30 Μάρτη όλοι στα συλλαλητήρια

Συνέλευση Συλλόγων Αλβανών Μεταναστών

Μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις αντιπροσώπων των συλλόγων των Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/3, στην οποία παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από 18 από τους συνολικά 21 συλλόγους που υπάρχουν στην χώρα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μαζέματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με εσωτερικά θέματα της κοινότητα περάσαμε στο σημαντικότερο ζήτημα που καίει τους περισσότερους από εμάς, αυτό της Ιθαγένειας των παιδιών που έχουν γεννηθεί και σπουδάσει στην Ελλάδα. Τους ενημέρωσα στα Αλβανικά σχετικά με την πορεία του Σαββάτου 30/3 και μετά μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ήταν καλεσμένος στην ολομέλεια της ομοσπονδίας. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρέπει να δράσουμε.

Οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα ζουν πάνω από 20 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μας εδώ. Το ζήτημα της Ιθαγένειας μας αφορά άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό. Υπολογίζω πως έχουν κατατεθεί πάνω από 50.000 αιτήσεις για Ιθαγένεια από τις οποίες το 80% ανήκει στους Αλβανούς μετανάστες.

Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τον όρο μετανάστης. Όταν έχεις 18 και 20 χρόνια σε μια χώρα, και μάλιστα αν έχει γεννηθεί εδώ όπως πολλά παιδιά, δεν νιώθεις μετανάστης αλλά πολίτης σε αυτή την χώρα. Δεν μπορεί για τόσα πολλά χρόνια να με αναγκάζεις κάθε 6μηνο να τρέχω να βρω όλα αυτά τα έγγραφα για μια άδεια παραμονής που είναι ήδη ληγμένη όταν φτάνει στα χέρια μου. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θες να κρατάς τον κόσμο σε μια μόνιμη εκκρεμότητα.

Έντμοντ Γκούρα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλβανών Μεταναστών Ελλάδας


Σύσκεψη κοινοτήτων

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Δευτέρα 25 Μάρτη με αντιπροσώπους από όλες τις κοινότητες αποφασίσαμε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29/3 να μην αφήσουμε καμιά γειτονιά, κανένα καφενείο, κανένα χώρο που πηγαίνουν μετανάστες που να μην επισκεφτούμε. Όλες οι κοινότητες δήλωσαν πως θα αναλάβουν τις γειτονιές και τις περιοχές που έχουν δικό τους κόσμο.

Εμείς αποφασίσαμε να επισκεφτούμε όλες τις γειτονιές που μένουν Πακιστανοί. Να πάμε στα μαγαζιά τους, να πάμε στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Κάθε μέρα έχουμε βάλει σειρά εξορμήσεων. Ειδικά για τους μουσουλμάνους αποφασίσαμε την ερχόμενη Παρασκευή να πάμε σε όλα τα τζαμιά. Ζητάμε από τους μετανάστες να βάλουν τις αφίσες στα μαγαζιά τους και στα σπίτια τους. Έχουμε βγάλει κείμενο στα ούρντου, στα φαρσί αλλά και στα αραβικά για να το μοιράσουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα στις 23 και 24 Μάρτη με την ευκαιρία της ημέρα που αποφασίστηκε η ανεξαρτησία του Πακιστάν έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις με χιλιάδες κόσμο. Και εκεί πήγαμε και μοιράσαμε κείμενο για τις 30 Μάρτη.

Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα”

Οι Αφγανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Έχουμε έρθει από μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο. Χιλιάδες μικρά παιδιά γίνονται πρόσφυγες από τη βρεφική τους ηλικία είτε γεννιούνται εδώ. Το ζήτημα, λοιπόν, της Ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών ώστε να μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά είναι πολύ σημαντικό και για εμάς.

Όμως στις 30 Μάρτη δεν διαδηλώνουμε μόνο για την ιθαγένεια. Μαζί με τις επιθέσεις στους ντόπιους εργαζόμενους χρησιμοποιεί τον ρατσισμό ενάντια στους μετανάστες. Αυτό γίνεται και με την απόσυρση του νόμου Ραγκούση. Αντί να πάει προς το καλύτερο, καταργείται. Γι' αυτό και από την πλευρά μας θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τόσο το συλλαλητήριο όσο και όλη την καμπάνια για την Ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά των μεταναστών.

Ρεζά Γκολαμί, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδας


Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πρόσθεσε την φωνή του στους φορείς που καλούν στο συλλαλητήριο 30 Μάρτη για “Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά”.


Διαβάστε επίσης

Αντιφασιστικές γειτονιές 

Θεσσαλονίκη: Παιδεία για όλα τα παιδιά, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά 

Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου: Δεν ξεχνάμε! 

Κυνηγητό θανάτου... 

Καλλιθέα: Επίθεση στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ 

Δραπετσώνα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 στο Α.Τ. 

Λάρισα: αντιφασιστική συγκέντρωση 31 Μάρτη 

Ιδρυτική συνέλευση της ΚΕΔΔΕ