Ξεσηκώνουμε τα σχολεία ενάντια στο ρατσισμό

Μεγάλη επιτυχία, είχε η φετινή δράση στα σχολεία κατά του ρατσισμού, με αφορμή την μέρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων 21 Μάρτη, όπου σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα έγιναν εκδηλώσεις, συζητήσεις σε μαθήματα, προβολές, θεατρικά δρώμενα.

Από τις προηγούμενες μέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί άρχισαν να οργανώνουν την επιτυχία αυτής της μέρας. Αρκετές ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι πήραν αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις στηρίζοντας αυτή την δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν το υπουργείο Παιδείας να στείλει επίσημη εγκύκλιο στα σχολεία που καλούσε τους καθηγητές να αφιερώσουν μία ώρα για συζητήσεις και δράσεις. Στις περισσότερες εκδηλώσεις έγινε η άμεση σύνδεση της πάλης ενάντια στο ρατσισμό, με την πάλη για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση των μεταναστών και έξω οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τα σχολεία αλλά και με τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε πολλές πόλεις στις 30 Μάρτη.

“Η Διευθύντρια του σχολείου μας είχε δώσει άδεια για να γίνουν αντιρατσιστικά μαθήματα την 5η ώρα σε κάθε τάξη”, μας είπε η Γιώτα, μαθήτρια από το 6ο Λύκειο Ζωγράφου. “ Όμως στις περισσότερες τάξεις οι ώρες έγιναν τρεις. Στην τάξη μου παρουσιάστηκε μια μικρή εργασία για το θέμα των μεταναστών και έγινε αρκετά καλή συζήτηση. Έχουμε μαζέψει υπογραφές για την ιθαγένεια και πολλά παιδιά ετοιμάζονται να κατέβουν στις 30 Μάρτη”.

Προβολή

“Την Πέμπτη 21 Μάρτη ξεκίνησε με ομιλία του Διευθυντή του γυμνασίου κατά του ρατσισμού μετά την προσευχή”, μας είπε η Νεφέλη, μαθήτρια από το 3ο Λύκειο Ζωγράφου. “Επειδή το Λύκειο είχε προγραμματίσει εκδρομή μεταφέραμε τις εκδηλώσεις την Τρίτη 26/3 όπου προβλήθηκε η ταινία “το Μίσος” και έγινε στη συνέχεια συζήτηση. Τις επόμενες μέρες οργανώνουμε τη συμμετοχή των μαθητών από όλα τα σχολεία του Ζωγράφου στο συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη. Την Τετάρτη 27/3 συναντιόμαστε στην κεντρική πλατεία, φτιάχνουμε το πανώ μας και οργανώνουμε ένα μικρό χάπενιγκ με μικροφωνική, ανακοινώσεις και μουσική”.

“Στο 5ο Λύκειο Γλυφάδας μέλη της ΚΕΕΡΦΑ μάζεψαν το πρωί υπογραφές για την ιθαγένεια, ενώ από μέσα καθηγήτριες κολλήσανε στις αίθουσες αντιρατσιστικά κόμικς. Αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί προβολή αντιρατσιστικής ταινίας και ταυτόχρονα ομάδα μαθητών οργανώνει το κατέβασμα του σχολείου στις 30 Μάρτη. Βιντεοπροβολή με θέμα το ρατσισμό έγινε στο Διαπολιτισμικό Σχολείο του Ελληνικού”, μας είπε η Έλλη από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ.

«Στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου το πρωί κάναμε εξόρμηση για να ενημερώσουμε για τα αντιρατσιστικά μαθήματα. Μοιράστηκε υλικό, τα παιδιά πήραν τις προκηρύξεις, τις έβαλαν στους πίνακες ανακοινώσεων και ακολούθησαν συζητήσεις με κέντρο το ρατσισμό, το φασισμό και τη μάχη για την ιθαγένεια. Έχουμε βάλει στόχο το μαζικό κατέβασμα του σχολείου στις 30 του Μάρτη», μας είπε η Νάντια Ρούμπου.

