ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΓΚΥΖΗ «Εξω οι φασίστες από τη γειτονιά θέλουμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά»

Από νωρίς το πρωί δεκάδες μέλη της Κίνησης, μετανάστες και μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία μπροστά από το μετρό Πανόρμου και ετοίμαζαν το χώρο που θα φιλοξενούσε την συναυλία. Τραπεζάκια με υλικά είχαν στηθεί μπροστά από το μετρό για ενημέρωση των κατοίκων, οι μαθητές οργάνωσαν graffiti show ASOD, ο Αραβικός Σύλλογος της περιοχής ετοίμαζε παραδοσιακά φαγητά της Ανατολής για να κεράσει όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ομάδες ακτιβιστών της Κίνησης έκαναν περιοδείες στην κοντινή Λαϊκή για να καλέσουν και άλλο κόσμο στην πλατεία.

Πουθενά δεν υπήρχε φόβος ή ανησυχία. Η γειτονιά, η πλατεία και οι δρόμοι της ήταν γεμάτοι με αντιρατσιστικές αφίσες, πανό και συνεχώς υπήρχαν ανακοινώσεις για τη συναυλία και τη διαδήλωση.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί εκ μέρους των φορέων που οργάνωναν την εκδήλωση και η συναυλία με τα συγκροτήματα που ξεσήκωναν όποιον ήταν στο χώρο.

Πρώτος χαιρέτισε ο Λουκάς Θεοτοκάτος, μέλος της τοπικής Κίνησης. «Έγιναν επιθέσεις στην Αριστερά, σε μετανάστες, σε κόσμο στα σχολεία και πρέπει να τους σταματήσουμε. Δεν πρέπει να έχουμε τη φασιστική απειλή μέσα στη γειτονιά μας. Έλληνες και μετανάστες παλεύουμε μαζί. Δεν είναι οι μετανάστες το πρόβλημα. Ίσα ίσα, παλεύουμε μαζί μέσα στα σχολεία να μην τα ιδιωτικοποιήσουν, ήμασταν μαζί την προηγούμενη εβδομάδα στην απεργία και θα είμαστε ξανά στην πανεργατική στις 24 Φλεβάρη για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς να μας διαιρέσουν».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αχμετ Ατία, πρόεδρος του Αραβικού Συλλόγου Αμπελοκήπων. «Με δύο λόγια θέλω να σας πω ότι θέλουμε μόνο την αγάπη, την αγάπη, την αγάπη. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολλά χρόνια και δεν πρέπει τώρα που υπάρχει κρίση να υπάρξει αλλαγή σε αυτό. Να είμαστε χέρι με χέρι, να περάσει η κρίση και να περνάμε όλοι καλά».

Έπειτα, μίλησε ο Πάνος Πανούλας από το Σωματείο Εργαζόμενων στα φροντιστήρια. « Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε πάρει απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση που θα γίνει. Καταδικάζουμε τα γεγονότα που έγιναν στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τις επιθέσεις των φασιστών. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, θέλουμε δικαίωμα στην εργασία για όλους. Ερχόμαστε από την απεργία στις 10 Φλεβάρη και θέλουμε να πάμε σε μια μεγαλύτερη απεργία στις 24 του μήνα με όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ακολούθησε ο Ντογάν από την Γέφυρα, το Πολιτιστικό Κέντρο των Λαών της Ανατολής. «Είναι πάρα πολύ καλά σήμερα, βλέπω πολύ νέο κόσμο. Να δώσετε την ενέργεια σας στον αντιφασιστικό, αντικαπιταλιστικό και αντιμπεριαλιστικό αγώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δύο τάξεις υπάρχουν. Η αστική και η εργατική τάξη. Εμείς είμαστε με την εργατική και πρέπει να δώσουμε την ενέργεια μας για αυτή».

Μαθητές

Από το 16ο σχολείο στο οποίο οι φασίστες είχαν επιτεθεί σε μαθητές μίλησε ο Γιάννης Γρανάς. «Ευχαριστούμε όσους ήρθαν για να τραγουδήσουν για τη διαδήλωση μας. Είμαι και εγώ παιδί μεταναστών. Τελευταία υπάρχουν περισσότερες φασιστικές επιθέσεις μέσα στα σχολεία. Πρέπει μαζί να αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο. Μέσα στο 16ο υπάρχουν πολλοί αντιρατσιστές και αντιφασίστες, παιδιά μεταναστών. Δεν είναι η κατάσταση όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν. Πρέπει να διεκδικούμε όλοι μαζί τα δικαιώματα μας, την ισότητα. Να διεκδικούμε καλύτερη παιδεία και καλύτερα σχολεία».

Τελευταίος χαιρέτισε την κινητοποίηση ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης. «Σήμερα είναι η απάντηση στους ρατσιστές που ήρθαν και επιτέθηκαν σε μια κινητοποίηση που ζητούσε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Θα τους σταματήσουμε γιατί έχουμε τη δύναμη και αυτό δείξαμε σήμερα με τη μαζική παρουσία μας. Θα συνεχίσουμε μαζί ενωμένοι. Δε θέλουμε να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο αυτοί που στήριξαν το Χίτλερ, αυτοί που στήριξαν τη Χούντα που ματοκύλισε το Πολυτεχνείο. Θα είμαστε εδώ απέναντι τους. Δε θα μας χωρίσουν σε μετανάστες και ντόπιους. Στα σχολεία υπάρχουν όλοι και δεν ξεχωρίζουμε κανένα. Για αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».

Ανάμεσα στους χαιρετισμούς τα συγκροτήματα και οι τραγουδιστές που συμμετείχαν στη συναυλία συνδύασαν την μουσική και το ρυθμό με τους πιο πολιτικούς στίχους. Ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες, την καταστολή της αστυνομίας. Οι TBMC, ο Ψυχοπομπός, οι ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΙ, οι Productive, ο SPIKE69, ο ΤΝΤ όχι μόνο τραγούδησαν, αλλά κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδήλωση που ακολούθησε.

Στην πορεία συμμετείχαν με πανό τοπικές επιτροπές της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» όπως από τους Αμπελόκηπους και τα Εξάρχεια, ο Αραβικός Σύλλογος, οι μαθητές από το 16ο σχολείο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κουκακίου-Πετραλώνων-Κεραμεικού, η «Γέφυρα», το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

«Έξω οι φασίστες από τη γειτονιά, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά» και «νομιμοποίηση όλων των μεταναστών» ήταν τα βασικά συνθήματα της διαδήλωσης που έφτασε μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατέληξε στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου όπου όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την μεγάλη πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη.