Εργατικό κίνημα
Stage, Συμβασιούχοι Δασοπυροσβέστες στους δρόμους της Αθήνας

Τα αγωνιστικά ραντεβού του κινήματος των συμβασιούχων κάθε είδους (συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι και stage) δεν επιτρέπουν χαμόγελα για την κυβέρνηση Παπανδρέου. 

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία που αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Συμβασιούχων για την Πέμπτη 26/11 με συγκέντρωση στις 10πμ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Βασ. Σοφίας. Η συγκέντρωση των Ωρομίσθιων εκπαιδευτικών το Σάββατο 28/11 στα Προπύλαια στις 12 το πρωί. Η πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζόμενων με stage την Τρίτη 1/12 στην Ομόνοια, 11πμ με πορεία στην βουλή και η αποχή για όσους εργαζόμενους δουλεύουν στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ την Πέμπτη 26/11 που αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Stage. Αλλά και το μεγάλο πανελλαδικό ραντεβού των Δασοπυροσβεστών που υπόσχονται να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες στην Αθήνα στις 3 Δεκέμβρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που μπορεί να σπάσει τις πολιτικές των απολύσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι υποσχέσεις του Ραγκούση στους εκπροσώπους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συμβασιούχων, που τον συνάντησαν την Τρίτη 24/11, για δήθεν ανανέωση «κάποιων» συμβάσεων και πρόσληψη με προϋπηρεσία στο 50% των «νέων» προσλήψεων (αν και όποτε ανακοινωθούν), είναι σκέτη κοροϊδία. Άλλωστε και οι νέες αυτές προσλήψεις θα είναι ορισμένου χρόνου αναπαράγοντας την ίδια ομηρία για χιλιάδες εργαζόμενους. Το μόνο που προσπαθεί να πετύχει ο Ραγκούσης και η κυβέρνηση είναι να «αγοράσουν» χρόνο. Να σπάσουν την αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζόμενων και να διασπάσουν τον αγώνα τους.

«Ακόμα και αυτά που υποσχέθηκε ο Ραγκούσης σήμερα είναι εκτός του νομοσχέδιου που πάει να καταθέσει», τονίζει στην Ε.Α. ο Κώστας Πλαστήρας πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων ΟΑΕΕ μετά την συνάντηση στο υπουργείο, «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα». Ο διαχωρισμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από τους συμβασιούχους έργου αποδεικνύει ακριβώς αυτή την πρακτική. Το διαίρει και βασίλευε είναι η μόνιμη απάντηση των υπουργών για να ξεφορτωθούν με κούφιες υποσχέσεις και λόγια του αέρα τους εργαζόμενους που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

«Εμάς τους συμβασιούχους έργου δεν μας αναγνωρίζει καθόλου. Σαν να μην δουλεύουμε τόσα χρόνια», αναφέρει η Μαρία Παπαδοπούλου από την ΓΓΕ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Συμβασιούχων. «Η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Θα είμαστε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι να καταλάβουν πως δεν μπορούν να μας πετάξουν στην ανεργία. Η κινητοποίηση της Πέμπτης θα πρέπει να είναι μαζικότερη από ποτέ».

Για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που στο τέλος του χρόνου μένουν χωρίς δουλειά τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Με τον Παπακωνσταντίνου να καταθέτει έναν από τους πλέον αντεργατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, προϋπολογισμό επίθεσης στους εργαζόμενους, τον Πάγκαλο εξαφανισμένο, την Διαμαντοπούλου να σχοινοβατεί στις πλάτες των επισφαλώς εργαζόμενων εκπαιδευτικών, τον Ραγκούση σε ρόλο πυροσβέστη, τον Λοβέρδο να δηλώνει αναρμόδιος για οτιδήποτε και τους Ρόβλια και Παμπούκη ανίδεους, δήθεν, για τα πάντα, ο δρόμος της εργασιακής επιβίωσης περνάει μόνο από το χέρι τους. 

