Θεατρικές “γιορτές” ενάντια στο ρατσισμό

Μπορεί η διαδήλωση και η συναυλία στο Σύνταγμα να ήταν τα μαζικότερα γεγονότα της 19 Γενάρη, όμως το θέατρο πρωτοστάτησε ανοίγοντας τις πολιτιστικές δράσεις της “Αθήνα-Πόλη αντιφασιστική”.

Το βράδυ στις 18 Γενάρη σε μια όμορφη θεατρική βραδιά στο Πολυτεχνείο μια ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και μετανάστες, ανέβασαν “Το παιδί με την Βαλίτσα”, του Μάικλ Κένι, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου. Πρόκειται για την ιστορία του Ναζ, ενός αγοριού που ταξιδεύει από τη χώρα του προς το Λονδίνο, για να βρει τον αδελφό του και μια καλύτερη τύχη, κουβαλώντας μαζί του μια μικρή βαλίτσα κι ένα θησαυρό από ιστορίες της πατρίδας του. Στην παράσταση συμμετείχαν οι Ηλίας Γκόγιαννος, Δημήτρης Σαμίρ Ελίας, Έρη Κολέζι, Κατερίνα Κουσουνή, Κωσταντής Μιζάρας, Δημήτρης Μόσχος, Παναγιώτης Περλέγκας, Σοφία Στυλιανού, και ο εκπληκτικός Κώστας Δανίκας στο ρόλο του μικρού αγοριού.

Αμέσως μετά ακολούθησε η παράσταση, «2050: Flashback. Αλλαγή Συστήματος», συνεργασία της ομάδας Radical Global Change (Βερολίνο) και του θεάτρου Εμπρός (Αθήνα), μια εξελισσόμενη περφόρμανς στα ελληνικά και στα αγγλικά, συλλογικά διαμορφωμένη. Το 2050, ο καπιταλισμός δεν υπάρχει πλέον. Τα άτομα κοιτάνε πίσω στο παρελθόν, θυμούνται τις μέρες της επανάστασης, το μετέπειτα μετασχηματισμό της κοινωνίας και αντικατοπτρίζουν τις κατακτήσεις των πρώτων 50 χρόνων του 21ου αιώνα. Στην ομάδα των ηθοποιών που συνδιαμόρφωσαν την περφόρμανς συμμετείχαν οι Έρη Κολέζι, Βασίλης Παναγόπουλος, Ευγενία Αλεξοπούλου, Rachel Clarke, Ηλίας Κιάμα, ενώ την μουσική έκανε ο Ντίνος Σάμπαλης και το 3D πρόσωπο της παράστασης δημιούργησαν οι Joulia Strauss και Moritz Mattern.

Και η ίδια η 19 Γενάρη όμως άνοιξε με την θεατρική παράσταση “Μια γιορτή στου Νουριάν”, σε ένα ξεχειλισμένο Θέατρο Εμπρος. Δεκάδες παιδάκια από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, από την αραβική κοινότητα της Αθήνας μαζί με ελληνάκια γέλασαν με την ψυχή τους στην ευρηματική παράσταση του Φόλκερ Λούντβιχ που στη γερμανική εκδοχή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε τον τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» και η οικογένεια των μεταναστών ήταν Ελληνες. Σήμερα είναι οι Ελληνες που υποδέχονται τους μετανάστες. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μπορούν τέσσερα παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, αλλά βρέθηκαν στην ίδια κατασκήνωση, να γίνουν φίλοι; Ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αϊσέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά; Και ο Πιρούζ θα μάθει το Γιάννη και τη Δώρα να παίζουνε το Ελληνικό Μπίζ στα Πέρσικα; Έτσι κι αλλιώς όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζουν!

Στην παράσταση που σκηνοθετούν οι Παντελής Δεντάκης και Βασίλης Κουκαλάνι, παίζουν οι ηθοποιοί Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ηρώ Μπέζου και η Πολυξένη Ακλίδη στο ρόλο της Αϊσέ, ενώ οι Active Member έχουν συνθέσει την πρωτότυπη μουσική. Η Σεσίλ Μικρούτσικου έχει κάνει την επιμέλεια της κίνησης οι Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος έχουν σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Αλέκος Αναστασίου τους φωτισμούς.