Εκπαίδευση και νεολαία
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ,ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΖΙ: Θέλουμε Παιδεία, όχι Αστυνομία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - Συντονισμός

Και οι ωρομίσθιοι

Ωρομίσθιοι: Δια βίου απόκληροι.

Υπουργείο Παιδείας: Δια βίου παράσιτα.

 Πέρα από γενικόλογες χιλιοειπωμένες ευχές περί διαφάνειας, ποιότητας, λειτουργικότητας κτλ, οι πρόσφατες εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας μόνο εξοργιστικές και κενές περιεχομένου μπορούν να χαρακτηριστούν.

Εξοργιστικές γιατί ενώ «έσκιζε τα ιμάτια της» στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ότι θα καταργήσει το «αίσχος της ωρομισθίας» (υπάρχει και βίντεο), τελικά ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Θα την διατηρήσει με πολύ χειροτέρους όρους πρόσληψης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Εξοργιστικές γιατί καταργεί την προϋπηρεσία που τόσα χρόνια υπό ομηρία προσπαθούν να μαζέψουν οι εκπαιδευτικοί, στην «πινέζα» του χάρτη πολλές φορές με το όνειρο της κάποιας στιγμής στα χρόνια μονιμοποίησης. Αντικατάσταση με τον «αδιάβλητο» ΑΣΕΠ, δηλαδή εξετάσεις ξανά και ξανά. Μια ζωή στον εξευτελισμό και την τρομοκρατία των εξετάσεων, ενώ σπουδάζουμε την μισή μας ζωή.

Κενές περιεχομένου γιατί μιλάει για μεταβατική περίοδο, χωρίς να διευκρινίζει τίποτα απολύτως πάνω σε αυτό.

Κυρίως, όμως, κενές περιεχομένου γιατί δεν μιλάει με νούμερα – πόσοι θα μονιμοποιηθούν άμεσα ή από Σεπτέμβρη και κάθε χρόνο; Διπλάσιοι; Οι ίδιοι; Οι μισοί; Κανείς; Οποιοδήποτε σύστημα κρίνεται από το πόσοι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα διοριστούν για να καλύψουν τα κενά σε όλη την Ελλάδα που είναι τεράστια. Χρησιμοποιεί δευτερεύοντα παραδείγματα (των αποσπάσεων) για επικοινωνιακούς λόγους ενώ για παράδειγμα όλος ο νομός Χανίων και όλος ο νομός Ρεθύμνης εκτός από τις δύο πρωτεύουσες δεν έχουν ούτε ένα εικαστικό εκπαιδευτικό.

Άρα στην πραγματικότητα οι εξαγγελίες δεν χρήζουν καν απάντησης μέχρι να διευκρινιστούν επακριβώς. Λάβαμε το μήνυμα της σκληράδας και της τεχνοκρατικής λογικής που την περιμέναμε. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο ότι διαφωνούμε κάθετα με την αξιολόγηση, το θεσμό του «δόκιμου εκπαιδευτικού», τα σχολεία-επιχειρήσεις. Εκ των πραγμάτων και χωρίς δικιά μας ευθύνη κόβεται οποιοσδήποτε διάλογος με το Υπουργείο. Δεν θα μπούμε σε αυτό το ανόητο παζάρι που κραυγαλέα ξεκινάει το Υπουργείο.

Δεν παζαρεύουμε την απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δεν παζαρεύουμε τις ψυχές μας, αλλά κυρίως δεν παζαρεύουμε τα παιδιά του λαού αυτής της χώρας. Τα παιδιά μας.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αφού δεν καταργείται άμεσα η ωρομισθία, τι θα γίνει με τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ αιτήματα μας (όπως υποστήριζε και η ίδια η Υπουργός στα συνέδρια μας);

Να ζούμε από τον μισθό μας και άρα διπλασιασμός της ωριαίας αποζημίωσης (από 7 ευρώ που είναι τώρα), να πληρωνόμαστε τις αργίες, να παίρνουμε τα χρήματά μας κάθε μήνα και όχι μετά από 5 ή 6 μήνες, να αρθεί το ασυμβίβαστο, να γίνονται προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Καλούμε τις ομοσπονδίες μας ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία αρχής γενομένης από τις 7 Δεκέμβρη και κλιμάκωση των απεργιών, κινητοποιήσεων και αγώνων μέχρι να τα πάρει όλα πίσω. Να λύσει τα «αυτονόητα» σε μέρες. Όχι μήνες, όχι χρόνια. Στην προοπτική της πλήρους κατάργησης της ωρομισθίας με μαζικούς διορισμούς.

