Το αποτέλεσμα της κάλπης στην ΕΣΗΕΑ: Ξεκάθαρο μήνυμα απεργιακής συνέχειας

Με πάνω από 1100 δημοσιογράφους να έχουν παρευρεθεί στη ίδια τη γενική συνέλευση εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες την απαιτούμενη απαρτία και με το 57% των ψηφισάντων στην κάλπη να έχει επιλέξει τις δύο αγωνιστικές προτάσεις κόντρα στην εργοδοτική, κανένα καταστατικό δεν μπορεί να επιβάλει ότι “ουδεμία απόφαση ελήφθη”.

“Το αποτέλεσμα της κάλπης στην ΕΣΗΕΑ, για την απεργιακή στάση της Ένωσης την επόμενη περίοδο, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα”, αναφέρει η ανακοίνωση των Financial Crimes. “Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων (1157 συνάδελφοι στα 2054 έγκυρα ψηφοδέλτια, δηλαδή το 57%) επέλεξε τον δρόμο των απεργιακών κινητοποιήσεων τις προτάσεις Α και Β δηλαδή, σαν την μοναδική απάντηση στους εκβιασμούς κυβέρνησης και εργοδοτών. Σε αυτές τις ψήφους προφανώς αθροίζονται και πολλές ψήφοι συναδέλφων που είχαν αυταπάτες για το ότι η πρόταση Γ άφηνε περιθώρια για κινητοποιήσεις χωρίς να 'ματώσουμε' οικονομικά, συνάδελφοι που δεν αθροίζονται με τίποτε στο εργοδοτικό στρατόπεδο”.

Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτό το μήκος κύματος θα κινούνταν η εκτίμηση και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Οτι θα έπαιρνε το μήνυμα της βάσης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και θα αποφάσιζε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινήσεις που απαιτούνται σε έναν αγώνα διαρκείας.

Φαίνεται όμως ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης έβγαλε τα λάθος συμπεράσματα από την κάλπη. Οχι μόνο δεν προχώρησε σε αποφάσεις άμεσης υλοποίησης του αγωνιστικού αποτελέσματος, αλλά και επιφύλαξε μία ακόμα μεγαλύτερη ψυχρολουσία για τον κλάδο. Οταν, μία βδομάδα μετά την ψηφοφορία, τέθηκε το ζήτημα της συμμετοχής των ΜΜΕ στην έκτακτη Πανεργατική των Συνδικάτων στις 7 Φλεβάρη ενάντια στο νέο μνημόνιο συγκυβέρνησης-τρόικας, ΕΣΗΕΑ και Διασωματειακό απάντησαν: όχι (με μια ιδιαιτέρως σκληρή στα λόγια για την αντιλαϊκή επέλαση ανακοίνωση).

Με τη στάση της αυτή, το μόνο που πετυχαίνει η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ είναι να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εργοδοτική πλευρά. Κι όταν η τελευταία προχωρά στις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, τις απολύσεις και όλες τις επιθέσεις που χτυπούν τους εργαζόμενους, η ηλεκτρονική σελίδα της Ενωσης γεμίζει με ανακοινώσεις καταγγελίας για το ΔΟΛ, τη Ναυτεμπορική, την 4Π Ειδικές Εκδόσεις, την Ελευθεροτυπία, το Alter, τον Κόσμο του Επενδυτή, τον Ελεύθερο Τύπο, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και όλα τα μαγαζιά καλώντας τους εργαζόμενους “να μην υποκύψουν”, “να παραμείνουν ενωμένοι”.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας για να κόψει την φόρα στα αφεντικά.

“Η σύγκρουση συνεχίζεται”

“Για εμάς η σύγκρουση δεν τελείωσε και συνεχίζεται όσο οι συνάδελφοι στο ΑΛΤΕΡ, στην Ελευθεροτυπία, στον Κόσμο του Επενδυτή και σε όλα τα μαγαζιά συνεχίζουν να δίνουν τις μάχες”, συνεχίζει η ανακοίνωση των Financial Crimes.

• “Απαιτούμε άμεσα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αλλά και το διασωματειακό να υπακούσουν στην ετυμηγορία της κάλπης και να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να στηρίξουμε τους συναδέλφους στα μαγαζιά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής.

• Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προχωρήσουμε σε όλους τους χώρους δουλειάς στη συγκρότηση εργασιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα για να οργανώσουμε τους αγώνες από αύριο”.

Διαβάστε επίσης

Ελευθεροτυπία: Απεργιακό φύλλο