Εργατικό κίνημα
ΟΤΟΕ: 29ο Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα το 29ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις προεκλογικές καταγγελίες για την «απληστία» των τραπεζιτών, συνεχίζει στα χνάρια της ΝΔ. Δισεκατομμύρια για τις τράπεζες, επιθέσεις στους εργαζόμενους. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς: Το ψευτο-ΕΤΑΤ του νόμου του Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό τους, την επίθεση στη κλαδική συλλογική σύμβαση από τους τραπεζίτες, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Μετά την απεργία του 2005 η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν συνέχισε στη πορεία της μαχητικής σύγκρουσης με αυτές τις επιλογές. Οι δυνατότητες υπήρξαν, όπως έδειξε ο πανεργατικός ξεσηκωμός του 2008 για το ασφαλιστικό της Πετραλιά, με τους τραπεζοϋπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδας στη πρώτη γραμμή. Τέτοιες μάχες θα χρειαστούν απέναντι και στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Το συνέδριο λίγο το απασχόλησε αυτή η συζήτηση. Η εκλογή 2 μελών στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας από το ψηφοδέλτιο της «Συνεργασίας» -το οποίο στήριξαν κι οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς- είναι δείγμα ότι οι φωνές που έχουν αυτό τον προσανατολισμό δυναμώνουν στην ΟΤΟΕ.