Αντιπολεμικό κίνημα
Έξω τα γεράκια του πολέμου! ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 6.30μμ Προπύλαια

Διεθνής Σύνοδος γερακιών οργανώνεται στις 1 και 2 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Ο ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Η Χίλαρι Κλίντον ματαίωσε τελικά την επίσκεψή της στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη του ΟΑΣΕ. Με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υποδέχονταν τον Μπιλ Κλίντον το 1999, αλλά και την παράδοση που αρχίζει πλέον να δημιουργείται με τις “ματαιώσεις” όλων των τέως Αμερικανών υπουργών εξωτερικών χαραγμένη στη μνήμη, η Χίλαρι Κλίντον ματαίωσε και αυτή την επίσκεψη στην Ελλάδα και μάλιστα για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το καλοκαίρι στην Κέρκυρα και είχε ματαιωθεί για λόγους υγείας). 

Ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός “ασφάλειας” στον κόσμο, με 56 μέλη που απλώνονται από τις ΗΠΑ μέχρι το Κιργιστάν και από τη Νορβηγία ως την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται τα γεράκια του πλανήτη, έχοντας την προεδρία του Οργανισμού στη διάρκεια του 2009.

Ο ΟΑΣΕ συντονίζει πολιτικά και στρατιωτικά τις πρωτοβουλίες στις οποίες παίρνουν μέρος ΕΕ, ΝΑΤΟ αλλά και η Ρωσία. Αυτό που ονομάζουν “ασφάλεια και συνεργασία” είναι ενέργειες όπως η συμμετοχή στη δύναμη κατοχής του Κοσόβου, και η προστασία των καθεστώτων-μαριονέτα σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η Κεντρική Ασία και η κατοχή του Αφγανιστάν βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ΟΑΣΕ. Εξάλλου, την προεδρία του οργανισμού μετά την Ελλάδα, αναλαμβάνει το Καζαχστάν, η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας με κομβικό ρόλο για την τροφοδοσία των κατοχικών στρατευμάτων. Την Τετάρτη 18 Νοέμβρη η ΧίλαρΙ Κλίντον βρέθηκε στο Αφγανιστάν και συναντήθηκε με τον Χαμίντ Καρζάι, λίγο μετά την παρωδία της ορκομωσίας του ξανά στη θέση του προέδρου. Ο Καρζάι “εκλέχθηκε” πρόεδρος με εκλογές που ο ίδιος ο ΟΗΕ κατήγγειλε ως εκλογές νοθείας, αφού παραιτήθηκε ο αντίπαλός του από τον δεύτερο γύρο. Μετά τη λήξη του τελευταίου “Πολεμικού Συμβουλίου” την περασμένη Τρίτη, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την αποστολή ακόμα περισσότερων στρατιωτών, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Ελλάδα.

Οι υπουργοί του ΟΑΣΕ έρχονται λοιπόν στην Αθήνα για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις, τον συντονισμό ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ για τους πολέμους και τις κατοχές από τη Σομαλία ως το Πακιστάν. Είναι μεγάλη πρόκληση και χρειάζονται μια εξίσου μεγάλη απάντηση. Ηδη υπάρχει συντονισμός για να βγούμε όλοι στο δρόμο σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 1 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Το αντιπολεμικό κίνημα, οι χιλιάδες αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ειρήνης που από τότε μέχρι σήμερα έχουμε βγει στους δρόμους ξανά και ξανά ενάντια στην εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, στο πλευρό της Αντίστασης στη Γάζα και στον Λίβανο θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή. Για να βροντοφωνάξουμε:  Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν – πίσω ο ελληνικός στρατός. Όχι στην «αντιπυραυλική ασπίδα» - Να κλείσει η Σούδα. Πίσω οι φρεγάτες από Σομαλία και Λίβανο. Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για Παιδεία-Υγεία, Ταμεία και μισθούς”


• Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν – πίσω ο ελληνικός στρατός
• Όχι στην «αντιπυραυλική ασπίδα» - να κλείσει η Σούδα
• Πίσω οι φρεγάτες από Σομαλία και Λίβανο
• Όχι στους εξοπλισμούς - λεφτά για Παιδεία-Υγεία, Ταμεία και μισθούς

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν κρύβει ότι θέλει να συνεχίσει να παίζει επιθετικό ρόλο σε όλες τις μοιρασιές και τις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, προϊδεάζοντας για τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο έδωσε αναδρομικά συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή: “Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με φιλοδοξίες στη Σύνοδο, όπως έκανε και ολόκληρη τη χρονιά. Θα είναι μια ουσιαστική συνέχιση της πρωτοβουλίας της Κέρκυρας (σ.σ. η οποία οργανώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη)”.

Ο Δρούτσας λέει ότι η Ελλάδα έχει “φιλοδοξίες”. Ο Υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εξηγήσει με μεγαλύτερες λεπτομέρειες ποιες είναι αυτές οι φιλοδοξίες. Σε δήλωσή του στις Βρυξέλες, πριν από συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του τόνισε αναφορικά με τη Σομαλία: “Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα των αποστολών τις Ε.Ε., δηλαδή για την «Αταλάντα» στη Σομαλία, για την καταπολέμηση της πειρατείας δηλαδή, εμείς έχουμε ανανεώσει την εντολή της συμμετοχής μας με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο”. Για τη Βοσνία είπε: “Θα συζητήσουμε για την επιχείρηση «Αλθέα» στη Βοσνία όπου εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να περάσουμε πια από το στάδιο της ενεργού στρατιωτικής παρουσίας σε ένα στάδιο κυρίως πολιτικής παρουσίας, αλλά βεβαίως θα παραμείνουμε παρόντες εκεί εφόσον η κοινή θέση τείνει να είναι η συνέχιση της παρούσης φάσης”.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Βενιζέλος επέκτεινε ακόμη περισσότερο το εύρος των ελληνικών “φιλοδοξιών”. Παρατείνεται και το 2010 η συμμετοχή της Ελλάδας στην Active Endeavour, την περιπολία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη Μεσόγειο, ενώ το 2012 η Ελλάδα αναλαμβάνει την διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης είναι μια δύναμη 25 χιλιάδων ανδρών που λειτουργεί σαν εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ με δυνατότητες επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε λίγα 24ωρα. Και ενώ οι θέσεις της κυβέρνησης για το Αφγανιστάν παρουσιάστηκαν προβάλλοντας την απόφαση να αναιρεθεί η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή για μεταφορά των ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ στην πόλη Φαράχ, ο Βενιζέλος διευκρίνισε ότι λόγω της μη-μετακίνησης η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει δώρο τρία εκατομμύρια ευρώ στον αφγανικό στρατό.

Με λίγα λόγια, από τη μια θέλουν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναιρεί τα πολεμοκάπηλα σχέδια της ΝΔ, ενώ στην πραγματικότητα διατηρούν ολόκληρο το στρατό στο Αφγανιστάν και σχεδιάζουν μεγαλύτερη εμπλοκή στα άλλα μέτωπα. Από την άλλη, μάς λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε σε ρευστό από την τσέπη μας, όσες κινήσεις δεν θέλουν να υλοποιήσει στρατιωτικά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πάνος Μπεγλίτης προσπάθησε να το διατυπώσει με πιο εξυπνακίστικο ύφος. Λίγο πολύ είπε ότι τα στρατιωτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης Ομπάμα στο Αφγανιστάν έχουν ενισχύσει τη συζήτηση για τις πολιτικές λύσεις στο Αφγανιστάν και γι'αυτό η Ελλάδα πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κατοχής, αποφεύγοντας παράλληλα την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει κληρονομήσει βαθύ μπλέξιμο σε όλα το τόξο από τη Σομαλία ως το Πακιστάν και δεν παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία για να ξεμπλέξει.

Μαζικό

Η απόφαση της Κλίντον να μην έρθει τελικά στην Ελλάδα είναι από μόνη της μια καλή αρχή για ένα μαζικό συλλαλητήριο. Ο Μπιλ Κλίντον είχε έρθει πριν από 10 χρόνια, το 1999, λίγο μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και είχε ξεσηκώσει τους πάντες. Εκείνες οι διαδηλώσεις άφησαν ένα δυνατό προηγούμενο για τις επισκέψεις του Πάουελ (που ακυρώθηκε) και της Κοντολίζα Ράις. 

Ομως οι δηλώσεις Βενιζέλου, Μπεγλίτη και  Δρούτσα δείχνουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα δυνατό αντιπολεμικό σοκ. Οι εργάτες και η νεολαία, και αυτοί που την ψήφισαν, ήταν στην πρώτη γραμμή του αντιπολεμικού κινήματος από το 2001 και το 2003 επί κυβέρνησης Σημίτη και συνέχισαν να αντιμάχονται την πολεμοκαπηλεία του Καραμανλή. Κανένας δεν την ψήφισε για να συνεχίσει αγκαλιά με τον Ομπάμα ό,τι έκανε ο Καραμανλής με τον Μπους.

Την 1η του Δεκέμβρη, μαθητές, φοιτητές και εργάτες, χρειάζεται να τους κάνουμε να καταλάβουν τις διαθέσεις μας.