Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Νοσοκομεία 30 Νοέμβρη

24ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική Απεργία τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Επίσης αποφασίστηκε η κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Δεκέμβρη μέχρι τα όρια της αμοιβής τους. 

Ενα χρόνο μετά τη ΣΣΕ που προέβλεπε την προκήρυξη 2000 θέσεων και οι οποίες έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό, στα νοσοκομεία δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νέος γιατρός. Επιπλέον τα δεδουλευμένα των εφημεριών παραμένουν απλήρωτα μέχρι και 6 μήνες και σα να μην έφτανε αυτό η μη κατάργηση του πλαφόν δαπανών για εφημερίες που αναγκαστικά γίνονται, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών σε πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς.  

«Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2010 και στις ανακοινώσεις δημοσιονομικής τρομοκρατίας της Κυβέρνησης για την Οικονομία, που επικαλείται το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε, προβλέπεται μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, μικρό κονδύλιο για προσλήψεις ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της υπερωριακής εργασίας, πάγωμα των μισθών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε εξοργισμένοι καθώς διαιωνίζεται ο μακροχρόνιος εμπαιγμός μας. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Αρκετά υποστελεχωμένα Τμήματα Νοσοκομείων κλείνουν, πολύ περισσότερα αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα προγράμματα εφημεριών τους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δεδουλευμένες εφημερίες μας δεν πληρώνονται». 

Αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι : Λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ για το πρότυπο εφημέρευσης, τα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, τις προσλήψεις 2.500 νέων γιατρών το 2010. Πλήρη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε της 1ης - 12 – 08 και την επικαιροποίησή της για το 2010. Ανάκληση της απαράδεκτης εγκυκλίου που στερεί τους επικουρικούς γιατρούς από άδειες και χρονοεπίδομα. 

Σύντομη αποπεράτωση των κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που συνεχίζουν να εκκρεμούν. Αύξηση των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2010 για εφημερίες και προσλήψεις στο ΕΣΥ. Εξαίρεση των εφημεριών που αναγκαστικά πραγματοποιούνται από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ, των υποστελεχωμένων Τμημάτων και την απόδοση σε λειτουργία όλων των ετοίμων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ. Την προώθηση της Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για 24ωρη απεργία είναι αποτέλεσμα της πίεσης της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Η Ενωση Αχαΐας έχει ξεκινήσει επίσχεση από τις 16/11 και πραγματοποιεί ΓΣ την Τετάρτη 25/11. Αναλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι Ενώσεις Γιατρών Λάρισας, Εύβοιας, Χανίων, Θεσσαλονίκης, οι γιατροί του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Νοσοκομείου Έδεσσας, του ΨΝΑ, του Νοσοκομείου Γρεβενών. 

 «Είναι η ώρα να πιάσουμε το νήμα των περσινών κινητοποιήσεων που ανάγκασαν τον Αβραμόπουλο σε υποχώρηση», αναφέρει η απεργιακή προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΝΥΣΤΕΡΙ. «Ο περσινός συμβιβασμός της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ τους έδωσε τα περιθώρια αυτών των ελιγμών, αλλά οι εμπειρίες μας μπορούν να κάνουν το κίνημά μας πολύ πιο δυνατό. Η απεργία στης 30/11 μπορεί να γίνει η αφετηρία, να ξεδιπλώσουμε ένα αγωνιστικό απεργιακό πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα είναι να στηρίξουμε την πρωτοβουλία συλλόγων εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιων σωματείων  και συλλογικοτήτων για να γίνει η 7 Δεκέμβρη ημέρα κινητοποίησης όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στις 17 Δεκέμβρη  την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης, τις ημέρες που θα συζητιέται ο προϋπολογισμός στην βουλή».