ΜΕ ΤΗΝ εργατικη αλληλεγγυη ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - Για την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω

Για την εξόρμηση στο Δήμο του Ταύρου μας μίλησε ο Γιάννης Μαραβελάκης. «Μπροστά στην απεργία ενεργοποιήθηκε ο κόσμος που διαβάζει Εργατική Αλληλεγγύη στο δήμο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η συστηματική μας προσπάθεια βόηθησαν να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Πάνω στην δουλειά για να προετοιμάσουμε την απεργία ένας εργαζόμενος που γνωρίζαμε αρκετά χρόνια αποφάσισε να κάνει τώρα το βήμα και να οργανωθεί στο ΣΕΚ».

Η Δήμητρα Καλαντζή συμμετείχε στις εξορμήσεις στο Γενικό Κρατικό: «όλες τις μέρες πριν από την απεργία οργανώσαμε γύρες ενημέρωσης στο νοσοκομείο. Μαζί με έναν σύντροφο γιατρό το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης μοίρασε την προκήρυξη που καλούσε στην απεργία. Κάναμε προσπάθεια να γίνει συνέλευση και για πρώτη φορά απέργησαν πάνω από διακόσια άτομα. Θα κάνουμε προσπάθεια να οργανωθεί ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 19/2 μαζί με την υπόλοιπη αριστερά μέσα στο νοσοκομείο. Να υπάρχει καλύτερη συμμετοχή στην πανεργατική και να κατέβουν οι εργαζόμενοι με πανό».

Αυτοπεποίθηση

Μετά την απεργία στις 10 Φλεβάρη υπάρχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε πολύ κόσμο για τη συνέχεια του απεργιακού κινήματος πανελλαδικά. «Στη Νομαρχία στα Γιάννενα συζητήσαμε για τις δυσκολίες που έχει ο χώρος αφού οι εργαζόμενοι υπάγονται σε διαφορετικά συνδικάτα. Για τις 24 Φλεβάρη όλοι είναι πιο ανοιχτοί. Οι εργαζόμενοι που είναι στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τη δική τους απεργία. Δώσαμε εφημερίδα σε έξι εργαζόμενους και τον πρώτο τόμο του Τόνι Κλιφ για τον Τρότσκι. Ένας εργαζόμενος μας είπε ότι πρέπει να κατεβαίνουμε όλοι μαζί στις διαδηλώσεις και να οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη απεργία», μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου.

Εξόρμηση μετά την απεργία έγινε στο γκαράζ και το Δημαρχείο στην Πετρούπολη. «Συζητούσαμε πως συνεχίζουμε μετά τις 10 Φλεβάρη. Για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα διαρκείας για τα μέτρα που κατεβάζει η κυβέρνηση. Επίσης, για να γίνει συνέλευση και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανεργατική γιατί μετράει η μαζική παρουσία. Υπάρχει πρόθεση να γίνει μάζεμα εργαζόμενων από όλους τους γειτονικούς δήμους για να υπάρξει συντονισμός από τα κάτω. Εννιά εργαζόμενοι αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη στην περιοδεία στο γκαράζ και το Δημαρχείο», μας δήλωσε η Κατερίνα Πατρικίου.

Εκρηκτικό κλίμα υπάρχει και στις εφορίες. «Πήγαμε στην εφορία των Αγίων Αναργύρων πριν την έναρξη της κλαδικής τους απεργίας και μετά τις 10 Φλεβάρη. Η βασική συζήτηση που άνοιγε ήταν για το ποιος φταίει για την κρίση. Κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ήταν λάθος που δεν είχε στηρίξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως του είχαμε προτείνει. Δώσαμε 10 φύλλα της εφημερίδας και ένας εργαζόμενος αγόρασε την μπροσούρα του Κρις Χάρμαν «Μαρξισμός: Θεωρία και Πράξη». Συζητούν να κατεβάσουν πανό και να βάλουν πίεση στην ομοσπονδία τους να κάνει το ίδιο στην πανεργατική στις 24 Φλεβάρη», μας είπε ο Ηλίας Κολοβός.

«Στα Χανιά οι εργαζόμενοι στην εφορία συμμετείχαν στην δική τους κλαδική απεργία και στις 10 Φλεβάρη. Δώσαμε 5 εφημερίδες στους εργαζόμενους εκεί, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Κάναμε συζήτηση για τις περικοπές που θέλουν να κάνουν. Δεν πηγαίναμε πριν στην εφορία, τώρα θα πάμε για την πανεργατική», μας είπε η Μαρία Καλιτσουνάκη.

«Στο Ηράκλειο στην Εφορία η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία τους στις 4-5 Φλεβάρη ήταν καθολική, το ποσοστό ξεπέρασε το 90%. Αυτό λειτούργησε θετικά για να κατέβουν πρώτη φορά και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, άφηναν αιχμές γιατί η ΑΔΕΔΥ δεν τους κάλυψε στην απεργία τους. Τώρα ετοιμάζονται για την πανεργατική», μας δήλωσε ο Βασίλης Μυρσινιάς.