Τέλος, επειδή είμαστε πολύ καλά σπουδαγμένοι και επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ και άρα ξέρουμε και από ψυχολογικό πόλεμο, θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση: Η «σιδηρά και πολύ μελετημένη κυρία» της νέας κυβέρνησης αποδείχτηκε ξύλινη και αδιάβαστη. Μια συμβουλή, κυρία Υπουργέ: Προσέξτε μη μείνετε και κουτσή…

Νίκος Κουράκης 
εικαστικός ωρομίσθιος, εκπαιδευτικός.
Μέλος Συντονιστικού Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και μέλος ΔΣ Διδασκαλικού Συλλόγου Π.Ε. «η Αθηνά».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη στυγνή δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την Αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβρη των μεγάλων εξεγέρσεων.

Αυτός ο Δεκέμβρης δεν ηττήθηκε όπως πολλοί ισχυρίζονται. Αντιθέτως, μαθητές φοιτητές και εργάτες κατόρθωσαν να συγκρουστούν ανοιχτά με την κυβέρνηση, έχοντας ως σύνθημα «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». Η κυβέρνηση του Καραμανλή έπεσε κάτω από τη μαζική δύναμη του κινήματος, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση απέναντι στην οποία παρέλυσε.

Έτσι, και φέτος τον Δεκέμβρη έχουμε να οργανώσουμε την οργή των εργαζόμενων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και να διεκδικήσουμε τα πολιτικά μας αιτήματα. Να αφοπλιστεί η Αστυνομία, να διαλυθούν τα ΜΑΤ, να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις δολοφονίες. Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών και καταπολεμούμε ταυτόχρονα τους φασίστες μέσα στις γειτονιές, δεδομένου ότι την ίδια μέρα με το θάνατο του Αλέξη δολοφονήθηκε και ένας μετανάστης.

Επίσης, ζητάμε προσλήψεις, αυξήσεις των μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων. Φωνάζουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και για το άρθρο 16.

Έτσι, λοιπόν, θέλουμε στις 7 Δεκέμβρη, την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την «επέτειο» της δολοφονίας, απεργίες και πενθήμερες καταλήψεις σε σχολεία και σχολές. Αυτό θα πετύχει με συνελεύσεις μέσα στις σχολές και τα σχολεία για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή όλων των φοιτητών και των μαθητών στις καταλήψεις, με προκηρύξεις, με κάλεσμα των καθηγητών στις συνελεύσεις μας.

Όλοι μαζί εργάτες, φοιτητές, μαθητές ενωμένοι!

Αλεξάνδρα Μαρτίνη
πρωτοετής Φιλοσοφικής Αθήνας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συντονισμός

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η προσπάθεια για μαζικές κινητοποιήσεις στον ένα χρόνο από την εξέγερση του Δεκέμβρη και τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Την Πέμπτη 19/11 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ η σύσκεψη για την οποία είχε πάρει πρωτοβουλία ο Σύλλογος Δασκάλων Ά Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν 16 σύλλογοι από τους δασκάλους και τους καθηγητές, το Συντονιστικό Ωρομισθίων Αθήνας, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, μέλη της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και φοιτητές.

Την συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Μαργιόλης από τον Σύλλογο Δασκάλων Ά Αθήνας. Αναφέρθηκε στα ψέματα που είχε πει η Διαμαντοπούλου στο τελευταίο συνέδριο της ΔΟΕ πριν από τις εθνικές εκλογές, όπου είχε υποσχεθεί να καταργήσει την ωρομισθία, να δοθούν επιπλέον χρήματα για την Παιδεία, «να γίνει επανάσταση στην εκπαίδευση». Έπειτα, τόνισε ότι υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα συλλαλητηρίων και ότι πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι στην κινητοποίηση για να γίνει διαδήλωση και απεργία στις 7 Δεκέμβρη, μέρα την οποία είχαν προτείνει από το κάλεσμα που είχαν στείλει για να γίνει η σύσκεψη. Τέλος, πρότεινε να βγει μια αφίσα για το κάλεσμα της διαδήλωσης και ένα δελτίο Τύπου που να καλεί τους φοιτητές και  τους μαθητές να συμμετέχουν, αλλά και τα συνδικάτα να καλύψουν τους εργαζόμενους με απεργία.

Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δεύτερη εισήγηση της σύσκεψης που έγινε από την Ντίνα Γκαρανέ από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, που τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις των ωρομίσθιων στις 28 Νοέμβρη, των νηπιαγωγών στις 30 του μήνα και να υπάρχει στάση εργασίας στις 7 Δεκέμβρη. Επίσης, ενημέρωσε ότι η δική της ΕΛΜΕ προτείνει να μπουν μπροστά οι Ομοσπονδίες με απεργία, αλλά και να υπάρχει συντονισμός για να γίνουν κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό στις 17 Δεκέμβρη, όταν θα γίνεται η συζήτηση στη Βουλή.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις τοποθετήθηκε η Ντίνα Ρέππα, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στη συνάντηση της ΔΟΕ με την Υπουργό Παιδείας που έγινε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Διαμαντοπούλου έκανε προσπάθεια να κρατήσει απόσταση από όσα η ίδια είχε δεσμευθεί, με διφορούμενες απαντήσεις προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν πάνω από 13 τοποθετήσεις. Τα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν η σημασία του συντονισμού όλων όσοι θέλουν να γίνουν οι κινητοποιήσεις και η προσπάθεια να βγει απεργία τόσο για τις 7 όσο και στις 17 Δεκέμβρη με πίεση πάνω στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλέσουν πανεργατική απεργία.

Στο ενημερωτικό δελτίο Τύπου που βγήκε αναφέρονται όλοι οι φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη (οι σύλλογοι δασκάλων Ά Αθήνας, Παρθενώνας, Αθηνά, Αιγάλεω, Νέας Σμύρνης, Άνω Λιοσίων-Ζεφειρίου-Φυλής, Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος, Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Β΄Αθήνας, Γ΄Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Γ΄Δυτικής Ατικής, Ε΄Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων- Ζεφειρίου-Φυλής και Ελευσίνας) και υπάρχει κάλεσμα για νέα σύσκεψη συντονισμού την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2).


Οργανώσεις

Την Παρασκευή 20 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση οργανώσεων της Αριστεράς και άλλων φορέων για να οργανωθούν κοινές διαδηλώσεις και δράσεις εν όψει του Δεκέμβρη.

Το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε υπογράφουν μέχρι τώρα οι: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κοινή Δράση Αλληλεγγύης, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών. Αποφασίστηκε η διοργάνωση διαδήλωσης στις 6 Δεκέμβρη στη 13:30 το μεσημέρι στα Προπύλαια αμέσως μετά το μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η στήριξη της απεργίας και της διαδήλωσης που προτείνουν οι εκπαιδευτικοί για την επόμενη μέρα, στις 7 Δεκέμβρη.


ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ

Τον…Βύρωνα Πολύδωρα «ζήλεψε» ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρυσοχοΐδης ενώ πριν από τις πορείες του Πολυτεχνείου μιλούσε για μια «διακριτική παρουσία της Αστυνομίας» επιστράτευσε χιλιάδες ΜΑΤατζήδες για να «επιβλέπουν» τους διαδηλωτές με στόχο να κάνει επίδειξη δύναμης και πυγμής.

Το σχέδιο του, όμως, δεν προέβλεπε τη συμμετοχή τόσων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών και εργατών και έτσι τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να βγάλουν τις πορείες τρέχοντας για να βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι των διαδηλωτών.

Η πορεία στην Αθήνα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες παλαιότερων συντρόφων και αγωνιστών, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου διαχρονικά. Ακόμα, και τα κανάλια αναγκάστηκαν να παραδεχτούν τόσο τον όγκο όσο και τον παλμό του συλλαλητηρίου της 17ης Νοέμβρη. Μοναδική εξαίρεση το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο των Νέων της επόμενης μέρας της διαδήλωσης, το οποίο παρόλο που έχει μια φωτογραφία που δείχνει χιλιάδες διαδηλωτές να φτάνουν στην αμερικάνικη πρεσβεία με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων γράφει για «μικρή συμμετοχή». Προφανώς, ο τίτλος είχε επιλεχθεί πριν από τη διαδήλωση…

