Συμπαράσταση στον ΟΚΑΝΑ

Με διαδηλώσεις, την Πέμπτη 21/3, στο Γενικό Λογιστήριο στη Πανεπιστημίου και την Τρίτη 26/3 στο Υπουργείο Υγείας, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ. Η Σοφία Κοτρονάρου, εργαζόμενη στον ΟΚΑΝΑ, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

“Ήδη από την Τρίτη είμαστε σε κατάληψη σε όλες τις κεντρικές μονάδες, με σκοπό να βγάλουμε το πρόβλημα προς τα έξω και να κινητοποιήσουμε ευρύτερες ομάδες εργαζομένων. Κάνουμε καθημερινές κυλιόμενες στάσεις εργασίας με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού.

Δίνουν λιγότερα χρήματα για την απεξάρτηση σε μια περίοδο που το πρόβλημα διαιωνίζεται και προσπαθούν με τρόπους όπως το σχέδιο Θέμις και τις επιχειρήσεις σκούπα, να δώσουν απάντηση. Επιλέγουν πολιτικές ακραίες, αυταρχικές κι άμα αφήσουμε αυτή την ιδέα να περάσει, θα έρθει η σειρά και για άλλα αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Εμείς παλεύουμε για όλα αυτά και για τη χρηματοδότησή μας για τη συνέχεια της λειτουργίας του οργανισμού. Έχουμε αποφασίσει να συντονιστούμε και με τους άλλους τομείς της ψυχικής υγείας προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο.”

Υποχρηματοδότηση

Από το Σεπτέμβρη του 2012, άρχισε να εφαρμόζεται το σχέδιο ενσωμάτωσης του ΟΚΑΝΑ, στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να απορροφηθεί η λίστα με τους 7.500 εξαρτημένους που βρίσκονταν σε αναμονή. Αυτό όμως δεν σήμαινε και αύξηση της χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Κακλαμάνη (TVXS, 24/3/13), οι 650 εργαζόμενοι, από 4000 θεραπευομένους σε 27 μονάδες το 2011, περιθάλπτουν αυτή τη στιγμή 8500 θεραπευομένους σε 57 μονάδες. Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια, με τα 17 εκατομμύρια να προορίζονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και μόλις 1 εκατομμύριο για τη λειτουργία του οργανισμού και το οποίο περικόπτεται συνεχώς. Και μη φανταστούμε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, καθώς οι μειώσεις στους μισθούς με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, φτάνουν ακόμα και το 70%.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, έχει βρει συμπαράσταση από πολλούς κλάδους εργαζομένων, όπως του ΗΣΑΠ και της ΕΘΝΟDATA που έχουν στείλει ψηφίσματα, ενώ πλούσιο είναι το πρόγραμμα στις κατειλημμένες μονάδες με εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιντεοπροβολές (μπορείτε να το δείτε στο okanalaboursunion.blogspot.gr).