Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά

H πλατεία πλημμύρισε από δεκάδες αντιρατσιστικά πανό, κόσμο κάθε ηλικίας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή άνοιξε τη συγκέντρωση λέγοντας «Είμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν παιδιά Α´ και Β´ κατηγορίας. Δεν υπάρχουν παιδιά παράνομων γονιών. Παράνομος είναι μόνο ο ρατσισμός και οι φασίστες». Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος διάβασε συγκινημένος το μήνυμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα μέσα σε ζητωκραυγές. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Τανβίρ Χουσείν από την Πακιστανική Κοινότητα μιλώντας μέσα σε συνθήματα αλλά ακόμα και βεγγαλικά. 

Το ψήφισμα της Γ´ΕΛΜΕ Αθήνας που διαβάστηκε, θύμισε το αίτημα των εκπαιδευτικών για δικαιώματα και ιθαγένεια για όλους τους μετανάστες μαθητές. Ο Γιουσούφ Εζντιρίν από το σωματείο Ειρήνης-Φιλίας-Αλληλεγγύης ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη στα αιτήματα των μεταναστών και η Χριστίνα Βασιλοπούλου εκ μέρους του Φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ έστειλε το αντιρατσιστικό μήνυμα των φοιτητών. Ακολούθησε το ψήφισμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης Τούρκων και Κούρδων η «ΓΕΦΥΡΑ», ενώ η Αγγελική Βαλσαμάκη χαιρέτησε εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης το λόγο πήραν εκπρόσωποι Αφρικανών Μεταναστών που είχαν την πιο μαζική παρουσία και τέλος ο Ορέστης Ηλίας μαθητής από το 1ο Λύκειο Βριλησσίων έκλεισε την συγκέντρωση με την υπόσχεση ότι δεν θα «αφήσουμε κανένα φασίστα μέσα στα σχολεία και στις γειτονιές». Ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη τη συγκέντρωση στην Καμάρα άνοιξαν εκπρόσωποι των Αιγύπτιων Αλλιεργατών, της Κίνησης ΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Σενεγαλέζικης Κοινότητας και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία ως το Υπουργείο. Στα Γιάννενα η πορεία ξεκίνησε υπό βροχή από τη Νομαρχία, πέρασε από την Καλούτσιανη και έκανε το γύρο της πόλης. Εκατοντάδες αντιρατσιστές συμμετείχαν κάτω από τα πανώ της Κίνησης ΕΕΡΦΑ, του ΣΕΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογικού και των Εστιών της Δόμπολης, του ΚΚΕ-μλ και Αντιεξουσιαστών. Στα Χανιά μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και της Κίνησης ΕΕΡΦΑ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην Αστυνομική Διεύθυνση απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι μετανάστες που συνελήφθησαν από «σκούπα» της αστυνομία στην Παλαιόχωρα. Συμμετείχαν με πανώ η Κίνηση ΕΕΡΦΑ, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, ο Σύλλογος Μαγκρέμπ Αράμπι και η Ταξική Πορεία. 

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Λιοντάρια όπου διαβάστηκε το ψήφισμα της Κίνησης ΕΕΡΦΑ και στη συνέχεια με πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξε στη γειτονιά μεταναστών Αγ. Τριάδα. Στο Ρέθυμνο έγινε πορεία με τη συμμετοχή της Κίνησης ΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατευθύνθηκε από το Δημαρχείο στην Παλιά Πόλη.

Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή»

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ-ΘΗΣΕΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1 καφέ Βραζιλιάνα 6μμ
Ανοιχτή σύσκεψη για συζήτηση της δράσης μετά το συλλαλητήριο

ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΑ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1 Στέκι Χαλανδρίου 
(Αβέρωφ 7α)
Συγκρότηση της Κίνησης στα σχολεία της περιοχής - παρεμβάσεις στα σχολεία

ΓΚΥΖΗ-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1 - Μπουκουβάλα 26 - Αίθουσα Ελληνικής Επιτροπής Βοήθειας και Στήριξης Παιδιού (κοντά στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας) 5μμ
Εκδήλωση: Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές - Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά - Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

ΒΥΡΩΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1 Ταπητουργείο 7μμ
Εκδήλωση: Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές - Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά - Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1 Αίθουσα 
Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας 7μμ
Συγκρότηση τοπικής επιτροπής της Κίνησης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1 καφέ Θέατρο 
(πατάρι) Πλ. Κοραή 5μμ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής 

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2 Πνευματικό Κέντρο 
(Ανακρέοντος) 6.30μμ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής

Ν.ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΥΚΑΚΙ - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/2 καφέ Άφριν (Ρουμπέση 1 - Μετρό Ν. Κόσμου) 8μμ
Ανοιχτή σύσκεψη για συζήτηση της δράσης μετά το συλλαλητήριο

ΝΙΚΑΙΑ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/2 Δημαρχείο Νίκαιας 6μμ
Συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια