“Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε”

Στις 15 του Μάρτη όλοι πάγωσαν στο άκουσμα ότι θα ψηφιζόταν κούρεμα καταθέσεων. Μέρα με τη μέρα αναβαλλόταν η συνεδρίαση της Βουλής που τελικά έγινε την Τρίτη 19 Μαρτίου. Ο κόσμος όμως δεν τους περίμενε. Κατέβηκε και την Καθαρά Δευτέρα ανεξάρτητα με την ακύρωση των λεωφορείων για μετάβαση στη Λευκωσία απο όλες τις πόλεις.

Ήταν ολοφάνερο ότι την Τρίτη θα γινόταν πανικός. Το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Ο αριθμός του κόσμου που κατέφθανε απο τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ ήταν πέρα των προσδοκιών. Τα λεωφορεία που κατέβαζε η ΠΕΟ από όλες τις πόλεις δεν έφταναν και έφερναν κι άλλα. Ούτε αυτοί είχαν υπολογίσει το μέγεθος του κόσμου που ήταν εξοργισμένος έναντι στα πρώτα μόλις μέτρα που θα αποφάσιζε η Βουλή για αυτούς. Ήταν εκεί για να φωνάξουν το “Δεν θα περάσει”. Είχαν φτάσει πάνω από 8 χιλιάδες. Η νεολαία του ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ μπροστά στα κάγκελα που είχαν βάλει για να μην μπει ο κόσμος μέσα στη βουλή, κόσμος της ΕΔΕΚ που έφτασε κάνοντας πορεία. Όλη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Η ΕΡΑΣ, οι ΑΝΤΑΡΤΕΣ, η Θύρα 9 της Ομόνοιας, με πανό “Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε” έκανε εντύπωση για την οργάνωση και τη μαζικότητα της, η Συσπείρωση Ατάκτων.

Αποφασισμένος

Κόσμος απλός, ανένταχτος, γιαγιάδες, παππούδες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, οργισμένος, φοβισμένος, αλλά πάνω απ' όλα αποφασισμένος να παλέψει για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Οργανωμένα με πανό, με σημαίες των κομμάτων τους, κυπριακές αλλά και σημαίες της Πορτογαλίας της Ιταλιας και της Ισπανίας, δεν σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα.

“Νίκο παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου”, “Σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία”, “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”!

Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία συνέχεια όλοι χειροκροτούσαν, ύψωναν τα χέρια και φώναζαν “δε θα περάσει”, ωσότου τελικά να καταψηφιστεί. Η Παρασκευή βρήκε τους τραπεζοϋπαλλήλους της Λαϊκής να είναι έξω από τη Βουλή να διεκδικούν τα ταμεία προνοίας τους αφού κινδύνευαν από το κούρεμα των 100 χιλιάδων και να φωνάζουν.

“Σήμερα η Λαϊκή ποιος ακολουθεί;”, “Κάτω τα χέρια από τη Λαϊκή”, “Ταμεία πρόνοιας ανήκουν στα παιδιά μας”, “Ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά”, “Κάτω τα χέρια από τα ταμεία πρόνοιας και τις θέσεις εργασίας”.

Το Σάββατο όμως έξω από το προεδρικό συγκεντρώθηκαν 2-3 χιλιάδες υπάλληλοι όλων των τραπεζών καθώς και καταθέτες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τελικά κατέληξαν με πορεία στο υπουργείο οικονομικών φωνάζοντας εκτός των άλλων ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΠΕΡΓΙΑ!