Η Αριστερά
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ο Σοσιαλισμός

Ο ενθουσιασμός και η ζωντανή συζήτηση κυριάρχησαν και στις 10 συζητήσεις του διήμερου «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός» που οργάνωσε το ΣΕΚ στη Νομική στις 21-22 Νοέμβρη. To διήμερο άνοιξε  πανηγυρικά το βράδυ του Σαββάτου με την εκδήλωση «Η κρίση του Καπιταλισμού, η σοσιαλδημοκρατία και η αντικαπιταλιστική αριστερά» και ομιλητές την Ούτα Σπέρι, από το αριστερό κόμμα Die Linke της Γερμανίας, τον Ιβάν Λεμέτρ από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, τον Αντώνη Δραγανίγο από το Νέο Αριστερό Ρεύμα και το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Μαρία Στύλλου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 

Ηταν μια πλούσια συζήτηση, όπου αντικαπιταλιστές από την Ευρώπη και την Ελλάδα συζήτησαν για τις προοπτικές που ανοίγονται στο κίνημα και το ρόλο των επαναστατών μέσα στη νέα περίοδο της οικονομικής κρίσης. (Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς και την παρέμβαση από το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία βρίσκονται σε αυτήν και στις επόμενες σελίδες).

Το διήμερο ξεκίνησε με ένα λεπτό σιγής στη μνήμη του συντρόφου Κρις Χάρμαν, ηγετικού στελέχους του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας (SWP) που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από δυο βδομάδες -ένα λεπτό σιγής που το ακολούθησε ένα ζεστό χειροκρότημα και το σύνθημα ‘δεν θρηνούμε, οργανώνουμε’. 

Και έκλεισε με τον ίδιο τρόπο, με το ‘αγωνιστικό ημερολόγιο’ που μας θύμισε, στο κλείσιμο της τελευταίας συζήτησης με θέμα «Η αριστερά και η πάλη για το Σοσιαλισμό στον 21ο Αιώνα» ο Πάνος Γκαργκάνας.  Ενα ημερολόγιο που προμηνύει ένα νέο θερμό Δεκέμβρη με απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, τη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης του Δεκέμβρη, την Παναθηναϊκή Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 29 Νοέμβρη στο Mίλωνα.

‘Ο αντικαπιταλισμός έχει γίνει καθημερινή λέξη. Ας την κάνουμε λοιπόν πράξη... Να φτιάξουμε το πολιτικό όργανο εκείνο που θα συντονίσει την πτώση του ελληνικού καπιταλισμού... Αυτή είναι η δουλειά μας'. Με αυτά τα λόγια έκλεισε την εισήγησή του στην ίδια συζήτηση, το βράδυ της Κυριακής, ο Δημήτρης Λιβιεράτος. Το ακροατήριο -οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο της Νομικής απάντησαν με ένα θερμό, ενθουσιώδες και μακρόσυρτο χειροκρότημα. Ναι, ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του σοσιαλισμού, όπως έλεγε λίγα λεπτά μόνο πριν ο εισηγητής. Ναι η ανατροπή του καπιταλισμού βρίσκεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη. Το σύστημα είναι ευάλωτο. ‘Γιατί, παρόλο που φαίνεται άγριο, που έχει τις αστυνομίες του, έχει τους χαφιέδες του, έχει τις διανοήσεις του, έχει τις τηλεοράσεις του, είναι πολύ αδύνατο. Ακούμε τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να μας βομβαρδίζουν ότι είμαστε τίποτα, ότι είμαστε μηδενικά, ότι είμαστε ένα ρετάλι, ότι η εργατική τάξη είναι ένα τίποτα όλη. Και ξαφνικά αποφασίζουν τα συνδικάτα 24 ώρες απεργία και βουβαίνονται όλα αυτά τα στόματα' τόνισε ακόμα ο Δημήτρης Λιβιεράτος.

Απονέκρωση

'Το 1989 ήταν μια μεγάλη απογοήτευση' έλεγε στην ίδια συζήτηση, στην δική του εισήγηση ο Μάκης Καβουριάρης. 'Γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό το μεγάλο πείραμα που πήγε να γίνει σε αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό απέτυχε... Ενας από τους κύριους λόγους γιατί απέτυχε είναι γιατί δεν κατάφερε να οδηγήσει σε αυτό που έλεγε ο Λένιν, την απονέκρωση του κράτους. Ισα, ίσα ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη κρατική εξουσία... Επομένως θα πρέπει να δούμε κινήσεις και κινήματα που θα φέρνουν στο προσκήνιο μορφές πάλης οι οποίες θα έχουνε σαν στόχο την αποδυνάμωση του κράτους...'

'Είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του 1989 είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αμφισβητήσει ότι ο σοσιαλισμός βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα' είπε στην εισήγησή του ο Πάνος Γκαρκάνας. 'Η διαπίστωση ότι το σύστημα δεν δουλεύει έρχεται από παντού '. Όχι μόνο από την κατάσταση του ίδιου του καπιταλισμού, με την πρωτοφανή οικονομική κρίση -μια κρίση που τα μεγάλα κεφάλια του συστήματος δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν- αλλά και από τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς, της εργατικής τάξης, που δεν δείχνει καμιά διάθεση να πληρώσει τον λογαριασμό αυτής της κρίσης. 'Η ελπίδα για να δικαιωθούν αυτοί οι αγώνες είναι μια αριστερά που παλεύει όχι για να διαχειριστεί καλύτερα... Όχι ότι η αριστερά δεν έχει καλύτερους ανθρώπους από τον Χρυσοχοϊδη και την Διαμαντοπούλου. Έχει πολύ καλύτερους και ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ και η αντικαπιταλιστική αριστερά. Αλλά δεν θέλουμε να τους χαραμίσουμε σε υπουργικούς θώκους. Αν πάνε εκεί θα γίνουν Χρυσοχοϊδηδες και Διαμαντοπούλου. Για αυτό παλεύουμε για μια αριστερά που θα είναι ανατρεπτική'.

Πλούσιες σε συμμετοχή, σε ιδέες και ερωτήματα ήταν και οι υπόλοιπες οκτώ συζητήσεις του Διημέρου. Ο Μωυσής Λίτσης και ο Σωτήρης Κοντογιάννης ήταν εισηγητές στη συζήτηση με θέμα «Η κρίση του καπιταλισμού και η επικαιρότητα του Μάρξ» όπου αναλύθηκε σε βάθος η σημερινή οικονομική κρίση, ενώ η Ουτα Σπέρι και ο Λέανδρος Μπόλαρης μίλησαν για τις εξεγέρσεις του 1989, αλλά και την κατάσταση και τις προσδοκίες των εργατών της Ανατολικής Ευρώπης σήμερα. Το Σιατλ και η Γένοβα εξακολουθούν να ζούνε στους αγώνες του σήμερα και στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης «Δέκα χρόνια από το Σιατλ» που άνοιξαν ο Νίκος Λούντος και ο Πέτρος Κωσταντίνου. 

Ο Ιβαν Λεμέτρ και η Μαρία Στύλλου βρέθηκαν ξανά μαζί ομιλητές στη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία από τη γέννησή της έως τη δεκαετία του ’30 και από τη δεκαετία του ‘70 στα αδιέξοδα του σήμερα, στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ευρώπη, ενώ για τα αδιέξοδα του Ομπάμα και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μίλησαν ο Κώστας Πίττας και ο Γιάννης Σηφακάκης. 

Για την εργατική τάξη σήμερα, τις αλλαγές, αλλά και το ρόλο της σαν δύναμη για την αλλαγή της κοινωνίας μίλησαν ο Βασίλης Συλαϊδής και ο Τάσος Β. Αναστασιάδης, ενώ στις δύο συζητήσεις για την επαναστατική παράδοση του Λένιν και του Τρότσκι, των ηγετών της επανάστασης του 1917 σημειώθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή και μίλησαν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο Τάσος Σ. Αναστασιάδης και ο Πάνος Γκαργκάνας.


BLOCO DE ESQUERDA, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αγαπητοί σύντροφοι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκ μέρους του Μπλόκο ντ' Εσκέρδα, του Μπλόκου της Αριστεράς από την Πορτογαλία, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις “Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Η κρίση του καπιταλισμού, η Σοσιαλδημοκρατία και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά”, που οργανώνετε στις 21-22 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε παρόντες στην Αθήνα για την εκδήλωση. Το ίδιο σαββατοκύριακο, οπως ξέρετε, πραγματοποιείται το συνέδριο του Πε-Ες-Ου-Ούβε, του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και στο Καράκας θα οργανωθεί μια μεγάλη “Διεθνής Σύνοδος Πολιτικών Κομμάτων” για να συμμετάσχει στο γεγονός. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, είμαι στη Βενεζουέλα, εκπροσωπώντας το Μπλόκο.Το ίδιο σαββατοκύριακο, στις Βρυξέλες, το Διεθνές Γραφείο του Μπλόκου οργανώνει και φιλοξενεί μια επίσκεψη και ένα σεμινάριο με μια μεγάλη αντιπροσωπείο πορτογάλων δημοσιογράφων. Αυτό το γεγονός απαιτεί υποχρεωτικά την παρουσία των τριών ευρωβουλευτών μας και όλων των μελών του Διεθνούς μας Γραφείου.

