Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - Εικόνες από μαζική ριζοσπαστικοποίηση

Με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων εορτάστηκε φέτος η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και νεολαίοι διαδήλωσαν στην Αθήνα σε μια πορεία που «μύριζε» Δεκέμβρη.

Τα συνθήματα της επετείου μπλέκονταν με τα συνθήματα των αγώνων του σήμερα. Ενάντια στην οικονομική κρίση και την προσπάθεια των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών να την φορτώσουν στις πλάτες των εργατών και της νεολαίας, για αυξήσεις και προσλήψεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο, το ρατσισμό, ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό.

Η οργή για τη νέα κυβέρνηση ΠΑΟΣΚ, που ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές έχει πάρει πίσω όλες τις προεκλογικές τις δεσμεύεις ξεκινώντας επιθέσεις, ξεχείλιζε. «Είμαι 42 χρονών, μητέρα, ωρομίσθια 7 χρόνια», μας είπε η Ιωάννα Αλεξίου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής που διαδήλωνε στα μαζικά μπλοκ των εκπαιδευτικών και του Συντονιστικού Ωρομισθίων. «Τον Αύγουστο κανονικά θα διοριζόμουν και τώρα είμαι στο αέρα με την κυρία Διαμαντοπούλου. Τι θα κάνει με μας; Πώς θα έχουμε σχολεία; Μίλησε με έπαρση, δεν μου άρεσε καθόλου το ύφος της, το αποφασίζω και διατάζω. Τέτοια αντιλαϊκή πολιτική δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι χειρότερη από τον Αρσένη. Ηρθα από τα Τρίκαλα στην Αθήνα για 12 ώρες, για την προϋπηρεσία μου. Εφυγα από το σπίτι μου, παράτησα δουλειές γιατί ήθελα το όνειρό μου. Ξανά πάλι ΑΣΕΠ τώρα; Στα 42 μου να κάτσω να μάθω αποστήθιση 600 σελίδες εργοφυσιολογία;

Εχουμε φτάσει στα όρια μας. Θα περιμένω εγώ τι θα κάνει αυτή με τους πίνακες και πού θα με βάλει; Αλλα 7-8 χρόνια δηλαδή, στα 50 θα φτάσω, να κάνω τι; Αν τα έλεγαν αυτά προεκλογικά θα είχαν 10 μονάδες διαφορά; Παντού, σε όλους τους αγώνες θα είμαστε. Δεν κατάλαβε η κυρία υπουργός με ποιους έχει να κάνει. Σε συνέντευξή της λέει ότι εξωθεσμικοί της παρουσίασαν αυτά τα μέτρα. Ποιοι είναι αυτοί; Να μας πει. Ποια είναι αυτά τα «μυαλά», οι τεχνοκράτες; Εσαεί εγώ δηλαδή θα αξιολογούμαι και αυτοί θα κάθονται στις καρέκλες τους; Δε θα την αφήσουμε να μας καταστρέψει. Δε πρέπει να δεχτούν τίποτα οι Ομοσπονδίες μας. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ πρέπει να βγουν με απεργίες. Για να δούμε, θα το κάνουν;».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Επικεφαλής της πορείας ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι και ακολουθούσε η αντικαπιταλιστική αριστερά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ της δεκάμηνης ζωής της και όλης της πορείας. Ακολουθούσαν τα πανό δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ, της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, του ΣΕΚ. Ανάμεσά τους η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και της Φασιστική Απειλή και οι μαθητές Anticapitalista που με ένα μαζικότατο και πολύ δυναμικό μπλοκ έδιναν τον τόνο. «Με την ευκαιρία της επετείου της 17 Νοέμβρη 1973, είμαστε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε για όλα όσα συνέβησαν τότε και βέβαια για όλα όσα συμβαίνουν τώρα, για τις αυθαιρεσίες του κράτους, για την κρίση, για τη βία, για μια καλύτερη παιδεία, για τους εργάτες στο λιμάνι», μας είπε η Κωνσταντίνα Κυρίμη, από το 2ο Λύκειο Περάματος, «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν.

Θέλουμε Παιδεία ανθρώπινη δωρεάν για όλους για να μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Θα είμαστε και πάλι το Δεκέμβρη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για αυτό που έγινε στον Αλέξη για να αποτρέψουμε ξανά τέτοια φαινόμενα βίας και να μην αφήσουμε τις αυθαιρεσίες. Οργανωνόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αλλά και γιατί η ανατροπή θα έρθει μέσα από τα σχολεία μας γιατί αυτός ο κόσμος μας ανήκει. Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να ρίξουμε ακόμα και τον καπιταλισμό γιατί αυτό το σύστημα δεν μας ταιριάζει».

Τα ίδια μαζικά και μαχητικά χαρακτηριστικά είχαν οι διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις. Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη με τους φοιτητικούς συλλόγους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχουν τα μεγαλύτερα μπλοκ. Γύρω στους 2000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία στα Γιάννενα, πάνω από 500 στα Χανιά με πιο δυναμικό κομμάτι τους φοιτητές, τους δασκάλους και δεκάδες εργαζόμενους stage. Πάνω από 500 διαδηλωτές και στη Λάρισα σε μια ενθουσιώδη πορεία στην οποία κυριάρχησαν τα αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.


Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου ήταν η πρώτη διαδήλωση της εργατικής τάξης και της νεολαίας μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Από αυτή την άποψη, η εντυπωσιακή συμμετοχή που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις και των πιο αισιόδοξων, ο παλμός και τα αιχμηρά συνθήματα που ακουστήκαν, αναδεικνύουν κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα.

Παραδοσιακά η πορεία του Πολυτεχνείου ανήκει στην Αριστερά. Είναι η διαδήλωση που πρωταγωνιστές είναι οι οργανωμένες δυνάμεις της και ο κόσμος της. Είναι η διαδήλωση που «μετράνε» κάθε χρόνο, από το ’73 μέχρι σήμερα, οι από πάνω για να δουν που βρίσκεται ο αντίπαλός τους. Η εμφάνιση της Αριστεράς φέτος είναι σίγουρο ότι τους ταρακούνησε για τα καλά. Δεν είναι τυχαίες οι εκατοντάδες προσαγωγές του Χρυσοχοϊδη μετά το τέλος της πορείας. Οι χιλιάδες που συμμετείχαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι, άσχετα με το τι ψηφίζει κανείς στις εκλογές, η δύναμη της Αριστεράς στο δρόμο είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ετσι, όσοι εκτιμούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών σαν μια απλή εναλλαγή κυβέρνησης κατασκευασμένη από το αστικό μπλοκ το οποίο παράτησε τον Καραμανλή και υιοθέτησε τον Παπανδρέου εξασφαλίζοντας την σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, χρειάζεται τώρα να το ξανασκεφτούν. Αντίθετα όσοι επέμειναν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι άμεσα συνδεδεμένα τόσο με την οικονομική κρίση και το βάθεμά της όσο και με τις μάχες που έχει δώσει το εργατικό και νεολαιϊστικο κίνημα για να μην πληρώσουν οι από κάτω τα σπασμένα, με αποκορύφωμα τον περσινό Δεκέμβρη, δικαιώνονται. Η περίοδος είναι αριστερόστροφη, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, θέλουν να συνεχίσουν τις μάχες που έχουν ξεκινήσει και κοιτούν την Αριστερά για να το κάνουν. Η άρχουσα τάξη δεν έχει στο «τσεπάκι» της ούτε τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος ούτε τις επιθέσεις για την έξοδό της από την κρίση.

Ως εκ τούτου, η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου καταρρίπτει τις μετεκλογικές εκτιμήσεις ότι η «άνετη» νίκη του ΠΑΣΟΚ με το προβάδισμα των 10 μονάδων, του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς αντίπαλο στην εφαρμογή της άγριας αντεργατικής πολιτικής του. Μπορεί οι ηγεσίες των συνδικάτων να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμφανίσουν τη δική τους συναίνεση σαν συναίνεση όλης της εργατικής τάξης, όμως η βάση δεν φαίνεται να υπακούει. Η μαζική συμμετοχή στο Πολυτεχνείου έδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα νέο ξεσηκωμό ενάντια στις επιθέσεις της νέας κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λυμένα τα χέρια του να προχωρήσει χωρίς αντιστάσεις και μετά το Πολυτεχνείο το ξέρει ακόμα περισσότερο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ευκαιρίες για την αντικαπιταλιστική αριστερά μεγαλώνουν. Η εμφάνιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου ως το πρώτο μπλοκ μετά τους φοιτητικούς συλλόγους, ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι επέλεξαν να βαδίσουν μαζί της ως εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς που μπορεί να ηγηθεί στους αγώνες και να τους οδηγήσει στη νίκη. Είναι στο χέρι των αγωνιστών της να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που ανοίγουν.

Τρίπτυχο

Οι πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλα τα μέτωπα, η οργάνωση των αγώνων που ξεσπούν από τα stage μέχρι το λιμάνι, οι ιδέες και η πολιτική συζήτηση που ανοίγει στο κίνημα είναι το κρίσιμο τρίπτυχο για τη συνέχεια. 

Το δείχνουν οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, για παράδειγμα στο αντιρατσιστικό μέτωπο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια του τελευταίου διαστήματος, η συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα ενάντια στους φασίστες, η μάχη στις σχολές για να περάσουν αποφάσεις για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δολοφονία του Καμράν, ή η οργάνωση στα σχολεία του αντιρατσιστικού κινήματος δεν έπαιξε ρόλο για να κατέβουν οι φοιτητές και οι μαθητές στο Πολυτεχνείο; Αντίστοιχα, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρωτοβουλία των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να ακυρώσουν τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ για συλλαλητήριο ενάντια στην «τρομοκρατία» δεν έπαιξε ρόλο στην επιτυχία και το χαρακτήρα του φετινού Πολυτεχνείου; Η’ ότι η πρωτοβουλία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα στις Παρεμβάσεις για πανεκπαιδευτική πολιτική απεργία στις 7 Δεκέμβρη δεν καθόρισε το κλίμα του Πολυτεχνείου; Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Μόνο αν κινηθεί έτσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανοιχτά, ενωτικά και με συνεχή πολιτική συζήτηση και παρέμβαση, θα έχει στις μάχες που έρχονται τις χιλιάδες που διαδήλωσαν στα μπλοκ της στο Πολυτεχνείο -και πολύ περισσότερες χιλιάδες ακόμα- στις γραμμές της.

Λένα Βερδέ