε ό,τι η κατάληψη στο Δημαρχείο στην πλ. Κοτζιά ήταν μια πρώτη σπίθα αντίστασης, τόνισε: “Ο Δήμος Αθήνας δυστυχώς εξυπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα της κυβέρνησης που θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα προς το συμφέρον των μεγαλοκαρχαριών με εργαζόμενους που θα δουλεύουν με μισθούς πείνας”. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δ. Μαντζιώρη από το Δημοτικό Βρεφοκομείο: “Κρατήσαμε μια κατάληψη 40 μέρες, πάρα πολύ δύσκολα, αλλά αντέξαμε. Καταφέραμε, έτσι να παραμείνουμε στη δουλειά μας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε, είναι ένα ποτάμι που έχει πλέον ξεχειλίσει”.

“Στην Αθήνα, η εκπαίδευση στενάζει δέκα φορές περισσότερο απ 'ότι κάπου άλλού. Το αντι-εκπαιδευτικό τσουνάμι του τελευταίου χρόνου έπιασε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης, χωρίς να αφορά βέβαια μόνο την εκπαίδευση” ξεκίνησε την ομιλία της η Ν. Ρέππα από το Σύλλογο Δασκάλων Αριστοτέλη, που έδωσε την εικόνα της διάλυσης που φέρνουν οι περικοπές της τρόικας.

“Ζούμε ένα μεγάλο κύμα αγώνων και κινητοποιήσεων που, όπως φαίνεται, όλο και προχωράει και κλιμακώνεται” τόνισε ο Κ. Καταραχιάς από το Σύλλογο Εργαζομένων στον Αγιο Σάββα, μεταφέροντας την εικόνα από τις κινητοποιήσεις που απλώνονται στα νοσοκομεία, αλλά και την επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου. Την εικόνα της αντίστασης από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων μετέφερε ο Λ. Παπαδόπουλος, γιατρός που θύμισε ότι “η δράση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο δεν έχει συμβεί ποτέ. Μετά από όλες αυτές τι κινητοποιήσεις, το νοσοκομείο τελικά δεν θα κλείσει και είναι μια πρώτη νίκη” τόνισε.

“Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς δέχεται μια επίθεση από τη Δημοτική Αρχή και τον Καμίνη προσωπικά” είπε ο Χάρης Τσιμπλής από τη συνέλευση της Αγοράς στην Κυψέλη. “Ο λόγος της επίθεσης είναι ότι ο Καμίνης έχει δεθεί στο άρμα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και γι' αυτό επιτίθεται όχι μόνο στους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κάθε χώρο ελεύθερης έκφρασης και αντίστασης”. Η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή θύμισε τις μάχες ενάντια στη ρατσιστική πολιτική που επιβάλει η κυβέρνηση και ο Καμίνης”, αλλά και την ανάγκη δράσης ενάντια στη φασιστική απειλή των δολοφονικών επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή και τους ομογάλακτούς της στο ΛΑΟΣ.

Η Ε. Κουτσοπούλου από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ μίλησε για την εικόνα διάλυσης που έχουν φέρει οι περικοπές στις Δομές Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων μέσα σε περίοδο αύξησης των ασθενών και των εξαρτημένων σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης και το συνεχή αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι, να τις κρατήσουν στη ζωή. “Οσον αφορά στη θεραπεία τόσο τα στεγνά προγράμματα, όσο και τα προγράμματα της αποκατάστασης, κλείνουν ώστε να διαλυθεί ότι υπάρχει στο δημόσιο σύστημα και να μείνει ανοιχτό το πεδίο στους ιδιώτες να εμφανιστούν ως οι μόνοι σωτήρες” τόνισε .

Αντίσταση

Ο Μ. Γεωργιάδης έδωσε την εικόνα της αντίστασης από τον Alter και συνολικά τον χώρο των ΜΜΕ ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα τονίζοντας όμως ότι “αυτή η εποχή αφήνει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες όλα τα επίδικα ζητήματα ανοιχτά, ενώ ο κόσμος στρέφεται προς τα αριστερά και προς τα επαναστατικά αριστερά, σπάνε στερεότυπα του παρελθόντος” .

Ο Δ. Πετρόπουλος μίλησε για μια “εικόνα πόλης σε πλήρη κατάρρευση” που συνοδεύεται από ένταση της καταστολής. Τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η δράση ενάντια στους φασίστες που εμφανίζονται ανοιχτά πλέον σαν το μακρύ χέρι του μαύρου μετώπου”. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας: “Ο Καμίνης μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να διαψεύσει και τους πιο κοντινούς φίλους του, ο κόσμος δεν πιστεύει στα μάτια του” τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες μάχες υπεράσπισης των αστέγων:

“Πάει ο άστεγος να μπει σε ένα χώρο που είναι κοινωνική δομή του δήμου και τον εμποδίζουν με τα ΜΑΤ. Δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τις ανάγκες του, τον μισούν αυτόν τον κόσμο, τους μετανάστες, τους φτωχούς και τους άστεγους, είναι εμπόδιο για τα σχέδιά τους. Ο λόγος που δεν βάζουν τους άστεγους στο εγκαινιασμένο 'Ξενοδοχείο των φτωχών' είναι ότι τους 'βρωμάνε' και δεν θέλουν να τους βάλουν μέσα σε μια πολυτελή δομή και προσπαθούν να βρούνε τρόπους να τους αποδίδει μισθώματα, να το 'αξιοποιήσουν'. Η μόνη απάντηση είναι δώστε τώρα τα κτίρια στους άστεγους”. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τα κάτω όπου αναφέρθηκε η ανάγκη στήριξης του αγώνα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, με αίτημα ένα σχολείο για την Κυψέλη.

Άστεγοι στην πλ. Κουμουνδούρου

Διαβάστε επίσης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Λάρισα

Ένας χρόνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στις "γειτονιές" όλης της Ελλάδας