Στις 10 Φλεβάρη όλοι στην απεργία!

Ανταρσία ενάντια στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πιέζουν και εκβιάζουν προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. 

Ανταρσία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Παπακωσταντίνου που εκατό μέρες μετά την εκλογή τους στην κυβέρνηση προδίδουν χωρίς ίχνος ντροπής τη μια μετά την άλλη τις «φιλεργατικές» προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Ανταρσία, τέλος, ενάντια στις υψηλόβαθμες συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσπάθησαν συστηματικά να επιβάλουν - και κάποιες συνεχίζουν να το κάνουν - τη φίμωση του εργατικού κινήματος απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Η απόφαση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, να καλέσει την 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη δεν θα είχε υπάρξει ποτέ χωρίς την κίνηση της βάσης - στην ουσία είναι προϊόν της τεράστιας πίεσης που αισθάνθηκε από τα κάτω η συνδικαλιστική γραφειοκρατία τις τελευταίες εκατό μέρες.

Είναι προϊόν της αγανάκτησης για το «κρέμασμα» των εργαζόμενων των stage που αντιμετωπίστηκαν από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σαν «προνομιούχοι» που έπρεπε να παταχτούν. Της άρνησης των ίδιων συνδικαλιστικών ηγεσιών να αντισταθούν στο ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά. Και τέλος, στην άρνηση τους να καλέσουν έστω και μια συμβολική διαμαρτυρία το Δεκέμβρη, παραμονές του προϋπολογισμού με μια τεράστια επίθεση σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κενό αυτό κάλυψε η κινητοποίηση των εργαζομένων από τα κάτω. Ο συντονισμός των σωματείων που προχώρησε, με πρωτοβουλία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στην οργάνωση της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη συμπαρέσυρε ολόκληρα κομμάτια της εργατικής τάξης: Από τα Σωματεία του ΠΑΜΕ μέχρι την ΟΛΜΕ, από τους εργαζόμενους στα stage μέχρι τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΕΙΝΑΠ και τους δημοσιογράφους της ΕΣΗΕΑ, χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος σε μια απεργία που έγινε παράδειγμα για όλους αλλά και αντικείμενο συζήτησης - και «προβληματισμού» στα υψηλά κλιμάκια της γραφειοκρατίας. Ετσι φτάσαμε στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Και θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει και στην πρώτη πανεργατική απεργία επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αν η ΠΑΣΚΕ με τη συνεργασία της ΔΑΚΕ δεν μπλόκαραν αυτή τη δυνατότητα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη 19 Γενάρη.

Συγκεκριμένα: Ενώ αρχικά η ΔΑΚΕ είχε συμφωνήσει να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης για πανεργατική 24ωρη απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη, στη συνέχεια με πρόσχημα «ότι δεν υπήρχε κοινό πλαίσιο και συγκέντρωση», απέσυρε την υποστήριξή της σε αυτήν την πρόταση και συμφώνησε στη πρόταση του Παναγόπουλου για 24ωρη απεργία κάπου μέσα στο τριήμερο 23-26 Φλεβάρη. Η πρόταση αυτή θα μπει στην ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας στη ΓΣΕΕ δεν διστάζει να αναπαράγει όλα τα αντιδραστικά διασπαστικά ιδεολογήματα της κυβέρνησης ότι άλλο οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι «προνομιούχοι» και άλλο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (η απεργία που θα καλέσει η ΓΣΕΕ υποτίθεται θα είναι για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ). Όμως είναι προφανές ότι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγουν στα αφεντικά το δρόμο για χτύπημα στο εισόδημα όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών. Οι περικοπές, οι συγχωνεύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν εις βάρος του κράτους πρόνοιας, εις βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης. Και οι περικοπές προσωπικού στο δημόσιο τομέα θα προσθέσουν χιλιάδες ακόμα ανέργους σε αυτούς που απολύονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα. 

Αλλά ακόμα και έτσι, η απόφαση της ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία σε άλλη ημερομηνία δεν λύνει τα προβλήματα για τους από πάνω, αντίθετα τα διογκώνει. 

Η δυνατότητα του Παναγόπουλου και του κάθε Παναγόπουλου να ντριμπλάρει τις αντιδράσεις της βάσης έχει ημερομηνία λήξης. Οι κινήσεις από τα κάτω πληθαίνουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους και η αγανάκτηση και θυμός ψάχνουν να βρουν διέξοδο. Σε πείσμα των συμβιβασμών των ηγεσιών, η εργατική τάξη μπαίνει σε κίνηση και μπορεί να τσακίσει τα πάντα στο πέρασμά της.


AΠΕΡΓΙΑΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10ΦΛΕΒΑΡΗ

Αθήνα: Πλ. Κλαυθμώνος 10.30πμ
Θεσσαλονίκη: Αγαλμα Βενιζέλου 11πμ
Γιάννενα: Εργατικό Κέντρο 10.30πμ