Εργατικό κίνημα
Κάλεσμα συνδικαλιστών για Πανεργατική απεργία στις 17 Δεκέμβρη

Δεν πέρασε μήνας από τις προγραμματικές δηλώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους της ελαστικής και μαύρης εργασίας, τους ανέργους και τους απολυμένους, σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Προϋπολογισμός λιτότητας, νέα σκληρή επίθεση στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση, μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων και αποδοχή των παλιότερων, γενίκευση της «ελαστασφάλειας», σκληρή φορολογία για τους φτωχούς. Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας (Σταθερότητας των υπερκερδών των τραπεζιτών, των βιομήχανων και των χρηματιστηρίων), στο όνομα του δημόσιου χρέους  προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους. Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες, στους εργαζομένους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία! 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τη ΝΔ προωθεί χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αρχή τους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE, τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους, γενικά τους ελαστικά εργαζόμενους. Αφού τους προσέλαβε τόσα χρόνια για να δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, τώρα με άλλοθι την «αξιοκρατία» και το «χτύπημα του ρουσφετιού» τους πετάει στο δρόμο. Η επίθεση που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι συνολική: ετοιμάζει δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία, ένταση της ανταποδοτικότητας.

Η πολιτική της λιτότητας και της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος συνεχίζεται. Οι αποφάσεις για ουσιαστικό πάγωμα των μισθών στον δημόσιο  και ιδιωτικό τομέα και η επιδίωξη των βιομηχάνων για μηδενικές αυξήσεις στη νέα ΕΓΣΣΕ δείχνουν το δρόμο. Την ίδια στιγμή το «επίδομα αλληλεγγύης» μόνο «αναδιανομή» δεν αποτελεί εάν αναλογιστούμε την τεράστια ενίσχυση των τραπεζών που προηγήθηκε.

Φέρνουν νέο αντιασφαλιστικό νόμο, για να ολοκληρώσουν ότι άφησαν πίσω τους οι  νόμοι Σιούφα, Ρέπα, Πετραλιά. Χαρίζουν τις εργοδοτικές εισφορές και τα ασφαλιστικά χρέη των βιομηχάνων, παρατείνουν το χρόνο για τη σύνταξη, εξισώνουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες, καρατομούν περισσότερο τη λίστα των ΒΑΕ για τους νεοεισερχόμενους. 

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προβλέπεται τρομακτική μείωση των κοινωνικών δαπανών, η μείωση της επιχορήγησης των ταμείων ενώ μένουν άθικτοι ο σύγχρονος κεφαλικός φόρος των 12 δις ευρώ τον χρόνο τόκων του χρέους, οι επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες, οι στρατιωτικές δαπάνες.  

Στην εκπαίδευση προωθεί ένα άνισο, ταξικό, σχολείο της «αγοράς», με υποταγμένους εκπαιδευτικούς και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς χωρίς δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, με διατήρηση των κολλεγίων και όλης της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ.

Οι απολύσεις και η ανεργία θα ενταθούν με εφιαλτικούς ρυθμούς, οι ΣΣΕ θα ποδοπατηθούν. Αν τους αφήσουμε…

Καμιά αναμονή

Απέναντι σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό και μια τέτοια επίθεση, καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή δεν μπορεί να υπάρξει. Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες, οι χρηματιστές και οι βιομήχανοι που την δημιούργησαν, όχι οι εργαζόμενοι και η νεολαία! 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, το μαζικό λαϊκό κίνημα να ανατρέψει τη νέα επίθεση μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αντί να καλέσουν Πανεργατική Απεργία προχωράνε σε «κοινωνικό διάλογο» με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση ενώ αποδέχονται τη λογική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. για τα ελλείμματα και την πολιτική των «θυσιών για να βγούμε από την κρίση». Δεν στηρίζουν τους αγώνες που ξεσπούν (λιμενεργάτες, συμβασιούχοι), δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής απάντησης, αρνούνται να εντάξουν στα σωματεία την ελαστική εργασία.

Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει σε απεργίες ενάντια στις απολύσεις, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση της ελαστικής εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για να επιστρέψουν στο δημόσιο όσες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για μείωση των ωρών εργασίας, για την υπεράσπιση των σύγχρονων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες! Το απέδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα, να ανακαλέσουν απολύσεις, να αποτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων κάθε χώρου (υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς με βάση την τυπική εργασιακή σχέση) του αγωνιστικού συντονισμού των σωματείων, συνολικά της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. 

Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η προκήρυξη από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες πανεργατικής απεργίας στις 17/12. Καλούμε την ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Είναι πρόκληση να ψηφιστεί προϋπολογισμός λιτότητας και αντεργατικής επίθεσης χωρίς απάντηση με εργατική κινητοποίηση.

Καλούμε να συνεδριάσουν τώρα τα ΔΣ των σωματείων, να καλέσουμε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς ώστε να κάνουμε υπόθεση της ίδιας της βάσης την οργάνωση του αγώνα και την μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Οι συνδικαλιστές που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θα πάρουμε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.