Η Αστυνομία σε όλη τη διάρκεια της πορείας ήταν προκλητική χωρίς σχεδόν καμία αφορμή και επέλεξε να κάνει την επίθεση της μετά το τέλος της διαδήλωσης, με κέντρο την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Εξάρχεια. Έξω από το μετρό των Αμπελοκήπων είχαν συγκεντρωθεί διμοιρίες των ΜΑΤ που παρεμπόδιζαν τον κόσμο που έφτανε, κυρίως μαθητές και φοιτητές, να μπει στο σταθμό και τον ωθούσαν να κατέβει την Αλεξάνδρας. Εκεί ξαφνικά οι διμοιρίες άρχισαν να τρέχουν προς τον κόσμο, ενώ πάνω από είκοσι μηχανές της ομάδας Δέλτα μάρσαραν και θάμπωναν τον κόσμο με τους προβολείς τους. Μοναδικός στόχος τους να προκαλέσουν με αποτέλεσμα όταν κάποιοι πέταξαν αντικείμενα προς το μέρος τους προχώρησαν σε «παιδομάζωμα», όπως χαρακτηριστικά αναγκάστηκαν να γράψουν και οι εφημερίδες.

Την ίδια τακτική χρησιμοποίησαν και στα Εξάρχεια. Στο ιντερνετικό κανάλι ΤVXS υπάρχει μαρτυρία κατοίκου για τις προσαγωγές στην περιοχή. ««Από τον 5ο όροφο της Σπ. Τρικούπη και Δεληγιάννη, ακούμε κόσμο να περπατάει από κάτω και βγαίνουμε 3 άτομα στο μπαλκόνι. Βλέπουμε περίπου 100 νεαρά άτομα να περπατούν ειρηνικά, χωρίς να προχωρούν σε καμία βίαιη κίνηση, χωρίς μαντίλια, χωρίς τσάντες. Απλά επειδή υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας, περπατούσαν στο δρόμο. Δεν ήταν συγκροτημένοι, απλώς προχωρούσαν με φορά από την πλατεία Εξαρχείων προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

“Το θέαμα ήταν αηδιαστικό”

Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες και εμφανίζονται από τη Σπ. Τρικούπη και Αλεξάνδρας περίπου 40 μηχανάκια της Ομάδας ΔΕΛΤΑ με μεγάλη ταχύτητα και ορμούν πάνω στον κόσμο. Ο κόσμος διαλύεται και αρχίζει να τρέχει πανικοβλημένος προς τη Δεληγιάννη, την Πατησίων και την πλατεία. Ορισμένους από αυτούς, τους προσπερνούν οι μηχανές και τους κλείνουν. Ακολουθεί χαμός. Οι άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ βαράνε στο ψαχνό. Τους χτυπούσαν άσχημα. Με κλομπ, στο κεφάλι παντού. Παράλληλα, ορισμένοι που βρίσκονταν πάνω σε μηχανές, χτυπούσαν τον κόσμο εν κινήσει. Ο κόσμος άκουσε τη φασαρία, βγήκε στα μπαλκόνια και άρχισε να φωνάζει. Τους έλεγε: σας έχουμε σε βίντεο, σας κρατάμε... Κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά, ανοίγοντας τις πόρτες των πολυκατοικιών για να μπουν μέσα. Κάπως έτσι ηρέμησαν λίγο. Στη συνέχεια, αυτούς που έπιασαν τους έβαλαν σε δύο πιλοτές. Μετά από λίγη ώρα, κατέφτασαν στο σημείο και 2-3 διμοιρίες των ΜΑΤ. Αφού τους χτυπούσαν για 2-3 λεπτά, τους ακινητοποίησαν και τους φόρεσαν χειροπέδες. Έναν από αυτούς τον έσερναν κατάχαμα από τη μία πιλοτή στην άλλη. Το θέαμα ήταν αηδιαστικό. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, κανένας αστυνομικός δεν έβγαλε το κράνος, προφανώς για να μην αναγνωριστούν τα πρόσωπά τους». Τελικά, οι προσαγωγές έφτασαν τις 292, ενώ σε 9 άτομα έχουν αποδώσει κατηγορίες για συμμετοχή σε επεισόδια. Την ίδια αντιμετώπιση είχε η αστυνομία και στις επαρχιακές πόλεις όπως στο Ηράκλειο και την Πάτρα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. 

Ο Χρυσοχοϊδης θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και τις αντιδράσεις των διαδηλωτών εν όψει του Δεκέμβρη. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιπαρατεθούμε στην βία και την τρομοκρατία των ΜΑΤ και της Αστυνομίας. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών για πανεργατική-πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 7 Δεκέμβρη.

