Συντονισμένη αντίσταση σε κλεισίματα – απολύσεις

Το κάλεσμα για την συνάντηση βγήκε από αντίστοιχη συνάντηση που έγινε την Δευτέρα 6/2 επίσης στο ΕΚΑ. Παρά την καταρρακτώδη βροχή που έκανε πολύ δύσκολη την μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι από την Ελευθεροτυπία, την Alapis, την Intracom, το νοσοκομείο Άγιος Σάββας και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών (ΕΠΑΣΣ) αντάλλαξαν εμπειρίες από τους αγώνες τους και αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ακόμα πιο οργανωμένα για μεγαλύτερο συντονισμό και απεργιακή κλιμάκωση.

Την συνάντηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της ΕΠΑΣΣ. Τόνισε από την αρχή ότι αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να είναι ανοιχτή σε όλους και να δώσει τη δυνατότητα συντονισμού σε όσα κομμάτια εργαζόμενων είναι σε κινητοποίηση ή γίνεται προσπάθεια για να οργανωθεί η αντίσταση: από τα ΜΜΕ μέχρι τα εργοστάσια και τα νοσοκομεία.

Εργασιακή επιτροπή

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος από την Ελευθεροτυπία και μέλος της εργασιακής της επιτροπής. Μετέφερε την πολύ ενθαρρυντική εικόνα ότι οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ετοιμάζουν απεργιακό φύλλο για το Σάββατο 11/2 με ύλη αντίστοιχη της «κανονικής» Ελευθεροτυπίας 64 σελίδων. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες, αλλά τόνισε ότι η έκδοση του απεργιακού φύλλου θα δώσει δύναμη και έμπνευση, «θα γλυκάνει» όπως είπε τους εργαζόμενους της «Ε» και επίσης μια τέτοια προσπάθεια θα την αγκαλιάσει ο ίδιος ο κόσμος.

Τόνισε ότι, μέσα από την απεργία, κόσμος που μπορεί να είχε αυταπάτες για την εργοδοσία της Ελευθεροτυπίας λόγω της ιδαιτερότητας της ως εφημερίδας, έχει προχωρήσει πολιτικά. Τέλος, πρότεινε να κατέβει πανό από τους εργαζόμενους και τους συμπαραστάτες στα δικαστήρια στις 15 Φλεβάρη, ημέρα που θα εκδικάζεται η υπαγωγή της «Ε» στο άρθρο 99.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γεωργία Μυλωνάκη, εργαζόμενη στην εφημερίδα. Παρατήρησε ότι η έκδοση του απεργιακού φύλλου θα έβγαζε τους εργαζόμενους από την όποια εσωστρέφεια, θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα τους και κατέληξε ότι οι ίδιοι θα το παλέψουν για να γίνει η έκδοση του απεργιακού φύλλου πραγματικότητα.

Έπειτα μίλησε ο Νίκος Λειβαδάς από το Σωματείο Εργαζόμενων στην Alapis. Ενημέρωσε ότι το σωματείο είναι νεοσύστατο και αμέσως μπήκε στα βαθιά αφού έχει να αντιμετωπίσει ότι ο Λαυρεντιάδης έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 400 εργαζόμενους. Τόνισε ότι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο η πρωτοβουλία για τον συντονισμό αφού μπορεί να βοηθήσει σε ζητήματα όπως η οικονομική ενίσχυση, η αλληλεγγύη, η καλύτερη ενημέρωση και η συνεργασία. Έβαλε, μάλιστα, την πρόταση να φτιαχτεί μια ιστοσελίδα για να μπαίνουν οι ανακοινώσεις των σωματείων, να είναι ακόμα πιο άμεση η επικοινωνία. Τέλος, εξήγησε ότι είναι σωστό αυτή η πρωτοβουλία να είναι ανοιχτή σε όσα σωματεία ή εργαζόμενους θέλουν να συμμετέχουν ανεξάρτητα από την παράταξη τους.

Λιοντάρια

Την εικόνα από την απεργία στην Intracom Defense μετέφερε στη συνάντηση ο Βασίλης Συλαϊδής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν ξύσεις κάτω από την πρώτη εντύπωση που σου δίνουν οι εργαζόμενοι, μετά ανακαλύπτεις λιοντάρια». Με αυτήν την ατάκα έδωσε παραστατικά την εικόνα από τα προχωρήματα που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στην Defense που έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις επί περίπου 3 βδομάδες με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και περιφρουρήσεις.

Τελευταίος μίλησε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου στον Άγιο Σάββα. Εξήγησε πως μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και τη δημιουργία επιτροπής αγώνα, οι εργαζόμενοι της βάσης κατάφεραν να πάρουν το σωματείο στα χέρια τους. Τόνισε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία είναι καταστροφικά αφού θα μειωθεί η χρηματοδότηση μόλις στο 1% του προϋπολογισμού σε αντίθεση με την αύξηση του ποσού που πληρώνουμε για το χρέος. Κατέληξε ότι στόχος των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι να πάρει απεργιακές αποφάσεις το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που ξεκίνησε στις 7 Φλεβάρη.

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε να φτιαχτεί μια ανακοίνωση-κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τις εργασιακές επιτροπές και να διακινηθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους: από το διαδίκτυο μέχρι χέρι με χέρι.

Διαβάστε επίσης

«Όλοι μαζί μέσα στη βροχή - Να φύγουνε κυβέρνηση και Τροϊκανοί»

Η απεργία 7 Φλεβάρη Πανελλαδικά