“Στο δικό μου σχολείο έγινε τριήμερο δράσης ενάντια στο ρατσισμό”, μας είπε η Ζέτα, μαθήτρια στο 1ο Λύκειο Ταύρου. “Την Τρίτη έγινε σε διάφορα τμήματα προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και στη συνέχεια έγινε συζήτηση. Το ίδιο έγινε και την Τετάρτη. Την Πέμπτη έμπαιναν οι καθηγητές στην τάξη και ενημέρωναν για τη μέρα κατά του ρατσισμού, ενώ προβλήθηκαν βίντεο για τους πρόσφυγες της Σμύρνης. Στην τάξη μου διάβασα την έκκληση για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και τους κάλεσα όλους να συμμετέχουν στις 30 Μάρτη. Μετά από όλο αυτό το τριήμερο μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από το σχολείο στην Ομόνοια”.

“Στις 21 Μάρτη συγκεντρώθηκαν όλα τα τμήματα του σχολείου. Μια μαθήτρια αλβανικής καταγωγής μίλησε για το θέμα του ρατσισμού κατά των μεταναστών και το δικαίωμα στην ιθαγένεια και στη συνέχεια έγινε συζήτηση με τα παιδιά και τους καθηγητές. Από τις προηγούμενες μέρες είχαμε ενημερώσει με φυλλάδια της ΚΕΕΡΦΑ και είχαμε μαζέψει υπογραφές για την ιθαγένεια. Αυτή την εβδομάδα θα φτιάξουμε το πανώ μας για να κατέβουμε στη συγκέντρωση στις 30 Μάρτη”, μας είπε η Ρέιτσελ, μαθήτρια στο 8ο Λύκειο στη Νικοπόλεως.

Ζωντανή μουσική

“Η εκδήλωση που έγινε στις 21 Μάρτη στο 39ο Κυψέλης έγινε με την ενεργό συμμετοχή ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών που είχαν τη στήριξη της τοπικής ΕΛΜΕ, η οποία είχε πάρει απόφαση για διοργάνωση αντιρατσιστικών δράσεων αυτή τη μέρα”, μας είπε η Ντίνα, εκπαιδευτικός. “Περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, ανάγνωση κειμένων όπου παρουσιάστηκε έρευνα των ίδιων των παιδιών για το θέμα της ιθαγένειας και στο τέλος η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή μουσική”.

“Μεγάλη επιτυχία είχε η αντιρατσιστική εκδήλωση που οργανώσαμε μαθητές και καθηγητές την Πέμπτη 21 Μάρτη στο 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας”, μας είπε η Αθηνά, μαθήτρια. “Μαζεύτηκε όλο το σχολείο στο γυμναστήριο τις δύο τελευταίες ώρες. Αρχικά προβλήθηκε ένα ταινιάκι κατά του ρατσισμού που είχε γυριστεί από ομάδα μαθητών μέσα στο ίδιο το σχολείο. Η κάθε τάξη είχε ετοιμάσει ένα κολάζ με φωτογραφίες και αντιρατσιστικά συνθήματα. Στη συνέχεια παίχτηκε ένα σκετσάκι και έγινε ομιλία από μαθητή του σχολείου και στο τέλος έγινε μία μικρή συναυλία”.

“Η Πέμπτη 21 Μάρτη ξεκίνησε με εξόρμηση στην πύλη του σχολείου από μέλη της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και στη συνέχεια έγινε συζήτηση στα δύο τμήματα της τρίτης Λυκείου”, μας είπε ο Αλέξανδρος, μαθητής από το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου. “Ηταν πολύ σημαντικό γιατί στο σχολείο υπήρχε πριν από λίγο καιρό κρούσμα ναζιστικής επίθεσης με λοστάρι από ένα πρώην μαθητή. Ανέλαβα να κάνω μια μικρή εισαγωγή γύρω από το θέμα του ρατσισμού και στη συνέχεια έγινε συζήτηση από μαθητές και καθηγητές που είπαν τη γνώμη τους. Συζητήθηκε ανάμεσα στα άλλα και το θέμα της ιθαγένειας και ότι χρειάζεται να υπάρξει νομοθεσία που δίνει αυτό το δικαίωμα σε όλα τα παιδιά”.

Ακόμα και στα Δημοτικά απλώθηκαν οι εκδηλώσεις στις 21 Μάρτη. “Στο 12ο Δημοτικό Ασπροπύργου συγκεντρώσουμε όλες τις τάξεις και προβάλαμε αντιφασιστική ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney”, μας είπε ο Πασχάλης, δάσκαλος. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου στάλθηκε εκπαιδευτικό υλικό σε όλα τα σχολεία και έτσι απλώθηκε πάρα πολύ η πρωτοβουλία για τις 21 Μάρτη”.

Κατερίνα Θωίδου


Περιστέρι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αντιρατσιστικό μάθημα στο 14 Λύκειο Περιστερίου στις 21 Μαρτίου. Δύο καθηγήτριες του σχολείου εφοδιασμένες με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό μετακινήθηκαν από τάξη σε τάξη κάθε διδακτική ώρα και άνοιξαν την συζήτηση κατά των ρατσιστικών διακρίσεων.

Σημαντικό ρόλο στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έπαιξε ομάδα αντιφασιστών μαθητών του σχολείου. Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου βρεθήκαμε στην είσοδο του σχολείου την συγκεκριμένη ημέρα, εξωτερικοί του σχολείου αλλά και μαθητές μοιράσαμε αντιρατσιστικό υλικό στους δεκάδες μαθητές και καθηγητές. Η εικόνα αυτή ήρθε και από άλλα σχολεία όπως το 1ο στο οποίο προβλήθηκαν βίντεο και έγιναν και συζητήσεις. Η ΚΕΕΡΦΑ είχε συνεργαστεί και με την τοπική ΕΛΜΕ προμηθεύοντας με απλά και κατανοητά αντιρατσιστικά βιβλία το σωματείο με στόχο να ενημερωθούν οι καθηγητές, κάτι που έδωσε περισσότερη στήριξη στο εγχείρημα της αντιρατσιστικής μέρας 21 Μάρτη.

Επόμενος στόχος είναι αυτά τα δυο σχολεία να είναι αυτά που θα ξεσηκώσουν και τα υπόλοιπα με στόχο να κατέβουν οργανωμένα με πανό στο συλλαλητήριο στις 30/3. Αυτό το στόχο έβαλε και η συζήτηση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε την Τρίτη 19/3 στο Περιστέρι με στόχο να απλώσει το μήνυμα της "Ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά" στις γειτονιές της πόλης.

Κώστας Πολύδωρος, Βασίλης Μυρσινιάς


Χαλκίδα

Είχαμε από τις προηγούμενες μέρες ξεκινήσει να μοιράζουμε τα φυλλάδια της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη στο σχολείο και να μαζεύουμε υπογραφές για την ιθαγένεια. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη τη μέρα όλα τα παιδιά να φοράνε το αυτοκόλλητο για την ιθαγένεια. Δράσεις έγιναν όλη τη μέρα σε όλα τα τμήματα.

Αλλού έγινε ομιλία και συζήτηση και αλλού έγινε θεατρικό παιχνίδι με θέμα το ρατσισμό. Αυτό το Σάββατο ετοιμάζουμε δράση στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου με στόχο να κάνουμε ομιλία από μικρόφωνο, να μοιράσουμε φυλλάδια της ΚΕΕΡΦΑ για την ιθαγένεια και να μαζέψουμε υπογραφές για να συμβάλουμε και εμείς από τη Χαλκίδα στην καμπάνια και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο συλλαλητήριο που θα γίνεται την ίδια ώρα στην Αθήνα.

Μάνια Καρτελιά, μαθήτρια 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας


Λέσβος

Από την αντιρατσιστική εκδήλωση στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

Τη μέρα αντιρατσιστικής δράσης την προετοιμάζαμε μαζί με μαθητές της ΕΠΑΣ Μυτιλήνης εδώ και εβδομάδες. Σε συνεργασία με το 15μελές και τη στήριξη των συναδέλφων, είχε φτιαχτεί ομάδα εργασίας μαθητών με υπεύθυνους από κάθε τμήμα για το πρόγραμμα αυτής της μέρας.

Συζητούσαμε τη σημασία αυτής της μέρας και στη συνέχεια αρχίσαμε να την οργανώνουμε και να συζητάμε τις ιδέες του καθενός. Αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές να μπουν στη διαδικασία να ψάξουν, να διαβάσουν, να κατεβάσουν κείμενα, ταινίες και βίντεο από το ίντερνετ.