Νεκτάριος Δαργάκης

ΜΑΘΗΤΕΣ

7 Δεκέμβρη, όλα τα σχολεία

Τον περασμένο Δεκέμβρη, αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι μαθητές εξεγερθήκαμε ενάντια στην αστυνομική βία και την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ήταν υπεύθυνη. Στο πλευρό μας είχαμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και πολλούς εργαζόμενους.

Η ριζοσπαστικοποίηση που υπάρχει στο μαθητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, τον Δεκέμβρη τράνταξε την κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού, των πολεμικών συμμαχιών και των δολοφόνων. Το κίνημα του Δεκέμβρη, όχι απλά έδιωξε, αλλά διέλυσε την ΝΔ στην κυριολεξία. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις εκλογές και η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να βρει αρχηγό.

Όλα αυτά δεν ήταν ξαφνικά. Ας θυμηθούμε τις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Οι μαθητές καταλάμβαναν τα σχολεία και ενώνονταν με τους φοιτητές και τους καθηγητές με κυριότερο αίτημα την κατάργηση της βάσης του 10 και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για να νικήσει το μαθητικό κίνημα δεν μπορεί να παλεύει μόνο του και απομονωμένο. Αυτό οδηγεί στην αποκλιμάκωση του αγώνα. Για να νικήσει το μαθητικό κίνημα χρειάζεται να ενωθεί με τους εκπαιδευτικούς. Με κοινά αιτήματα για την Παιδεία και τα σχολεία, ενωμένοι μαθητές και καθηγητές μπορούμε από δω και πέρα να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τ’ αυτονόητα. Σ’ αυτή την προοπτική συμβάλουμε οι αντικαπιταλιστές μαθητές, οι Anticapitalista, όλα τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Το αίτημα για αφοπλισμό της αστυνομίας γίνεται περισσότερο αναγκαίο αυτή τη στιγμή γιατί η ίδια αστυνομία που δολοφόνησε τον Γρηγορόπουλο και συνεργάζεται με τους νεοναζί, δολοφονεί και μετανάστες με πιο πρόσφατη την υπόθεση του Μοχάμεντ Καμράν στο Α.Τ. Νίκαιας.

Αιτήματα

Η άδικη βάση του 10 που έβαλε σε εφαρμογή η ΝΔ, πετάει χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο έξω απ’ τα πανεπιστήμια και λιγοστεύει τις θέσεις εργασίας για τους καθηγητές. Το γεγονός ότι η Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε να την καταργήσει είναι γιατί οι μαθητές έδειξαν άγρια τα δόντια τους με καταλήψεις από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να μην της θυμίσουμε και τον Δεκέμβρη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε στα αιτήματα μας τη βάση του 10 μέχρι να καταργηθεί στην πράξη.

Το ίδιο ισχύει και για την χρηματοδότηση στην Παιδεία. Το 15% του προϋπολογισμού που διεκδικούμε είναι γιατί όλες οι κυβερνήσεις προτιμούν να δίνουν περισσότερα λεφτά στην αστυνομία, στο στρατό, στους τραπεζίτες.

Ένα χρόνο μετά στον Δεκέμβρη, η εξέγερση είναι μπροστά μας. Σ’ όλα τα σχολεία οι μαθητές ετοιμάζονται για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη και τη διαδήλωση στις 7 Δεκέμβρη. Με όπλο την κατάληψη και την απεργία μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάμε γύρo γενικών συνελεύσεων στα σχολεία, να πάρουμε αποφάσεις για καταλήψεις διαρκείας την περίοδο της επετείου της εξέγερσης και τη μαζική συμμετοχή σε όλα τα συλλαλητήρια. Από τη μεριά μας και τη μεριά του Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι αγώνες που πρόκειται να δώσουν οι μαθητές με την προοπτική ότι αυτό το κίνημα μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Ορέστης Ηλίας
1ο Λύκειο Βριλησσίων

Ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα ο γύρος των γενικών συνελεύσεων στους τοπικούς συλλόγους της ΔΟΕ. Οι Παρεμβάσεις κατεβαίνουν με πρόταση για απεργία στις 7 και 17 του Δεκέμβρη . Στις 28 του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί και η ολομέλεια των προέδρων όπου θα συζητηθεί ξανά η πρόταση τους. Οι αποφάσεις των συνελεύσεων των δασκάλων μπορούν να βάλουν πίεση στις ηγεσίες των συνδικάτων να προχωρήσουν σε κάλεσμα για πανεργατική απεργία.