ΤΕΛΩΝΕΙΑ

«Καθολική συμμετοχή είχε η πρώτη ημέρα της απεργίας στο Τελωνείο του Κερατσινίου», μας είπε ο Σπύρος Κουλούρης από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων. «Ήμασταν γύρω στα 20 άτομα που κλείσαμε την είσοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε 100% συμμετοχή και ακόμα και το προσωπικό ασφαλείας ήταν με την πλευρά της απεργίας. Κρεμάσαμε πανώ στην είσοδο που καλούνε στην πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη. Σαν πρωτοβουλία εργαζομένων θα συμμετέχουμε και στην απεργιακή συγκέντρωση που καλεί η ΟΣΥΟ την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, όπως ήμασταν και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Τετάρτη 10 του μήνα».

Την Τρίτη το πρωί πρώτη ημέρα της τριήμερης απεργίας έγιναν περιφρουρήσεις σε όλες τις υπηρεσίες. «Στη υπηρεσία του ΥΠΕΕ έγινε περιφρούρηση την πρώτη ημέρα της απεργίας. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη. Σε σύνολο 40 συναδέλφων μπήκαν μόνο τρεις. Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε την απόφαση της Ομοσπονδίας. Θα χρειαστεί να γίνει νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τελωνειακών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να συζητήσουμε πώς συνεχίζουμε. Η απάντηση μας στα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ότι δε δεχόμαστε να μας κόψουν ούτε ένα ευρώ», μας είπε η Δήμητρα Παπαδοπούλου τελωνειακή υπάλληλος.

Βαρβαρότητα

«Με τα εξαγγελθέντα μέτρα για το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική, οι ελάχιστες απώλειες του καθαρού εισοδήματός μας ανέρχονται σε 15% και πλέον, αν συνυπολογιστούν η μείωση 10% επί των ΔΕΤΕ , μείωση 10% επί των εξόδων κίνησης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, υπαγωγή υπολειπομένων ΔΕΤΕ και εξόδων κίνησης στη νέα επαχθή φορολογική κλίμακα», αναφέρει ανακοίνωση της ΟΤΥΕ.

«Στο ποσοστό αυτό του 15% εάν προστεθούν οι απώλειες κατά 10% και πλέον του καθαρού εισοδήματος μας, λόγω του παγώματος μισθών για δύο συνεχή χρόνια και η αύξηση του πληθωρισμού για το 2010 (ήδη ο μήνας Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση πληθωρισμού για 2,4%) η απώλεια των αποδοχών μας έχει ήδη ανέλθει σε ποσοστά της τάξης του 30%. Η μείωση αυτή αποτελεί προκλητική βαρβαρότητα.

Τα ΔΕΤΕ επειδή αποτελούν τακτικές αποδοχές (και δεν είναι επίδομα) υπόκεινται και αυτά όπως ο βασικός μισθός στην ωρίμανση. Κατά συνέπεια η απώλεια ανάλογα βαθμού και ετών υπηρεσίας είναι από 350 ευρώ για τους νεοδιοριζόμενους και φτάνει στα 900 ευρώ για αυτόν που έχει εξαντλήσει το χρονοεπίδομα.

Τέτοιες απώλειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αφού με τη μείωση εισοδήματος κατά 5.000 έως 10.000 ευρώ ετησίως θα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικού δανείου και εξυπηρέτησης στοιχειωδών οικογενειακών αναγκών».

Απέναντι σε αυτή την προκλητική επίθεση η απάντηση των εργαζόμενων στα τελωνεία και όλων των εργαζόμενων στις οικονομικές υπηρεσίες, χρειάζεται να είναι η κλιμάκωση και ο συντονισμός με όλους τους κλάδους των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ στις 24/2 μπορεί να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η προσπάθεια να απομονώσει τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες από την υπόλοιπη εργατική τάξη, προκειμένου να περάσει τις περικοπές των επιδομάτων και των μισθών σε όλους τους κλάδους δεν θα περάσει και ότι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν μέχρι να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.