Χανιά

Η σύλληψη αυτή αποτελεί σίγουρα ένα θετικό γεγονός. Είναι προϊόν της πίεσης και της οργής χιλιάδων Χανιωτών τόσο για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής, όσο και για τις προηγούμενες οκτώ φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και αριστερούς αγωνιστές, που έχουν συμβεί στα Χανιά τους τελευταίους δύο μήνες. 

Ωστόσο ο τρόπος που η αστυνομία χειρίζεται αυτή την υπόθεση, όσο και τις υπόλοιπες υποθέσεις των φασιστικών επιθέσεων, δημιουργεί συγκεκριμένα ερωτηματικά. Στην πραγματικότητα δεν προσπαθούν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις αλλά μάλλον να συσκοτίσουν και να απενοχοποιήσουν πολιτικά τους φασίστες θολώνοντας τα νερά. 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οργίαζαν οι «φήμες» στα Χανιά ότι την επίθεση την είχαν πραγματοποιήσει μουσουλμάνοι μετανάστες. Την προέλευση αυτών των «φημών», όλοι την υποψιάζονται. Αυτό ήταν ένα σενάριο που βόλευε πολύ την αστυνομία. 

Η προκλητικότητά τους όμως ξεπέρασε κάθε όριο, όταν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι επικεφαλής της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Χανίων, είπαν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για σύνδεση της επίθεσης αυτής με την άκρα δεξιά. 

Από πού προκύπτει αυτό; Ποιος το βεβαιώνει; Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. 

Χρειάζεται να τους θυμίσουμε βέβαια ότι ο εμπρησμός της Συναγωγής δεν είναι η μόνη φασιστική επίθεση που έχει γίνει στα Χανιά. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 8 παρόμοιες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος. Κανείς από αυτούς τους δράστες δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

Επιλεκτική

Η δεύτερη παράμετρος της υπόθεσης αυτής είναι η δεξιά υποκρισία. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε στον τοπικό τύπο να δημοσιεύονται δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, του Νομάρχη Χανίων ως και του Πατριάρχη. Καλά έκαναν. Αλλά γιατί η αλληλεγγύη τους είναι τόσο επιλεκτική; Όταν οι μπάτσοι βεβήλωναν το Κοράνι το περασμένο καλοκαίρι δεν έβγαλαν άχνα. Όταν οι χρυσαυγίτες καίνε τζαμιά επίσης. 

Από τη δικιά μας μεριά υπερασπιστήκαμε τους Εβραίους συμπολίτες μας, όπως κάναμε και στο πρόσφατο παρελθόν και για τους μουσουλμάνους. Εκπρόσωποι της Κίνησης ΕΕΡΦΑ και το Σ.Ε.Κ. πήραμε μέρος στην εκδήλωση συμπαράστασης στην μικρή εβραϊκή κοινότητα των Χανίων που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή. Η συγκέντρωση έγινε σε ένα χώρο που ξυπνούσε φρικτές μνήμες του παρελθόντος. Η θρησκευτική τελετή πραγματοποιήθηκε στη κεντρική αίθουσα της Συναγωγής που ήταν κατάμεστη από Εβραίους και χριστιανούς. Το ταβάνι και οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από τον καπνό. Η μυρωδιά του καμένου έντονη παντού και το δίπλα δωμάτιο με τα ιστορικά αρχεία κατεστραμμένο. 

Μετά το τέλος της τελετής πήρε το λόγο εκ μέρους του Σ.Ε.Κ. ο Σεραφείμ Ρίζος αναφέροντας μεταξύ άλλων «ο εμπρησμός της συναγωγής είναι μια επίθεση που φέρνει στο νου όλων μας το Ολοκαύτωμα, τα δεινά και τις διώξεις που έχουν υποστεί οι Εβραίοι. Είμαστε μαζί σας χωρίς δεύτερη σκέψη. Ξέρουμε όμως ότι η παράδοση των Εβραίων δεν είναι μόνο αυτή των διωγμών αλλά και αυτή της μαζικής αντίστασης. Η παράδοση εξεγέρσεων όπως αυτή στη Βαρσοβία και αγωνιστών όπως ο Μάρεκ Έντελμαν. Μαζί θα αγωνιστούμε για να μην έχουμε ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα ποτέ ξανά φασισμό». Μέσα σε χειροκροτήματα από τη πλευρά των παρευρισκομένων, κάλεσε την εβραϊκή κοινότητα να πάρει μέρος στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης.