Μετά τις 19 Γενάρη, συνεχίζουμε

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Πρωτοβουλίας Αθήνα -πόλη αντιφασιστική συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Συντονιστικό της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, που αποφάσισε μία σειρά καμπάνιες ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και τη συνεργασία της αστυνομίας με τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής

“Τη επόμενη περίοδο μέσα στις επιθέσεις σε βάρος του εργατικού κινήματος θα χρειαστεί να λειτουργήσουμε σαν δύναμη αντιπαράθεσης με τη κυβέρνηση στηρίζοντας τους αγώνες και επιχειρηματολογώντας ενάντια στο ρατσισμό αλλά και ανοίγοντας τη μάχη με τους νεοναζί που όλο και πιο απροκάλυπτα στηρίζουν την κυβέρνηση και τα αφεντικά κατά των εργαζόμενων με πρόσφατο δείγμα τη τοποθέτηση τους κατά των απεργών του ΜΕΤΡΟ”, αναφέρει η απόφαση του συντονιστικού.

Οι δύο καμπάνιες που ξεκίνησε ήδη να οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ αφορούν την πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ελληνική ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, καθώς και ενάντια στο κουκούλωμα της δολοφονίας του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν όπως επίσης και όλων των επιθέσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα που αποδεικνύουν την προστασία που προσφέρει η ΕΛΑΣ στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής


Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ελληνική ιθαγένεια θα είναι μία από τις κεντρικές καμπάνιες που θα ανοίξει η ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα, απαιτώντας ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Στόχος είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων συλλόγων και σωματείων έτσι ώστε να μην κατεβάσει ο Σαμαράς το νέο νόμο για την Ιθαγένεια που θα αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις απόκτησής της με τη συγκρότηση μαύρου μετώπου ΝΔ με τον Καμμένο και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή.

Η ΚΕΕΡΦΑ προχωρά σε καμπάνια για ιθαγένεια για τα παιδιά με αιχμή την 21 Μάρτη στα σχολεία, μέρα ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις. Για την οργάνωση αυτής της μέρας καλεί σύσκεψη το Σάββατο 16/2, στις 5μμ στο Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης (Ακαδημίας 50).

Επίσης, προτείνει εκδήλωση μέσα στο Μάρτη σε κεντρικό θέατρο, με τη συμμετοχή κινήσεων μεταναστών, συνδικάτων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στους Δήμους και την περιφέρεια, μαθητές και φοιτητές. “Προχωράμε σε τοπικές συσκέψεις με συμμετοχή συλλόγων εκπαιδευτικών, μεταναστών, μαθητών για την οργάνωση. Παρεμβαίνουμε στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και στα Δημοτικά Συμβούλια. Εκδίδουμε αφίσα, προκήρυξη, ψήφισμα για φορείς και συνδικάτα. Ετοιμαζόμαστε για μαζική κινητοποίηση-περικύκλωση της Βουλής σε περίπτωση που τολμήσει η ΝΔ να φέρει τροπολογία- έκτρωμα”, αναφέρει η απόφαση του συντονιστικού.

Καμπάνια της ΕΕΔΑ

«Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια», είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας που ξεκίνησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ρ/Σ 9.84 ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Χριστόπουλος αφού παρουσίασε τα τέσσερα καλοφτιαγμένα σποτάκια που θα παιχτούν ως κοινωνικά μηνύματα και από την δημόσια τηλεόραση έδωσε το λόγο στην συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη που διάβασε ένα μικρό διήγημα για την ζωή του μικρού Γιάννη που γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Ελλάδα, αλλά οι γονείς του είναι από το Πακιστάν.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνης Καφετζόπουλος ο οποίος αφού τόνισε την απέχθεια και την ντροπή που νιώθει απέναντι σε ένα κράτος που αφαιρεί δικαιώματα από μικρά παιδιά, τόνισε την σημασία της μετανάστευσης ως κινητήριας δύναμης για την ανθρώπινη ιστορία. Η Κατεβάν Ντιναλισβίλι αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία και την αναγκαιότητα τα παιδιά της να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια αφού και αυτά όπως και η ίδια νιώθουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους.

Τέλος, ο Στέφανος Μουαγκιέ από την ASANTE, την οργάνωση των Αφρικανών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα, οργισμένος αναφέρθηκε στην αδιανόητη κατάσταση παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να φτάνουν στο σημείο να κηρύσσονται παράνομοι μόλις φτάσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Χριστόπουλου που αφού χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή την υπουργική απόφαση παύσης ακόμα και εκείνου του κουτσουρεμένου νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια, εξήγησε πως στα ελληνικά ιθαγένεια και υπηκόοτητα είναι συνώνυμα.

Σε μια μεγάλη καμπάνια για την Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, κάλεσε στην τοποθέτηση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ενταχθούν σε αυτήν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών και καλώντας η 21 Μάρτη -παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- να μετατραπεί σε μέρα ενάντια στα ρατσιστικά σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση ακόμα και αυτής της μικρής δυνατότητας απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, προέδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, προέτρεψε την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, η οποία λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στο νόμο Ραγκούση ως το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά στροφή και ρητορεία της κυβέρνησης, να αψηφήσει την κυβερνητική συνοχή και να ψηφίσει ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει στην Βουλή οποιονδήποτε νόμο που δεν θα δίνει ιθαγένεια στα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα.


Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι

Η δολοφονία του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και η σύλληψη των δολοφόνων του που συνδέονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή, χρειάζεται να πάρει μαζική και αποφασιστική απάντηση ώστε να αποτραπεί το κουκούλωμα από την Αστυνομία. Γι αυτό το σκοπό η ΚΕΕΡΦΑ συγκροτεί επιτροπή για την νομική στήριξη της υπόθεσης με στόχο να συνδεθεί αυτή η καμπάνια με την καταγγελία όλων των επιθέσεων που έχουν μείνει ατιμώρητες και η ΕΛΑΣ προσπαθεί να τις συγκαλύψει. Ηδη η ΚΕΕΡΦΑ έχει κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη και προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος.

Οπως έχει καταγγείλει σε παλιότερη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει τουλάχιστον 800 επιθέσεις σε μετανάστες από το Πακιστάν από μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά η αστυνομία τις συγκαλύπτει συστηματικά. Το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό ήταν η επίθεση που έκαναν νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε σπίτι μεταναστών το βράδυ της Παρασκευής 25 Γενάρη στο Περιστέρι, πετώντας πέτρες και εισβάλλοντας μέσα στο σπίτι τους, όπου μάλιστα προχώρησαν και σε κλοπές. Σε κλήση προς ένα τηλέφωνο που κλάπηκε απάντησε ένας από τους τραμπούκους, που δήλωσε μπροστά στους αστυνομικούς, μέλος της Χρυσής Αυγής και απείλησε τη ζωή των μεταναστών και των μελών της ΚΕΕΡΦΑ. Παρά το γεγονός ότι οι απειλές έχουν ηχογραφηθεί η αστυνομία επέμενε ότι “δεν γίνεται να τους ενοχλούν τόσες φορές για ένα συμβάν”.

Την Κυριακή 3/2 το απόγευμα, στην οδό Αναξαγόρα 40 στον Ταύρο, ομάδα φασιστών εισέβαλε σε σπίτι όπου μένουν μετανάστες από το Πακιστάν, και αφού διέλυσαν και έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, έφυγαν αφού πρώτα είχαν πάρει και 1400 ευρώ καθώς και τα χαρτιά δύο μεταναστών. Αμέσως στο σημείο έφθασε η Πακιστανική Κοινότητα, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να καταγράψει το γεγονός σαν μια απλή ληστεία και τίποτα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι οι Πακιστανοί μετανάστες δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί φασιστικές απειλές από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Αυτό επιβεβαιώνει ακόμα και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, μιλώντας την Παρασκευή 1/2 σε δημοσιογράφους κατά την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε: «Με ανησυχεί βαθιά η ατιμωρησία όσων πραγματοποιούν ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Ελάχιστοι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και ακόμη λιγότεροι έχουν καταδικαστεί». Επίσης κατήγγειλε ότι: «Η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: κατάχρηση εξουσίας, χρήση υπερβολικής βίας, συνέργεια με την Χρυσή Αυγή. Ανάμεσα στους αστυνομικούς υπάρχουν αναμφίβολα "σάπια μήλα" αλλά δεν έχουν καμία επίπτωση - και εδώ ατιμωρησία».

Πίσω από όλες αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά που έχει αναλάβει να βάλει σε εφαρμογή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Δένδιας. Παίζει το χαρτί του ρατσισμού, επιτίθεται στις καταλήψεις και κάνει πλάτες στους Χρυσαυγίτες για να σκορπούν τον φόβο και την τρομοκρατία στις γειτονιές σε βάρος των μεταναστών και της Αριστεράς. Αλλα και η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει την ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων και της κατάργησης του δικαιώματος του ασύλου.

Η τεράστια επιτυχία του αντιφασιστικού συλλαλητηριου στις 19 Γενάρη μαρτυρά ότι ο κόσμος της αντίστασης στα μνημόνια της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά ότι χρειάζεται να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους νεοναζί αναγκάζοντάς τους να γυρίσουν πίσω στις τρύπες τους.