Εκείνη τη μέρα κρεμάσαμε από το πρωί πανώ στην αίθουσα εκδηλώσεων που έγραφε «Το σχολείο μας είναι Αντιφασιστικό-Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά». Ομάδες μαθητών μοίραζαν προκηρύξεις της ΚΕΕΡΦΑ για την ιθαγένεια και κολλούσαν αυτοκόλλητα σε όλους. Συγκεντρωθήκαμε στην Αίθουσα εκδηλώσεων, τη διακοσμήσαμε με αφίσες για τις 21 Μάρτη και στη συνέχεια έγιναν προβολές αντιφασιστικών –αντιρατσιστικών ταινιών. Συγκλονιστικός ήταν ένας θεατρικός μονόλογος που έπαιξε μια μαθήτρια στο ρόλο μιας γυναίκας με μαντήλα και εξιστορούσε τον «γολγοθά» που περνάει στη χώρα της και στη συνέχεια στο ταξίδι της προς τη Δύση. Αμέσως μετά διαβάστηκαν ποιήματα και η γιορτή έκλεισε με την προβολή του βίντεο που κυκλοφόρησε η ΚΕΕΡΦΑ.

Το γεγονός ότι οι μαθητές έδειξαν τόσο μεγάλη προθυμία για την οργάνωση αυτής της μέρας, αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης και των φασιστών.

Σοφία Γεωργοκώστα, ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου


Λάρισα

Μαζί με έναν σύντροφο εκπαιδευτικό από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάναμε στις 21 Μάρτη μοίρασμα προκήρυξης της ΚΕΕΡΦΑ στο ΕΠΑΛ Λάρισας. Στη συνέχεια ήταν κανονισμένο να γίνει εκδήλωση μέσα στο σχολείο.

Μέσα κολλήσαμε αφίσες και πολλά παιδιά πήραν αφίσες και φυλλάδια για να μοιράσουν και αυτά. Μπήκαμε σε μία τάξη και μιλήσαμε για την ιθαγένεια όπου έγινε συζήτηση για αρκετή ώρα. Υπήρχαν παιδιά που μας είπαν ότι οι γονείς τους ψήφισαν Χρυσή Αυγή και σταθήκαμε παραπάνω για να τους εξηγήσουμε το ρόλο που παίζει αυτή η συμμορία. Τώρα οργανώνουμε τοπικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 31 Μάρτη μαζί με μια σειρά αντιρατσιστικούς φορείς και τη συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ, ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στο ετήσιο μνημόσυνο του Γρίβα.

Μάριος Στιβαχτής


Θεσσαλονίκη

Επιτυχία είχαν οι δράσεις εκδηλώσεις για τις 21 Μάρτη στα σχολεία, της Θεσσαλονίκης. Από τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει εξορμήσεις σε σχολεία στις γειτονιές από τις τοπικές ΚΕΕΡΦΑ με συγκέντρωση υπογραφών από μαθητές και καθηγητές. Ανοίξαμε την καμπάνια στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που είχαν γίνει στην πόλη αλλά και με τοπικές εκδηλώσεις. Συνολικά από τις εξορμήσεις στα σχολεία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περίπου 100 υπογραφές για την ιθαγένεια από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ χρεώθηκαν 50 φάκελοι με το εκπαιδευτικό υλικό της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη.

Την Τετάρτη 20 Μάρτη οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Περαίας εκδήλωση αφιερωμένη στην 21 Μάρτη και την Ιθαγένεια όπου προβλήθηκε το DVD της ΚΕΕΡΦΑ και συγκεντρώθηκαν πολλές υπογραφές. Στις 21 Μάρτη με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών έγινε προβολή αντιρατσιστικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή μαθητών από διάφορα σχολεία.

Εκδηλώσεις έγιναν στο Πειραματικό Τούμπας, στο ΕΠΑΛ Στρεμπενιώτη, στο Διαπολιτισμικό Σταυρούπολης και στο Διαπολιτισμικό στο κέντρο, ενώ σε δεκάδες άλλα έγιναν πολύμορφες δράσεις. Μέσα από όλη αυτή την καμπάνια γνωρίσαμε πολλούς μετανάστες μαθητές δεύτερης γενιάς, κυρίως από την Αλβανία και έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα δίκτυο μέσα στα σχολεία που μπορεί να δώσει τη μάχη κατά του ρατσισμού και των νεοναζί πιο οργανωμένα. Το άμεσο επόμενο βήμα είναι το συλλαλητήριο για την ιθαγένεια στις 30 Μάρτη.

