Γράμματα και σχόλια
Όχι στο χαράτσι με τα διόδια

Σε νέα κινητοποίηση την Κυριακή 29/11 στις 12 το μεσημέρι στα διόδια των Αφιδνών, καλούν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα κατά των διοδίων, μετά τις αυξήσεις και τα νέα διόδια που κατασκεύασε η πολυεθνική ιδιωτική εταιρία «Νέα Οδός» που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. 

Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 15/11 ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Πάνω από 1200 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στα διόδια έσπασαν τις μπάρες και απελευθέρωσαν χιλιάδες ταξιδιώτες από το χαράτσι που έχουν επιβάλει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η ίδια εικόνα και την επόμενη Κυριακή 22/11. Χιλιάδες οδηγοί πέρναγαν κορνάροντας ή σταματούσαν να συγχαρούν για την πρωτοβουλία τους, τους κατοίκους. Πάνω από 800 υπογραφές περαστικών συγκεντρώθηκαν σε μια κινητοποίηση που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα παρά τον εκφοβισμό που προσπάθησαν να επιβάλουν μπράβοι και διευθυντές της εταιρίας. 

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν η «Νέα Οδός» έβαλε μπάρες εγκλωβίζοντας τους χιλιάδες κατοίκους των 14 Δήμων και κοινοτήτων της περιοχής που σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαίωμα να ΜΗΝ πληρώνουν. «Μόνιμο αίτημα της επιτροπής είναι η κατάργηση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία, και εν τέλει η κατάργηση των διοδίων για όλους, πόσο μάλλον για τους κατοίκους που χρησιμοποιούν τον δρόμο πολλές φορές καθημερινά», τονίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής. 

Ωστόσο το ποτήρι ξεχείλισε πλέον με την εταιρία να λειτουργεί ως κράτος εν κράτη. Να αυξάνει τα διόδια κατά βούληση φτάνοντάς τα στα 3.20 ευρώ και να απαγορεύει ακόμα και στους κατοίκους να διέρχονται δωρεάν, ενώ αρνείται ακόμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις, την κατασκευή δηλαδή ασφαλών παράπλευρων δρόμων. 

«Εμείς οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών, από τις Αφίδνες μέχρι τον Ωρωπό, δεν υποκύπτουμε στο εκβιαστικό δίλημμα του τύπου “να πληρώνουμε το παράνομο χαράτσι ή να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας στον άθλιο και ημιτελή παράδρομο”. Αποφασίσαμε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, να μη δίνουμε το ονοματεπώνυμό μας και αρνούμαστε να παραλάβουμε οποιοδήποτε χαρτί», αναφέρεται σε άλλο κομμάτι της ανακοίνωσης.