Διπλό “μη κερδοσκοπικό” σκάνδαλο στο Γαλάτσι

144 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στο Δήμο Γαλατσίου με 5μηνη σύμβαση μέσω της “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Φορέας Κοινωνικής Μέριμνας Και Εκπαίδευσης” που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011, με την μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Πρόσφατα στα χέρια των εργαζομένων έφθασε ερωτηματολόγιο το οποίο απαιτεί από τους εργαζόμενους να απαντήσουν επώνυμα σε “όλες τις ερωτήσεις” που αφορούν:

Το ιατρικό ιστορικό των “εξ αίματος συγγενών” τους, αν έχουν ΑIDS, Μεσογειακή Aναιμία, Επιληψία, Φυματίωση κλπ. Το ιατρικό ατομικό τους ιστορικό που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: “Εχετε στο σώμα σας ασυνήθιστο σημάδι, ουλή, τατουάζ, κάτι άλλο”!

Το αυστηρά προσωπικό τους μη ιατρικό ιστορικό με ερωτήσεις όπως: “Είστε παντρεμένος; Είναι οι συζηγικές και σεξουαλικές σας σχέσεις ικανοποιητικές; Αισθάνεστε τελευταία λύπη, δυστυχία, θλίψη, μελαγχολία ή απελπισία, αδυναμία να συγκεντρωθείτε;”!

Το πάνω μέρος του ερωτηματολόγιου, στο οποίο αναγράφεται η φράση “ιατρικό απόρρητο”, κοσμούν τα λογότυπα της “Αλέξανδρος ΦΟΚΜΕΕ”, αλλά και της “Hellecon Services”, η οποία όπως μαθαίνουμε από το σάιτ της είναι “μια εταιρεία η οποία είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις κάθε δραστηριότητας. Παρέχει υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, με σκοπό την πρόληψη και την προστασία στην εργασία. Είναι σε θέση να μελετήσει και να προσφέρει τα κατάλληλα ασφαλιστικά πακέτα για την πλήρη εξασφάλιση της επιχείρησης”.

Η λειτουργία “ΜΚΟ” που παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα με λεφτά του ΕΣΠΑ για να προσλάβουν εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με χειρότερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες στους ΟΤΑ και αλλού είναι από μόνο της ένα σκάνδαλο. Αλλά εδώ υπάρχουν άμεσα ερωτήματα: Τι δουλειά έχει οποιαδήποτε εταιρεία στη συζυγική και σεξουαλική και προσωπική ζωή των εργαζομένων; Πώς επιτρέπει ο Δήμος Γαλατσίου να αντιμετωπίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι­;