Το απεργιακό κίνημα: Όλοι μαζί στις 20Φ

Για τις 20 Φλεβάρη οριστικοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ την ημερομηνία της νέας 24ωρης Πανεργατικής Γενικής Απεργίας. Ακολούθησε η αντίστοιχη απόφαση της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ. Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης (ΣΕΑ) καλεί ήδη για την Αθήνα σε συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10πμ. Η απόφαση της ΓΣΕΕ ήρθε (καθόλου τυχαία) στις 31 Γενάρη.

Εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες απεργοί των νοσοκομείων από όλη τη χώρα γέμιζαν τους δρόμους από το υπουργείο Υγείας ως το Σύνταγμα με την απεργιακή συμπαράσταση όλων των συναδέλφων τους στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Μετρό φορούσαν τα μπλουζάκια τους “επιστρατευμένος εργαζόμενος” και μαζί με συναδέλφους τους στις υπόλοιπες συγκοινωνίες βάδιζαν προς το υπουργείο Οικονομικών. Καθώς οι δύο πορείες ενώνονταν στη διαδρομή, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, κύρια του ΚΚΕ, διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη νέα επιχείρηση καταστολής που είχε εξαπολύσει η αστυνομία του Δένδια στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη μέρα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας την αδράνεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μετά την επίταξη στο Μετρό, πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία συμπαράστασης στους επιστρατευμένους της σταθερής τροχιάς, ενώ οι ναυτεργάτες της ΠΝΟ βρίσκονταν στην πρώτη μέρα της πρώτης 48ωρης απεργίας τους που στη συνέχεια έγινε διαρκείας.

Αφετηρία

Η 31 Γενάρη συγκέντρωσε όλη τη δυναμική του απεργιακού κύματος που ξεδιπλώνεται τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα έγινε η αφετηρία της νέας πανεργατικής κλιμάκωσης.

Ο,τι ήθελαν τόσο καιρό οι συνδικαλιστικές ηγεσίες Παναγόπουλου-Τσικρικά να αποφύγουν, έρχεται καταπάνω τους με φόρα. Τα καράβια έχουν πάρει τη σκυτάλη της απεργίας διαρκείας. Οι αγρότες οργανώνονται στα μπλόκα. Οι εργαζόμενους στα νοσοκομεία απαιτούν από τις ηγεσίες ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ απεργιακή συνέχεια. Οι οδηγοί των μπλε λεωφορείων έχουν νέα γενική συνέλευση στις 14 Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και όλη τη σταθερή τροχιά είναι έτοιμοι να σπάσουν την επιστράτευση στην πράξη. Οι εργάτες των Ναυπηγείων βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις φιλέτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, τις τράπεζες, όπως και στις ΔΕΚΟ βρίσκονται σε επιφυλακή ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια και όλα τα ΜΜΕ κινητοποιούνται ενάντια στις επιθέσεις των εργοδοτών τους. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί ετοιμάζουν νέο κύμα καταλήψεων και απεργιών στις σχολές ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”. Με νέους αγώνες να προστίθενται καθημερινά στο μακρύ αυτό κατάλογο του κινήματος, η νέα πανεργατική στις 20 Φλεβάρη έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι πανελλαδικός σεισμός.

Η προοπτική που δημιουργεί η κήρυξη της πανεργατικής είναι να φτάσουμε στις 20 Φλεβάρη με περισσότερες απεργίες. Η προετοιμασία της μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, της κλιμάκωσης εδώ και τώρα για να πλαισιωθεί με απεργίες σε κάθε χώρο. Ωστε η συνέχειά της να είναι απεργίες διαρκείας παντού μέχρι την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους.

Εκεί επικεντρώθηκε η συζήτηση στην ανοιχτή σύσκεψη της ΣΕΑ την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζόμενων από μια σειρά κλάδους. “Σε κάθε χώρο δουλειάς οργανώνουμε συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συζητήσεις. Συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές που να πάρουν πάνω τους την οργάνωση της απεργίας και της συμμετοχής όλων των συναδέλφων στην απεργιακή συγκέντρωση με το πανό του χώρου. Βγάζουμε αποφάσεις που απαιτούμε απο την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ άμεση κλιμάκωση της απεργίας. Με τις απεργιακές επιτροπές οργανώνουμε τον χώρο μας για την απεργία στις 20 Φλεβάρη αλλά και για την συνέχεια. Για να μπορούμε καθημερινά να κοντράρουμε τις επιθέσεις των αφεντικών και της κυβέρνησης. Για να οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε κομμάτι που συνεχίζει να παλεύει, για να βάλουμε τα βήματα του συντονισμού απο τα κάτω απέναντι στην αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών”, αναφέρει η προκήρυξη της ΣΕΑ που κυκλοφορεί, μαζί με αφίσα, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.