Δ.Ο.Λ. - Stop στις απολύσεις

Η απάντηση των εργαζομένων και του σωματείου μας ήταν άμεση. Πραγματοποιήθηκε 4ώρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τον ΔΟΛ στην Μιχαλακοπούλου. Η στάση είχε 99% συμμετοχή και ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Η διοίκηση του ΔΟΛ ζήτησε να μιλήσει με τους εκπροσώπους του διασωματειακού για τους 3 απολυμένους και συνολικότερα για την οικονομική κρίση που θεωρούσε ότι βάλλει την εταιρεία, ζητώντας μάλιστα και προτάσεις εξυγίανσης. Γράφτηκε μια επιστολή από τα σωματεία προς τη διοίκηση, ζητώντας στην ουσία την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν μέσα στο μαγαζί δηλ οι υψηλά αμειβόμενοι διευθυντές - στελέχη και όχι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι που δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Μετά την επιστολή κλήθηκαν από την διοίκηση οι πρόεδροι των σωματείων της ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΠΗΤ, και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις δεσμεύθηκε και προσωπικά ο κος Ψυχάρης ότι από 1-1-2010 θα προσλάβει τους 2 εργαζόμενους.

Μην έχοντας δώσει απάντηση για τον 3ο εργαζόμενο(το μη μέλος, λες και για τους 2 που ήταν μέλη είχαμε καμιά έγγραφη υπόσχεση) πραγματοποιούμε στις 27-11-2009 έκτακτη γενική συνέλευση διοικητικών υπαλλήλων μελών της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΠΗΤ, καλεσμένη από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΕΠΗΕΑ η οποία αποφάσισε την εργασιακή επανένταξη από 1-1-10 και του 3ου συναδέλφου, εξουσιοδοτώντας το ΔΣ σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες ενώσεις να προβούν άμεσα στις σχετικές διαπραγματεύσεις και αν αποβούν άκαρπες να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απάντηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ ήταν ότι για τον 3ο εργαζόμενο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ας πάει δικαστικά (λες και αυτόν τον δρόμο δεν τον ήξερε περίμενε την ΕΠΗΕΑ να του τον υποδείξει!)

«Δυστυχώς αδυνατεί»

Έχουμε φτάσει στις 12-02-10 και οι επαναπροσλήψεις δεν έχουν γίνει. Η απάντηση της διοίκησης στον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΠΗΤ και σε μέλος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ είναι ότι δυστυχώς αδυνατεί να κάνει την όποια επαναπρόσληψη.

Όλα αυτά την στιγμή που οι δημοσιογράφοι στον ΔΟΛ είναι πλέον εξαγριωμένοι, νιώθουν εξαπατημένοι ύστερα απ τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις της διοίκησης για την διακοπή των δελτίων παροχής υπηρεσιών και την ταυτόχρονη ένταξή τους στο μισθολόγιο (από τον Ιούνιο του 2009 ξεκινούν οι διαβεβαιώσεις). Σ΄ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ομαδικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν στις 11-02-10 στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM σ΄ όλο το προσωπικό (δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμα και απολύσεις εκπροσώπων των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ). Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν με την μορφή απειλής, ότι δηλαδή θα απολυθείτε όλοι ως το τέλος του μήνα αλλά ως την Τετάρτη (17-02-10) σας προσφέρουμε την δυνατότητα να φύγετε μόνοι σας έναντι 2 μισθών επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης.

Θα πρέπει οι ενώσεις του κλάδου να καταλάβουν (και ιδίως οι πλειοψηφίες των ΔΣ) ότι τα πράγματα δεν κερδίζονται με συμφωνίες μεταξύ κυρίων αλλά στο δρόμο. Και όσο οι διοικήσεις των εταιρειών βλέπουν ότι οι δρόμοι κάτω από τα κτίρια τους είναι ήσυχοι θα περνούν όλο και χειρότερα μέτρα για του εργαζόμενους.

Από την δική μας την πλευρά την Παρασκευή (12-02) συναντηθήκαμε με συνδικαλιστές και εκπροσώπους εργαζομένων του ΔΟΛ και αποφασίσαμε να στείλουμε μια επιστολή προς όλα τα ΔΣ των ενώσεων του κλάδου, προτείνοντάς τους να πάρουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων του ΔΟΛ την Τετάρτη 17-02-10. Η ΕΠΗΕΑ έχει πάρει ήδη απόφαση για τις 18 και 19/2 να πραγματοποιήσει δυο 2ωρες στάσεις εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψη των 3 τεχνικών.

Γιάννα Σακελαρίου

Στις 17-02 αν πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση που έχουμε ζητήσει , είναι απόλυτα αναγκαίο όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τις ενώσεις μας να απαντήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις για όλες τις επιθέσεις που δεχόμαστε.