“Αυτογκόλ” η προβοκάτσια κατά των Ούλτρας

Η αστυνομία του καθεστώτος όχι μόνο καθόταν και κοιτούσε περιμένοντας τη σφαγή να κλιμακωθεί, αλλά κράτησε κλειστές τις πόρτες εξόδου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άνθρωποι από το ποδοπάτημα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι σήκωσε διαχωριστικές μπάρες ανάμεσα στις θύρες των δύο ομάδων. Η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε τον περισσότερο κόσμο στην Αίγυπτου στο συμπέρασμα ότι εξαρχής οι συγκρούσεις ήταν σχεδιασμένες από το καθεστώς.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου κυκλοφόρησαν ανακοίνωση “Στην υπεράσπιση των Ούλτρας”, των οργανώμενων οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων, εξηγώντας ότι η προβοκάτσια στήθηκε σε βάρος της επανάστασης αλλά και συγκεκριμένα ενάντια στους συνδέσμους των Ούλτρας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έπαιξαν κομβικό ρόλο για τις οδομαχίες και την υπεράσπιση της πλατείας Ταχρίρ.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το έγκλημα στο γήπεδο στήθηκε έναν χρόνο ακριβώς μετά την “Μάχη της Καμήλας”, όταν το καθεστώς του Μουμπάρακ έπαιξε το πιο άγριο χαρτί του, στέλνοντας ένοπλους τραμπούκους πάνω σε άλογα και καμήλες να προκαλέσουν μακελειό στην πλατεία. Οι Ούλτρας ήταν και τότε στην πρώτη γραμμή της μάχης που τελικά ανάγκασε τον στρατό να μαζέψει τους τραμπούκους.

Γράφουν στην ανακοίνωσή τους: “Ποιο μήνυμα σκόπευε να μεταδώσει το έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Ούλτρας της αλ-Άχλι; Είχε σκοπό την τιμωρία των δυνάμεων και των ομάδων που συμμετείχαν στην επανάσταση και συνεχίζουν να αντιστέκονται στο Στρατιωτικό Συμβούλιο; Το έγκλημα διαπράχθηκε τη μέρα της επετείου της “Μάχης της Καμήλας” -μήπως σκοπός ήταν να επιβεβαιωθεί πως οι υπεύθυνοι εκείνης της μάχης έχουν ακόμα την επιρροή και τη δύναμη και μπορούν να διαπράττουν καινούργια εγκλήματα;

Μήπως σκοπός του εγκλήματος, που διαπράχθηκε μόλις λίγες μέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ήταν να δοθεί το μήνυμα πως δεν θα υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη σιδερένια γροθιά των έκτακτων νόμων; Ή σκοπός ήταν να συνεχίσει να πλανιέται το φάσμα του χάους και της πυρκαγιάς πάνω από την Αίγυπτο, αφού οι επαναστατικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατεύσουν την υπόληψη της επανάστασης και αποκάλυψαν το ψεύδος αυτών των σεναρίων;

Καθαρή απάντηση

Όποιο κι αν ήταν το μήνυμα του εγκλήματος, η απάντηση των επαναστατικών δυνάμεων ήταν δυνατή και καθαρή. Θα αποτύχουν οικτρά, όπως απέτυχαν και την πρώτη φορά. Όπως και το καθεστώς Μουμπάρακ, αυτοί και το στρατιωτικό καθεστώς θα καταλήξουν στην άβυσσο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έσωσε τον Μουμπάρακ από την επανάσταση. Δεν θα σώσει ούτε και τον Στρατάρχη Ταντάουϊ.

Η συνωμοσία ήταν κακοοργανωμένη. Δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ξεδιάντροπη συνενοχή της αστυνομίας, που στεκόταν και παρακολουθούσε τη σφαγή και το σκοτωμό για ώρες, ούτε καν προσπάθησε να προστατεύσει τα θύματα.

Όλα αυτά, ένα μόνο μήνυμα στέλνουν στους επαναστάτες -ότι η επανάσταση πρέπει να συνεχίσει και να πετύχει τους στόχους της, εξαφανίζοντας το καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Μουμπάρακ, ένα καθεστώς που έχει στον πυρήνα το το στρατό του Μουμπάρακ και το στρατιωτικό του συμβούλιο που τον προστάτευε και ακόμα τον προστατεύει.

Οι Ούλτρας, που εντάχθηκαν στις γραμμές της επανάστασης από πολύ νωρίς και πάλεψαν μαζί με τους υπόλοιπους επαναστάτες, απέδειξαν και αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι αποτελούν οργανικό κομμάτι της επανάστασής μας. Οι Ούλτρας εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο ως αντίδραση ενάντια στην κυριαρχία του κέρδους και της απληστίας του καπιταλισμού πάνω στο ποδόσφαιρο που μετατρέπεται σε χώρο εμπορίου για τους διαφημιστές, ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων, στο μονοπώλιο της μετάδοσης των αγώνων, όπως και ενάντια στη βαναυσότητα των δυνάμεων ασφαλείας. Έτσι εμφανίστηκαν οι σύλλογοι Ούλτρας στην Αίγυπτο, όπως και όλα τα κινήματα που γεννήθηκαν σ'αυτή τη χώρα κόντρα στην τυραννία και την εκμετάλλευση.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές, μαζί με τους Ούλτρας, στέκονται απέναντι σε αυτό το έγκλημα. Καλούμε όλες οι επαναστατικές δυνάμεις που παλεύουν να συναντηθούν και να σταθούν ενωμένες απέναντι στις προσπάθειες να υπονομευτεί η επανάσταση. Με τη συνωμοσία του σταδίου του Πορτ Σαΐντ να αποκαλύπτεται, πρώτη μας απαίτηση είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι και αυτοί που δεν τους σταμάτησαν.

Ζήτω οι Ούλτρας – μια μαχητική πτέρυγα των επαναστατών.”

• Διαβάστε στο www.ergatiki.gr συνέντευξη με τον Μουστάφα Φούλι, μέλος των Ούλτρας και των Επαναστατών Σοσιαλιστών.

Διαβάστε επίσης

Αίγυπτος: Πανεργατική Απεργία στις 11 Φλεβάρη

Συνέντευξη με μέλος των Αιγύπτιων Ούλτρας