Οι αγρότες έχουν δίκιο. Μαζί τους μέχρι τη νίκη!

«Και αλλάξαμε και βουλιάξαμε» είναι ένα από τα βασικά συνθήματα των αγροτών που δεν ξεχνάνε τις περιοδείες και τις υποσχέσεις των, αντιπολιτευόμενων τότε, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις. Στην δεύτερη πλέον εβδομάδα κινητοποιήσεων και με πάνω από 25 μπλόκα πανελλαδικά, οι αγρότες αποδεικνύουν ότι οι αντιστάσεις τους είναι μαζικές και ενωτικές.

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβεβαιώσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο πως το μόνο που την απασχολεί είναι να κάνει τα γλυκά μάτια στους γραφειοκράτες της Ε.Ε. αναπαράγοντας τις πολιτικές στραγγαλισμού των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα καλεί σε ένα προσχηματικό ψευτοδιάλογο που σαν μόνο σκοπό έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.

Όμως, ούτε οι αγρότες «τσιμπάνε» πλέον στα ευχολόγια και τις δήθεν καλές προθέσεις της υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, ούτε η κοινή γνώμη «τρώει» την προπαγάνδα για τους κακούς αγρότες που διεκδικούν από μια οικονομία που δεν αντέχει. Την ίδια στιγμή που η τιμή του σιταριού πέφτει για άλλη μια φορά σχεδόν στο μισό (από 20 λεπτά το κιλό πέρσι στα 12 φέτος) το ψωμί παραμένει στα 80 λεπτά με τους αλευροβιομήχανους να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του αλευριού. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα. 

Ενώ όλα τα αγροτικά προϊόντα φτάνουν ανατιμημένα στο τραπέζι του μέσου εργαζόμενου, οι μικρομεσαίοι αγρότες, η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έρμαια των μεσαζόντων, των μεγαλεμπόρων και της βιομηχανίας τροφίμων, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν την γη τους την ερχόμενη άνοιξη. Σπόροι, λιπάσματα, καύσιμα. Το κόστος καλλιέργειας αυξάνεται για άλλη μια χρονιά πάνω από 40%. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σημαντικές ανταρσίες από την αρχή της διακυβέρνησης. Παρά την προσπάθεια να προσδώσει στις αγροτικές κινητοποιήσεις πολιτικές σκοπιμότητες ο Πεταλωτής γνωρίζει καλά πως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που βρίσκεται στους δρόμους δεν ελέγχεται από κανένα πολιτικό φορέα. 

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό που πρωτοεμφανίστηκε στις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις μέσα από τα σπλάχνα των νέων αγροτών, ενός κόσμου που έτρεφε ελπίδες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέτος πιο οργανωμένο και πιο δυνατό, έχει την υποστήριξη 17 μαζικών μπλόκων. Σήμερα το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων αρνείται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, ξαναγυρίζει στα μπλόκα και μιλάει για κλιμάκωση. 

Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού η Μπατζελή έχει μόνο να προτείνει ...την εξόφληση των επιδοτήσεων του 2009. Απέναντι σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης οι προτάσεις της το μόνο που κάνουν είναι να εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες. 

Μπλόκα

Όλα δείχνουν πως τα μπλόκα «σκληραίνουν». Στον Έβρο και την Δυτική Μακεδονία κλείνουν τους συνοριακούς σταθμούς. Στην Θεσσαλονίκη, την Θεσσαλία, την Ήπειρο αλλά και την Αιτωλοακαρνανία κλείνουν τις εθνικές οδούς. Η ανατολική Στερεά βρίσκεται ήδη αποκλεισμένη σε 6 σημεία, ενώ και οι αγρότες της Κρήτης και της Πελοποννήσου μπαίνουν στις κινητοποιήσεις.

Αυτή την στιγμή, που τα μπλόκα κλιμακώνονται, ο αγώνας των αγροτών πρέπει να πάρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι απαιτήσεις των αγροτών να συνδεθούν με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας, για την ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας» που προωθεί η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες. Οι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν απομονωμένοι στα δικά τους αιτήματα. Είναι ανάγκη να συνδεθούν με τον εργαζόμενο κόσμο των πόλεων και με τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Πηγαίνοντας προς την απεργία της 10ης του Φλεβάρη, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Το παράδειγμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των stage που κάλεσε όλους τους πρώην και νυν εργαζόμενους των stage να πλαισιώσουν το προηγούμενο Σάββατο (23/1) τα μπλόκα σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, συμπαράστασης και σύνδεσης των αγώνων εργατών και αγροτών, πρέπει να γενικευτεί. 

