Δίνουμε τη μάχη της απεργίας. Οι αγωνιστές της βάσης έχουν το λόγο

Θυμωμένοι

Eχουμε ήδη γυρίσει σε όλους τους χώρους του Δήμου ενημερώνοντας για την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Οι συνάδελφοι είναι θετικοί με την απεργία και θυμωμένοι με όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πάμε για μια μαζική συνέλευση του σωματείου στις 8 Φλεβάρη. Πριν και μετά θα γίνουν νέες περιοδείες με το υλικό της ΠΟΕ ΟΤΑ και θα συζητήσουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε περιφρούρηση τη μέρα της απεργίας και να συμμετάσχουμε με πανό στη συγκέντρωση, ενώ βήμα συντονισμού της δράσης μπορεί να γίνει η σύσκεψη των σωματείων της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 2 Φλεβάρη.

Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής

Μεγάλες ελλείψεις

Για εμάς τους υγειονομικούς, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δυσχεραίνουν το έργο μας και η δουλειά βγαίνει λόγω του υπερβάλλοντος ζήλου του προσωπικού. Εδώ στην Ικαρία εδώ και μήνες εφημερεύουμε χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, οι αγροτικοί γιατροί κάνουν τους βοηθούς μικροβιολόγους, οι νοσηλευτές κάνουν τους τραυματιοφορείς, οι οδηγοί ασθενοφόρων δουλεύουν και ως τεχνικοί οχημάτων...

Σαν Αγωνιστική Παρέμβαση και με αφορμή την απεργία στις 10 Φλεβάρη, έχουμε ξεκινήσει επαφές με τους εργαζόμενους για την ανάδειξη των προβλημάτων αφενός και την αγωνιστική διεκδίκησή τους αφετέρου, ζητώντας παράλληλα από το Σύλλογο Εργαζομένων τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για προγραμματισμό κινητοποιήσεων.

Σωτήρης Δρούλιας, νοσοκομειακός γιατρός, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ικαρίας Πανεπιστήμιο Αθήνας

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ήδη έχει γίνει μια διευρυμένη σύσκεψη αγωνιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς για τις 10 Φλεβάρη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει πρώτη φορά ενόψει της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη. Αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε ένα γύρο ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς με στόχο τη μαζικότητα της απεργίας.

Ιωάννα Λούβρου, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλαλητήριο

Πάνω από 500 εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε, παρά το τσουχτερό κρύο, στο συλλαλητήριο που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα μετά από κάλεσμα των ωρομίσθιων και αδιόριστων εκπαιδευτικών. Ακολούθησε πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν με πανώ το Συντονιστικό Ωρομισθίων, η ΠΕΑΕ, η ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό των νηπιαγωγών, συνάδελφοι από την Αχαϊα και την Ηλεία. 

Επόμενο βήμα είναι οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων. Η 10 Φλεβάρη μπορεί να γίνει η αρχή για να κλιμακώσουμε ενωμένοι τους αγώνες μας ενάντια στη μισθολογική και ασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική του παγώματος των προσλήψεων διεκδικώντας: πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, κατάργηση της ωρομισθίας, κατάργηση του ΑΣΕΠ και μαζικούς μόνιμους διορισμούς που έχουν ανάγκη τα σχολεία και τα παιδιά μας.

Νίκος Κουράκης, Συντονιστικό Ωρομισθίων, εκπαιδευτικός στο Διδασκαλικό Σύλλογο «Αθηνά»

Με τη «Σκουπιδιάρα»

Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε ένα μεγάλο γύρο ενημέρωσης στο χώρο εργασίας του Δήμου Πετρούπολης, με το νέο τεύχος της «Σκουπιδιάρας». Η περιοδεία μας είχε μεγάλη ανταπόκριση, τα άρθρα άρεσαν πολύ, ακούστηκαν θετικά σχόλια, από συναδέλφους ανένταχτους, αλλά και όλων των παρατάξεων.

Ιδιαίτερη συζήτηση άνοιξε πάνω στο άρθρο που έβαζε την ανάγκη της οργάνωσης από τα κάτω με αφορμή την προηγούμενη απεργία στις 17 Δεκέμβρη, αλλά και για τον Καλλικράτη, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν με κακό μάτι τις ενοποιήσεις υπηρεσιών και τις περικοπές που τις συνοδεύουν. Από τη δική μας πλευρά, προτείναμε την ανάγκη να γίνει άμεσα κάλεσμα σε γενική συνέλευση για να πάμε οργανωμένα στην απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Νίκος Κοντογιώργος, Δήμος Πετρούπολης

Συνέλευση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στη συνέλευση των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την προηγούμενη Τετάρτη αποφασίσαμε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Το μόνο που ενδιαφέρει τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών είναι να βρουν νέο τρόπο για να κόψουν μισθούς και επιδόματα, να βάλουν χέρι δηλαδή στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ αφήνουν ανέγγιχτο το κεφάλαιο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Αυτή την ανησυχία πρέπει να την εκφράσουμε με μαζική συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο στις 10 Φλεβάρη.

Τιάνα Ανδρέου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Με απεργιακό πρόγραμμα στην ΟΕΝΓΕ

Θα καταθέσουμε στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Σοφία ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στην Elite. Στη συνέλευση που θα οργανώσει το σωματείο θα προτείνουμε το κατέβασμα των εργαζομένων του νοσοκομείου με πανό στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Φλεβάρη. Ηδη προγραμματίζουμε περιοδείες ενημέρωσης σε όλες τις κλινικές και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. 

Σαν Νυστέρι Πρωτοβουλία Γένοβα καταθέτουμε και θα προτείνουμε στο επερχόμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ στις 5-7 Φλεβάρη, απεργιακό πρόγραμμα κλιμάκωσης με αφετηρία την απεργία στις 10 Φλεβάρη ενάντια στις μισθολογικές περικοπές, το πάγωμα των προσλήψεων ενόψει της νέας συλλογικής σύμβασης.

Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος γιατρός στο Αγία Σοφία Παίδων, σύνεδρος στην ΟΕΝΓΕ

Συγκρότηση απεργιακής επιτροπής

Τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που θα δουλέψει για τις 10 Φλεβάρη, αλλά και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, θα προτείνει το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας στην γενική της συνέλευση που γίνεται την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 1μμ στη Γκράβα. Με περιοδείες και αφισοκόλληση της κοινής αφίσας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ χρειάζεται να απαντήσουμε στην κυβέρνηση που τεστάρει τις αντιδράσεις μας. 

Στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της κυβέρνησης μειώνονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών στο μισό από πέρυσι και το ίδιο ισχύει και στους διορισμούς των αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί θα χάσουν ένα μισθό το χρόνο: περίπου 60 ευρώ από προϋπολογισμό και μείωση επιδόματος (εξωδιδακτικής) και άλλα τόσα από τις αλλαγές στην φορολογία και την κατάργηση του αφορολόγητου. 120 επί 12, να πως ο Παπακωσταντίνου πάει να μας κόψει τον 13ο μισθό.

Ντίνα Γκαρανέ, Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας

Ο μισός μισθός

«Κάθε χρόνο και χειρότερα». «Δουλεύουμε 30 χρόνια για να έρθουν να μας τα πάρουν με μια μονοκονδυλιά». Αυτές ήταν οι αυθόρμητες τοποθετήσεις πολλών συναδέλφων στη γενική Συνέλευση του Σωματείου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης στο Δήμο των Αμπελοκήπων την προηγούμενη βδομάδα. Η συνέλευση είχε αποφασιστεί πριν από τις γιορτές σε ένα πλαίσιο δράσης για να στηρίξουμε τους συμβασιούχους. Μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία στις 10 Φλεβάρη, είχε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. 

Για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, η μείωση 10% στα επιδόματα είναι ένα μεγάλο χαράτσι, καθώς τα επιδόματα είναι ο μισός μισθός. Γυναίκες συνάδελφοι μίλησαν για το ασφαλιστικό, ενώ από την πλευρά μου τοποθετήθηκα για τον «Καλλικράτη» και τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στις υπηρεσίες, αλλά και στους εργαζόμενους, κυρίως τους συμβασιούχους, που θα μείνουν άνεργοι.

Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Αμπελοκήπων

Να γίνει το πρώτο βήμα

Στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που γίνονται αυτή τη βδομάδα έχει σημασία όχι μόνο να επικυρωθεί η απόφαση για την 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη αλλά και να κάνουμε το πρώτο βήμα για να την οργανώσουμε από τα κάτω φτιάχνοντας απεργιακές επιτροπές. Ηδη στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει ένας συντονισμός σωματείων που θα συνεχιστεί την Τρίτη 26 Γενάρη. Η δική μου εικόνα από την Ε´ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έχει συνέλευση την Τετάρτη 27 Γενάρη είναι ότι οι συνάδελφοι είναι θορυβημένοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μισθολογικό, αλλά και το ασφαλιστικό, υπάρχει θετικό κλίμα για την κινητοποίηση.

Ευα Τζένου, Ε´ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΠΟΕ-ΔΟΥ: Δύο 24ωρες απεργίες

Απόφαση για δυο 24ωρες απεργίες, στις 10/2 με την ΑΔΕΔΥ και στις 17/2 πήρε η Ομοσπονδία των εφοριακών υπαλλήλων, καλώντας σε έκτακτο γενικό συμβούλιο στις 2/2 τα Δ.Σ. των συλλόγων όλης της χώρας. Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Ομοσπονδία συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Παπακωσταντίνου. Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν ότι «η Ευρώπη διψά για αίμα». Οι περικοπές που ετοιμάζουν στο εισόδημα των εργαζομένων στις εφορίες, μέσα από την αύξηση της φορολόγησης και την περικοπή των επιδομάτων θα είναι της τάξης των 500-800 ευρώ, το ένα τρίτο ή και παραπάνω του εισοδήματος.

Με μάζεμα υπογραφών, καλούμε τοπικά την ηγεσία του Συλλόγου να καλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, μπροστά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη. Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, πολύ οργή για τα νέα μέτρα, ο κόσμος θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Μάκης Γεροντίδης, Σύλλογος εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας

Πρωτοβουλία

Σε ανοιχτή πρωτοβουλία για την οργάνωση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη στο νοσοκομείο Αγία Ολγα καλεί το Νυστέρι. Πρώτο θέμα είναι οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Το νοσοκομειακό επίδομα πχ, είναι λίγο πάνω από τα 300 ευρώ, 10% κράτηση σημαίνει 30 ευρώ λιγότερα για τον κάθε εργαζόμενο. Δεύτερο θέμα, οι περικοπές στις εφημερίες των γιατρών και στις υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού και τρίτο ο «Καλλικράτης» και τα σχέδια της κυβέρνησης να περάσει κομμάτι της Υγείας στους δήμους.

Μαζί με το πάγωμα των προσλήψεων, αυτές οι επιθέσεις έχουν δημιουργήσει αγανάκτηση, ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, ούτε η δημόσια υγεία - ούτε οι εργαζόμενοι στα stage που απολύθηκαν, ενώ άφησαν ανέγγιχτους τους παχυλούς μισθούς των διοικητών. Θα βάλουμε πρόταση στο ΔΣ, για να γίνει άμεσα γενική συνέλευση, είναι απαράδεκτο ότι από την άνοιξη που έγιναν οι εκλογές του σωματείου δεν έχει γίνει μια συνέλευση. Χρειάζεται συντονισμός όλου του προσωπικού, μαζί με τους γιατρούς για την επιτυχία της 10 Φλεβάρη.

Βασίλης Κυριάκης, μέλος ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Αγία Ολγα

Σύλλογοι Δασκάλων

Συνελεύσεις και δράσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά από διδασκαλικούς συλλόγους. «Στα Χανιά η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη καλέσει τα σωματεία του νομού σε συντονισμό με στόχο την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Διαπαραταξιακά κλιμάκια εργαζομένων θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις ενημέρωσης στα σχολεία» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαργαρίτα Παπαμηνά από το Διδασκαλικό Σύλλογο Χανίων. «Στο σύλλογό μας έχουμε συνέλευση στις 8 Φλεβάρη, αλλά ήδη έχουμε ξεκινήσει εξορμήσεις με την προκήρυξη των Παρεμβάσεων» μας είπε η Χριστίνα Λαδά από τον Σύλλογο Αριστοτέλη στην Αθήνα.