ΕΘΕΛ: Αποφασίζουμε απεργία στις 14Φ

Η γενική συνέλευση των οδηγών στα λεωφορεία την Τρίτη 29 Γενάρη στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ιστορική. Η μαζικότητά της με πάνω από 2000 εργαζόμενους θύμιζε τις συνελεύσεις της μεγάλης απεργίας του '92-'93 που ανέτρεψε την ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο και η κατεύθυνσή της. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις κυβερνητικές απειλές για επιστράτευση όπως στο Μετρό, τάχτηκε με τη συνέχιση της απεργίας διαρκείας που βρισκόταν στην έκτη της μέρα.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που αποτυπώνεται τόσο καθαρά η μαζική στροφή της βάσης των οδηγών της ΕΘΕΛ στον απεργιακό δρόμο. Κόντρα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που ανήκουν ή προέρχονται από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, (που ελέγχουν το ΔΣ του Συνδικάτου και πρότειναν την αναστολή), πάνω από 1000 εργαζόμενοι στήριξαν τις δύο προτάσεις που έγιναν για άμεση απεργιακή κλιμάκωση έναντι των 750 περίπου εργαζόμενων που στήριξαν την πρόταση της ηγεσίας του ΔΣ. Ούτε η πολύωρη διαδικασία της ψηφοφορίας με κάλπη στάθηκε εμπόδιο στο να εκφραστεί η αγωνιστική αυτή κατεύθυνση.

Οι 586 εργαζόμενοι που στήριξαν την πρόταση της ΔΑΣ (ΚΚΕ) για σταμάτημα της απεργίας για μία ημέρα και νέα 48ωρη με γενική συνέλευση και οι 428 εργαζόμενοι που στήριξαν την πρόταση για τριήμερη συνέχιση της απεργίας διαρκείας και νέα συνέλευση που κατέθεσαν από κοινού η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (συμμετέχουν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), οι Εργαζόμενοι ΟΣΥ και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, διαμόρφωναν μία ισχυρή πλειοψηφία.

Το γεγονός όμως ότι οι αγωνιστικές προτάσεις κατέβηκαν διασπασμένες στοίχισε την τελική απόφαση. Ολες οι προσπάθειες που έγιναν επί τόπου για συνεργασία τους συνάντησαν την σφοδρή αντίδραση της ηγεσίας του ΔΣ με καταγγελίες για “αντικαταστατικές πρακτικές” που κατέληξαν στο να κατέβουν με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για οργάνωση της βάσης. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η πλειοψηφία των εργαζόμενων να επιβάλει τη θέλησή της πάνω στην μειοψηφία είναι η συγκρότηση επιτροπών αγώνα από τα κάτω που δε θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο στην ηγεσία του Συνδικάτου να ελέγχει τις διαδικασίες και τις αποφάσεις τους. Αντικαταστατική ήταν η ηγεσία του ΔΣ που αγνόησε την πλειοψηφία της κλιμάκωσης και πέρασε την αναστολή. Στη νέα γενική συνέλευση που θα γίνει στις 14 Φλεβάρη, η βάση χρειάζεται να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη για να μην επιτρέψει ξανά ανάλογα πραξικοπήματα.