Οι εργάτες της ELITE επιμένουν!

Ο αγώνας των 250 εργαζόμενων της ELITE ξεκίνησε στις 14 Δεκέμβρη όταν το αφεντικό της εταιρίας Χριστοδουλάτος, τους ανακοίνωσε το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας λόγω της κρίσης και τους ευχήθηκε «καλή τύχη» χωρίς καν την καταβολή αποζημίωσης και δεδουλευμένων δύο μηνών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας από αφεντικό και κυβέρνηση να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Μέχρι τις αρχές Γενάρη δεν υπήρξε καμιά δέσμευση στα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή, ο Χριστοδουλάτος συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά τα εμπορικά καταστήματα της επιχείρησης. Στις 7 Γενάρη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μια αποφασιστική κίνηση, σε κατάληψη και περιφρούρηση του εργοστασίου, κλείνοντας αποθήκες και λογιστήρια.

Η κατάληψη του εργοστασίου τρομοκράτησε αφεντικό και κυβέρνηση. Με τις αποθήκες κλειστές και περιφρουρούμενες, το αφεντικό έβλεπε τα καταστήματά του να αιμορραγούν από εμπόρευμα και τα κέρδη του να κινδυνεύουν. Η εξέλιξη αυτή τον ανάγκασε να αρχίσει να καταβάλει τα δεδουλευμένα ξεκινώντας από το μισθό του Νοέμβρη και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Παράδειγμα

Για την κυβέρνηση, ο λόγος της τρομοκράτησής της ήταν προφανής. Σε περίοδο κρίσης με την ίδια να προσπαθεί να περάσει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών σε βάρος των εργαζόμενων, αντιδράσεις σαν της ELITE ήταν το χειρότερο σενάριο. Ενας αγώνας με κατάληψη του εργοστασίου και αίτημα «την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία», θα μπορούσε να γίνει «επικίνδυνο» παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργαζόμενους. Ειδικά μετά το κύμα συμπαράστασης που άρχισε να απλώνεται σε σωματεία και γειτονιές. Ετσι αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζόμενους και να υποσχεθεί ότι θα δώσει έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 1000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο.


Στις 19 Γενάρη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την κατάληψη και να επιστρέψουν στην επίσχεση εργασίας. Μια βδομάδα μετά την απόφασή τους, όμως, δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Παρά τις υποσχέσεις του εργοδότη ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο, το μέλλον του εργοστασίου και των εργαζόμενων εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Ακόμα και η δέσμευση της κυβέρνησης για το βοήθημα των 1000 ευρώ, πήρε αναβολή. Ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας είχαν δηλώσει ότι η έγκριση του κονδυλίου θα περνούσε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ την περασμένη Τετάρτη 20 Γενάρη, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι το θέμα αυτό δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι εργαζόμενοι στην ELITE πρέπει να κινηθούν ξανά πιο δυναμικά. Η επίσχεση εργασίας και η αναμονή στο εργοστάσιο δίνουν χρόνο σε αφεντικό, τραπεζίτες και κυβέρνηση να μαγειρεύουν το μέλλον της επιχείρησης χωρίς καμιά πίεση. Γι´αυτό το λιγότερο που χρειάζεται να κάνουν είναι να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση και εκεί να αποφασίσουν συγκεκριμένη διορία για να πάρουν απάντηση στα αιτήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση να κλιμακώσουν και πάλι τον αγώνα τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η ELITE θα μείνει ανοιχτή.