Μουσικά Σχολεία: Ξεσηκωμός

«Συνεχίζουμε τον αγώνα τραγουδώντας», αυτό ήταν το μήνυμα από την κινητοποίηση των Μουσικών Σχολείων στις 30 Γενάρη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο και τη Χίο. Τα 42 σχολεία που υπάρχουν πανελλαδικά κινδυνεύουν με κλείσιμο αφού οι προσλήψεις καθηγητών είναι μηδαμινές με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, ενώ τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τις μετακινήσεις των μαθητών αφού τα κονδύλια έχουν κοπεί.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί βρέθηκαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλα τα Μουσικά/Καλλιτεχνικά Σχολεία της Αττικής (Ιλίου, Πειραιά, Γέρακα, Παλλήνης, Αλίμου), αλλά και από πολλά σημεία στην περιφέρεια. Από την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, το Βαρθολομιό Ηλείας, την Καλαμάτα, την Σπάρτη και το Ναύπλιο. Με πανό είχαν κατέβει οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής, ενώ τη συμπαράστασή της δήλωσε η ΟΛΜΕ.

Στη διαδήλωση η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων μοίραζε ανακοίνωση που εξηγούσε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία. «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πάνω από δέκα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε βδομάδα…H κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά και προειδοποιεί πως στην επόμενη σχολική χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Λένε δηλαδή με λίγα και κυνικά λόγια πως είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μουσικά σχολεία χωρίς ώρες μουσικής, καλλιτεχνικά σχολεία χωρίς ώρες ειδικών μαθημάτων, άρα τα σχολεία θα συρρικνωθούν και πιθανόν θα κλείσουν».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή και επιστροφή για συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί, παρά τα χημικά και το ξύλο των ΜΑΤ στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, εκατό μέτρα παρακάτω πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών, ανάμεσά τους ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Γιάννης Νικολάου.