Καταλήψεις

Η λίστα των διαφορετικών δράσεων συνθέτει ένα πολύμορφο παζλ. Από κατά τόπους καταλήψεις και εξορμήσεις ενημέρωσης σε διόδια και σταθμούς μετρό, μέχρι στησίματα σκηνών και καθιστικές διαμαρτυρίες, από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μέχρι αποχή και απεργίες. Τα αιτήματα όλων κοινά. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αυτά ήταν τα αιτήματα του ψηφίσματος που κατέθεσαν οι συμβασιούχοι στον Ρόβλια και τον Παμπούκη την Πέμπτη 19/11 πραγματοποιώντας μια μαζικότατη συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Οι 200 εργαζόμενοι στον ΟΣΚ αποτελούμε πάνω από τα 2/3 του προσωπικού και έχουμε την πλήρη στήριξη και των μόνιμων που πήραν απόφαση να στηρίξουν την απεργία μας, και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν τολμήσουν να μας απολύσουν», τονίζει στην Ε.Α. ο Τάσος Βουλγαρίδης συμβασιούχος μηχανικός που διαδήλωσε με το μαζικό μπλοκ των εργαζόμενων στον ΟΣΚ.

Τα ίδια αιτήματα είχαν και οι εργαζόμενοι στα stage που την Παρασκευή 20/11 απέκλεισαν τα κεντρικά κτήρια του ΟΑΕΔ (στην Πειραιώς) και του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου), ενώ πραγματοποίησαν εξορμήσεις (ανοίγοντας τα διόδια για το κοινό) στην Ελευσίνα, στα Μάλγαρα, στη Ραψάνη και στην Κόρινθο, και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 24/11. «Η απόφασή μας για συνέχιση των κινητοποιήσεων με ένα ακόμα πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας είναι δείγμα της αποφασιστικότητας όλων των συναδέλφων να παλέψουν μέχρι τέλος. Οι εικόνες που έρχονται από όλη την Ελλάδα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί για εμάς. Το ζήτημα των εργαζόμενων στα stage βρίσκεται πλέον στην κεντρική πολιτική ατζέντα και θα το κρατήσουμε εκεί μέχρι να δικαιωθούμε», τονίζει στην Ε.Α. η Λία Κουτράκου από το Σωματείο Εργαζόμενων με stage του ΟΑΕΔ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού. .

Τα ίδια αιτήματα είχαν και οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ που σε μια μαζική συνέλευση τη Δευτέρα 23/11 αποφάσισαν απεργία διαρκείας από την επόμενη κιόλας μέρα (Τρίτη 24/11) με περιφρούρηση στα κτήρια της ψηφιακής ΕΡΤ που συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος συμβασιούχων, ενώ παράλληλα έστησαν (μαζί με συμβασιούχους και από άλλες υπηρεσίες) σκηνές έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. «Η περιφρούρηση της απεργίας κατάφερε να κρατήσει κλειστή την ψηφιακή τηλεόραση. Από το πρωί είχαμε μαζευτεί και δεν επιτρέψαμε να περάσει κανείς. Στην συνέχεια πάνω από 100 άτομα πήραμε μέρος στην συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους δώσουμε να καταλάβουν πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμάς», τόνισε στην Ε.Α. ο Γιώργος Δηλιγιάννης συμβασιούχος τεχνικός. Στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης 24/11 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που οργάνωνε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό όλων των εργαζόμενων που βρίσκονται σε απανωτές κινητοποιήσεις.

«Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσει ο αγώνας των συμβασιούχων δεν είναι άλλος από τις συντονισμένες απεργίες διαρκείας. Πρέπει να αποτρέψουμε την κυβέρνηση να πετάξει στην ανεργία 100.000 και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει στην Ε.Α. η Ειρήνη Φωτέλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ και μέλος του συντονιστικού οργάνου της  Επιτροπής Αλληλεγγύης. «Πρέπει να στηρίξουμε όλες τις επί μέρους κινητοποιήσεις, αλλά πρέπει να οργανώσουμε και να συντονίσουμε κοινές οργανωμένες δράσεις. Να κλείσουμε όλες τις υπηρεσίες. Να πιέσουμε τις ομοσπονδίες να βγάλουν απεργίες. Να πιέσουμε από την βάση την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανεργατική. Η 17 Δεκέμβρη πρέπει να είναι το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε ένα κοινό μήνυμα απέναντι στις απολύσεις».