Ελπίζουμε πραγματικά ότι η συγκέντρωσή σας θα είναι αποδοτική, αφενός ως ανταλλαγή απόψεων -κάτι τόσο αναγκαίο- σχετικά με την κατάσταση της Αριστεράς στην Ευρώπη, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες που έχει δείξει αντιμέτωπη με την καπιταλιστική κρίση και με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφετέρου θα είναι σημαντικές οι τοποθετήσεις σας για την κατάσταση στην Ελλάδα, τους νέους αγώνες και τις καινούργιες απαντήσεις που παρουσιάζει η Αριστερά στην ελληνική κοινωνία γενικά και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη.

Δεξιά πολιτική

Μας ενδιαφέρουν πολύ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι νέες προκλήσεις που φέρνουν στη δική μας Αριστερά. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η δεξιά ηττήθηκε, όμως τώρα μάλλον αντιμετωπίζετε μια κατάσταση κάπως παρόμοια με την πορτογαλική, όπου η ήττα του δεξιού κόμματος του Μπαρόζο, λίγο αφότου αυτός μετακινήθηκε στις Βρυξέλες για να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδήγησε σε μια κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παρόλο που κυβέρνησαν τη χώρα χωρίς να έχουν τον παραμικρό περιορισμό από το Κοινοβούλιο, εφάρμοσαν μια κοινωνική και οικονομική πολιτική βασισμένη στους ίδιους άξονες και τις ίδιες αξίες όπως όλες οι άλλες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κόσμος με την ψήφο του απέρριψε μια δεξιά κυβέρνηση και αυτό που πήρε ήταν μια δεξιά πολιτική.

Η προδοσία της εμπιστοσύνης πολλών ψηφοφόρων και οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που είχαν τα κυβερνητικά μέτρα πάνω στην καθημερινή ζωή και στο επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων, πυροδότησαν μια ισχυρή αντίσταση και μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους. Ηταν η σταθερή μας αντίθεση στις δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η αφοσίωσή μας στα αιτήματα των διαδηλωτών που προκάλεσαν μεγαλύτερη προσοχή και υποστήριξη στις πολιτικές εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάζαμε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις πρόσφατες εκλογές έχασε πολλές ψήφους και βουλευτές και μαζί έχασε και την απόλυτη πλειοψηφία. Το καλό μας εκλογικό αποτέλεσμα, σχεδόν 10%, τριπλασίασε την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο από 1 σε 3 ευρωβουλευτές και διπλασίασε την παρουσία μας στο εθνικό κοινβούλιο, από 8 σε 16 βουλευτές.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πληροφορηθήκαμε ότι η συγκέντρωσή σας θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου Κρις Χάρμαν, που πολύ πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Ολοι γνωρίζαμε τον Κρις, τον διαρκή ακτιβισμό του και το πραγματικό ενδιαφέρον για τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Ολοι διαβάσαμε τα βιβλία του και υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της σύγχρονης Αριστεράς. Ολοι θαυμάζαμε την εκτεταμένη και βαθειά γνώση του για την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος. Σημειώστε, σας παρακαλώ, ότι θέλουμε να θεωρείτε ότι συμμετέχουμε πλήρως σε αυτόν τον δίκαιο φόρο τιμής στη μνήμη ενός μεγάλου φίλου και μεγάλου επαναστάτη.

Σας ευχόμαστε καλή δουλειά. Κρατήστε μας ενήμερους για το αποτέλεσμα της συζήτησης και σχετικά με μελλοντικές πρωτοβουλίες τις οποίες θέλουμε να παρακολουθήσουμε στενά και να συμμετάσχουμε ενεργητικά.

Επαναστατικούς χαιρετισμούς
Ρενάτο Σοέιρο