Απεργίες σε όλη την Ευρώπη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την Κύπρο, βρίσκονται στο βαθύτερο σημείο της σύγχυσης μπροστά στο βάθεμα της κρίσης. Τα δύσκολα είναι μπροστά τους σε σχέση με τις μεγαλύτερες χώρες του νότου. Ενώ στην Ιταλία, η πολιτική σταθερότητα δεν έχει αποκατασταθεί μετά τις εκλογές. Το εργατικό κίνημα όχι μόνο δεν παραλύει μαζί τους, αλλά κάνει βήματα. Στην απεργία του συνδικάτου PCS στη Βρετανία την περασμένη Τετάρτη 20 Μάρτη συμμετείχαν 250 χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Οι απεργιακές φρουρές οργανώθηκαν με επιτυχία σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, η απεργία χτύπησε όλους τους τομείς του δημοσίου, από το Υπουργείο Εξωτερικών ως τα εστιατόρια που στέλνουν τα γεύματα στη βουλή των Λόρδων. Η απεργία απλώθηκε σε δικαστήρια, τοπικούς ΟΑΕΔ και μουσεία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αντιμέτωποι με μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και επιθέσεις στις συντάξεις τους. Το PCS έχει καλέσει άλλα συνδικάτα της χώρας να συντονιστούν σε μια επόμενη μεγαλύτερη απεργία στις 26 Ιούνη.

Στη Γερμανία, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την περασμένη βδομάδα, λόγω της προειδοποιητικής απεργίας που έκανε το προσωπικό εδάφους της Lufthansa στα αεροδρόμια.

Η Ισπανία συνεχίζει να κινείται σε απεργιακούς ρυθμούς. Μπορεί οι μεγάλες συνομοσπονδίες να μην έχουν πάρει πρωτοβουλία για τη συνέχεια. Αλλά οι σιδηροδρομικοί της Καταλωνίας πάνε για απεργία στα τέλη της βδομάδας (που είναι η βδομάδα του Πάσχα για τους Καθολικούς), σε πολυήμερη απεργία βρέθηκαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, συνεχίζονται απεργιακές μάχες στην καθαριότητα σε πολλούς δήμους, ενώ στα μέσα του μήνα οι φοιτητές βγήκαν σε μαζικές διαδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι στην αεροπορική Iberia ακύρωσαν πολλές πτήσεις με τις πολυήμερες απεργίες τους.