Εξορμήσεις παντού

Την Παρασκευή και το Σάββατο έγιναν εξορμήσεις σε τζαμιά στη Σοφοκλέους, στη Γερανίου, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στο Ρέντη, στη Ν. Ιωνία με προκηρύξεις που καλούσαν στο συλλαλητήριο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ουρντού, Μπάγκλα. 

«Το Σάββατο το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο, κάναμε αντιρατσιστική εξόρμηση στη γωνία Βεϊκου και Γαλατσίου» μας είπε ο Μανώλης. «Με σύνθημα ´ιθαγένεια για όλα τα παιδιά νομιμοποίηση όλων των μεταναστών´ μοιράζαμε την προκήρυξη που καλούσε στο συλλαλητήριο και καλούσαμε τον κόσμο να υπογράψει στο κείμενο που διακινούσαμε. Πραγματικά πρώτη φορά έχω δει τόσο θερμή ανταπόκριση και τόσο κόσμο να ενδιαφέρεται. Κάποιοι σταματούσαν λέγοντας ´εννοείται θα υπογράψω´ και μάλιστα άφηναν το τηλέφωνό τους και μας ζητούσαν να επικοινωνήσουμε. Τους προτείναμε να διαβάσουν την εφημερίδα και πολλοί την έπαιρναν για να διαβάσουν για την απεργία στις 10 Φλεβάρη. Γεμίσαμε 5 σελίδες με υπογραφές». 

«Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα έγινε εξόρμηση στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ν. Ηράκλειο», μας είπε η Δήμητρα. «Παρά τη βροχή μαζέψαμε 40 υπογραφές, οι περισσότερες από μαθητές. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι οι περισσότεροι είχαν ψάξει το νομοσχέδιο και γνώριζαν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει. Μάλιστα μία εργαζόμενη πήρε προκηρύξεις για να μοιράσει στη δουλειά της»

«Το Σάββατο το πρωί, σύντροφοι από το Παγκράτι και το Βύρωνα, αφού κάναμε εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία των δύο περιοχών συναντηθήκαμε στην οδό Χρεμωνίδου. Κατεβήκαμε μέχρι την Υμηττού κρατώντας πικέτες, μοιράζοντας προκηρύξεις και φωνάζοντας συνθήματα από την ντουντούκα που καλούσαμε τον κόσμο στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο», μας είπε ο Πάνος. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και κάναμε το συλλαλητήριο πολιτικό γεγονός». 

Σύνδεση

«Στην εξόρμηση στο Αγλαΐα Κυριακού και στο Αγ. Σοφία την περασμένη Πέμπτη προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την απεργία στις 10 Φλεβάρη με το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο», μας είπε ο Γιώργος. «Μιλώντας για το παράδειγμα της ELITE συζητούσαμε πως μέσα από σκληρούς αγώνες μπορούμε να σταματήσουμε την ανεργία και αυτή τη μάχη χρειάζεται να τη δώσουμε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι ντόπιοι και μετανάστες. Δώσαμε συνολικά 23 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι τη ζήτησαν για να διαβάσουν τη δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα». 

«Στην Εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ε´ ΕΛΜΕ την περασμένη Τρίτη μαζεύαμε υπογραφές συμπαράστασης στην κατάληψη της ΕΛΙΤ και ταυτόχρονα καλούσαμε τους καθηγητές στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, κάνοντας τη σύνδεση ότι για την ανεργία δεν φταίνε οι μετανάστες αλλά οι καπιταλιστές» μας είπε ο Γιάννης από τα Περάλωνα. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από το προεδρείο η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στις 26/1 παρόλο που την ίδια ημέρα είχαν οριστεί οι εκλογές. Μία καθηγήτρια από το 1ο ΕΠΑΛ Κεραμεικού έβαλε ψήφισμα που απαιτούσε να σταματήσουν οι πιέσεις από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την μη εγγραφή μαθητών που οι γονείς τους δεν έχουν χαρτιά. Αρκετοί καθηγητές άφησαν το τηλέφωνό τους για να τους καλέσουμε σε τοπική σύσκεψη της Κίνησης ΕΕΡΦΑ και 19 πήραν την Εργατική Αλληλεγγύη». 

«Μεγάλο πολιτικό γεγονός έχει γίνει το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 26/1 στα Χανιά» μας είπε ο Χρήστος. «Την περασμένη Τρίτη έγινε σύσκεψη φορέων και αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στην διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου και να κυκλοφορήσουμε κοινά υλικά με την υπογραφή της Κίνησης ΕΕΡΦΑ, του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, του Συλλόγου Μαγκρέμπ Αράμπι και του Συλλόγου Δασκάλων. Την επόμενη ημέρα κάναμε μαζική αφισοκόλληση της Κίνησης ΕΕΡΦΑ με τη συμμετοχή μεταναστών. Την Παρασκευή και το Σάββατο κάναμε κοινές εξορμήσεις στην Αγορά, στην πλατεία, σε μαγαζιά, καφετέριες, σε στέκια μεταναστών με προκηρύξεις στα Αλβανικά και στα Αραβικά. Την Κυριακή φτιάξαμε πανώ σε τέσσερις γλώσσες, που τα κρεμάσαμε σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επίσης αφισοκόλληση έκανε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ στο συλλαλητήριο καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ».