Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ο δρόμος του Νοέμβρη και το πνεύμα του Δεκέμβρη μας οδηγούν

Την Τρίτη που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης πορεία για τη μνήμη του Πολυτεχνείου χωρίς όμως να μένει με χαρακτήρα προσκολλημένο στο παρελθόν. Η πορεία είχε έναν έντονο πολιτικό χαρακτήρα καθώς ακουστήκαν συνθήματα αντικαπιταλισμού, αντιρατσισμού, αντιφασισμού και αντιμπεριαλισμού, συνθήματα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε καθώς διαμορφώνονται παγκοσμίως οι υλικές αντικειμενικές συνθήκες που τους δίνουν βάση.

Η διεθνής οικονομική κρίση από το 2007 έχει υπονομεύσει αισθητά τις ίδιες τις βάσεις του καπιταλισμού, κάνοντας την διαρκή αναπαραγωγική διαδικασία του μη εφικτή και δείχνοντας παράλληλα τις πραγματικές βάσεις και περιορισμούς των σημερινών σχέσεων παραγωγής. Η κρίση όπως την γνωρίζουμε από το ξέσπασμά της το 2007, δεν είναι μια τυχαία παροδική κρίση, αλλά ένας κρίκος σε μια ευρύτερη αλυσίδα γεγονότων που έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, όπου και παρατηρούμε στατιστικά τουλάχιστον ένα τέλος της μακράς «άνθησης» και μια νέα σειρά παροδικών κρίσεων φτάνοντας μέχρι και τη σημερινή κρίση, όπου να «σπάει» ο βασικός κρίκος διαλύοντας την αλυσίδα αυτή στο σύνολό της.

Αστάθεια

Η οικονομική αστάθεια παράγει όμως και πολιτική αστάθεια, η οικονομική κρίση γίνεται και πολιτική κρίση με ένα διττό χαρακτήρα. Από τη μια χαρακτήρα άρνησης, από την πλευρά της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζει –ή προσπαθεί να εφαρμόσει- χρεοκοπημένες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος, ανίκανη παράλληλα να συλλάβει το βάθος της κρίσης στο σύνολό της. Από την άλλη, χαρακτήρα υπέρβασης καθώς σε όλη την «ανεπτυγμένη» Ευρώπη έχει αρχίσει να ανθίζει μια αντικαπιταλιστική προοπτική και ένα επαναστατικό διεθνιστικό κίνημα. Ο πάγος έσπασε στην Ελλάδα με την εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη και μόλις ένα χρόνο μετά το κίνημα άρχισε να δείχνει τα δόντια του ξανά με την πορεία στις 17 Νοέμβρη.

Η περίοδος του τωρινού Δεκέμβρη θα είναι κρίσιμη για το αντικαπιταλιστικό κίνημα καθώς θα δείξει εάν μαθαίνοντας από τα λάθη του έχει φτάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο οργάνωσης και δράσης. Απ’ ότι φαίνεται ο δρόμος του Νοέμβρη και το πνεύμα του περσινού Δεκέμβρη μας οδηγούν στον τωρινό Δεκέμβρη.

Κώστας Πάτσης
φοιτητής