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι αγρότες. Η συμβολική παρουσία τους έξω από το Ζάππειο την Δευτέρα 25/1, ημέρα έναρξης του «διαλόγου» της Μπατζελή, δεν είναι αρκετή. Η συντονισμένη, οργανωμένη και μαζική κάθοδός τους στην Αθήνα θα βρει πραγματικούς συμπαραστάτες τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, τους δεκάδες χιλιάδες απολυμένους stagers και συμβασιούχους, τους εργαζόμενους της Elite και του Σκαραμαγκά, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εισοδήματα και στα δικαιώματά τους. Θα βρει συμπαράσταση σε ολόκληρη την εργατική τάξη που βλέπει σήμερα να θυσιάζεται η ίδια της η επιβίωση στο βωμό των τραπεζιτών, στο βωμό των μεγαλοβιομήχανων, στο βωμό της κερδοφορίας των super market και των πολυεθνικών. Εργάτες και αγρότες έχουν κοινούς εχθρούς. Τους γραφειοκράτες της Ε.Ε., τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι πραγματικά εκρηκτική. Η αδυναμία των αγροτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι πλέον δεδομένη. Το κόστος παραγωγής είναι το μεγαλύτερο σε όλα τα Βαλκάνια. Ο Έλληνας αγρότης πληρώνει τον πιο ακριβό σπόρο, τα πιο ακριβά λιπάσματα, τα πιο ακριβά καύσιμα. Οι τράπεζες μας καταληστεύουν και η Ευρώπη μας απαγορεύει, στην ουσία, να διατηρούμε πολλαπλές καλλιέργειες θέλοντας να μας αναγκάσει σε μονοκαλλιέργειες, στις οποίες τελικά κάνουν κουμάντο οι μεγάλες εταιρίες. 

Στην Ελλάδα ένα σακί λίπασμα πουλιέται 35 ευρώ. Στην Βουλγαρία μέχρι 20. Στην Ελλάδα ο σπόρος κάνει 7 ευρώ το κιλό, στην Τουρκία 2 ευρώ το κιλό. Και δεν είναι μόνο αυτά. Μέχρι πέρσι μας επέστρεφαν 12% από το ΦΠΑ, φέτος θα μας επιστρέψουν 7%, και κανείς δεν μας λέει πότε. 

Από την άλλη έχουμε τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους και τους μεσάζοντες που συνεχώς πιέζουν για μείωση των τιμών των προϊόντων. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η τιμή του σιταριού πέφτει. Από 40 που ήταν πρόπερσι έφτασε στα 21 και φέτος στα 12 λεπτά το κιλό. Τα ίδια και στο καλαμπόκι αλλά και σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Παίρνουν τα προϊόντα από το χωράφι και τα πουλάνε πιο ακριβά στον καταναλωτή. 

Εξοργισμένοι

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι. Εμείς από την Καρδίτσα έχουμε μαζέψει πάνω από 1.000 τρακτέρ στη Νίκαια, στο ίδιο σημείο με πέρσι και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κυκλοφορία αν δεν πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν μας νοιάζουν οι επιδοτήσεις και δεν ζητάμε λεφτά. Ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Και αυτή είναι απόφαση που ενοποιεί όλους τους αγρότες.

Εδώ στην Νίκαια η ΠΑΣΥ έχει μια σημαντική δύναμη και αγωνιστική παράδοση. Όμως οι αγρότες δεν χωρίζονται σε «κόκκινους» και «πράσινους». Υπάρχει πολύ κόσμος ο οποίος στήριξε και ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να παλεύει για τα δικαιώματά του. Δεν είναι τυχαίο πως το Πανελλαδικό Συντονιστικό που φτιάχτηκε πέρσι και κατηγορήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως ΠΑΣΟΚικο, σήμερα ελέγχει 17 μπλόκα πανελλαδικά και είναι αυτό που αρνείται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Μπατζελή. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Όμως ο αγώνας των αγροτών σήμερα είναι αγώνας για την επιβίωση. Το λέγαμε και πέρσι στο πρώτο μεγάλο ξέσπασμα των αγροτών μετά από χρόνια¨ότι μπορεί τώρα να σταματήσουμε αλλά τα προβλήματα μαζεύονται και του χρόνου θα είναι χειρότερα. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αυτό το ξέρουμε όλοι γι´ αυτό και όσο αντέξουμε θα κάτσουμε εδώ για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε άλλο να είμαστε τα θύματα.

Τάσος Κούτρας, Πεδινό Καρδίτσας, Μπλόκο Νίκαιας

Εδώ στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις και το καλοκαίρι. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας δεν αντέχουν πλέον την κοροϊδία των βιομήχανων και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αυτές τις μέρες έχουμε στήσει 3 μπλόκα με πιο μαζικό αυτό στην Παραλίμνη των Γιαννιτσών. 

Παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις το κλίμα είναι οργισμένο. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται μέρα με τη μέρα ενώ οι τιμές των προϊόντων συνεχώς πέφτουν. Οι αγρότες έχουν φτάσει στα όριά τους. Με συντρόφους από την Πρέβεζα αλλά και από τα Γιαννιτσά αποφασίσαμε να μοιράσουμε προκηρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα μπλόκα. Να δώσουμε στους αγρότες να καταλάβουν πως τα προβλήματά τους έχουν να κάνουν με την λειτουργία του ίδιου του συστήματος. Όσο θα ζούμε μέσα στον καπιταλισμό θα είμαστε θύματα της ελεύθερης αγοράς. Οι αγρότες πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου.

Γιώργος Ασκητής, Αραβυσός Πέλλας, Μπλόκο Παραλίμνη Γιαννιτσών