Κώστας Τορμπουζίδης


Ρέθυμνο

Η 21 Μάρτη και για το Ρέθυμνο ήταν μία μέρα αντιρατσισμού και αντιφασισμού αφού διοργανώθηκαν δρώμενα σε όλη την πόλη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Κύριοι διοργανωτές ήταν μαθητές και καθηγητές από γυμνάσια και λύκεια όπου και έγιναν κεντρικές εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία κατά την διάρκεια των διδακτικών ωρών.

Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μέσα σε πολλά σχολεία αλλά οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες πάρθηκαν στο 2ο Λύκειο Ρεθύμνου, το μουσικό σχολείο Ρεθύμνου, το 4ο γυμνάσιο Ρεθύμνου καθώς και το 1ο Λύκειο Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα στο 2ο λύκειο ύστερα από πιέσεις μίας μαθήτριας της ΚΕΕΡΦΑ διοργανώθηκε video-προβολή για την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και ενάντια στο ρατσισμό όπου μετά ακολούθησε και συζήτηση.

Μεγάλη πρωτοβουλία πάρθηκε επίσης και στο μουσικό σχολείο όπου παιδιά τα οποία ζητούνε άσυλο παρευρέθηκαν στο σχολείο και αντάλλαξαν εμπειρίες με τους ντόπιους μαθητές, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές προκαταλήψεις των παιδιών όπως μας είπε και η ίδια η καθηγήτρια που το διοργάνωσε. Προβολές ταινιών και συζητήσεις έγιναν επίσης και σε άλλα δύο σχολεία με τις αντιδράσεις των ίδιων των μαθητών να είναι αρκετά θετικές.

Ακόμα η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησε εκδήλωση ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και το ρατσισμό όπου έγινε σαφές η αναγκαιότητα να σπάσουν οι ρατσιστικές προκαταλήψεις των μαθητών για να τσακιστεί και ο φασισμός μέσα στα σχολεία ο οποίος βρίσκει εύπορο έδαφος. Τέλος, πολιτιστικές ομάδες της πόλης διοργάνωσαν προβολές αντιρατσιστικών ταινιών οι οποίες είχαν μεγάλη ανταπόκριση.

Ζήσης Καλλιμάνης


Φλώρινα

Σε πολλά σχολεία της Φλώρινας έγιναν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 21 Μάρτη. Στο ΕΠΑΛ Αμυνταίου έγινε προβολή της ταινίας το Κύμα και στη συνέχεια συζήτηση.

Η εικόνα που έχω είναι ότι ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στην πλειοψηφία των σχολείων. Το γεγονός ότι στάλθηκε έγγραφο από το υπουργείο βοήθησε πάρα πολύ στo να παρθούν πρωτοβουλίες από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο Δημοτικό Αγίου Γεωργίου μεταφέραμε την μέρα κατά του ρατσισμού την Τετάρτη 27/3 όπου τις δύο τελευταίες ώρες θα προβληθούν τα βίντεο με τα παιδιά των μεταναστών για την ιθαγένεια και κάποια άλλα για το ρατσισμό και στη συνέχεια θα γίνει κουβέντα και με τα μικρότερα και με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Τζεμαλί Μιλιαζήμ


Κάλυμνος

Οι αφίσες της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία της Καλύμνου μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό για τις 21 Μάρτη και την ιθαγένεια.

Το αποτέλεσμα ήταν σε όλα τα σχολεία του νησιού με εξαίρεση δύο, να γίνουν εκδηλώσεις-δράσεις εκείνη τη μέρα. Στο δικό μου σχολείο το 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου, δείξαμε βιντεάκι και διαβάστηκαν κάποια κείμενα που είχαν προετοιμάσει τα παιδιά.

Λεωνίδας Κοκκόλης,, εκπαιδευτικός


Η 21 Μάρτη στα σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στις 21 Μάρτη η ΚΕΕΡΦΑ στο Ηράκλειο προσπάθησε, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καθηγητές και μαθητές να οργανώσει συζητήσεις για την ιθαγένεια, το ρατσισμό και το φασισμό σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης. Μετά από συνεννόηση η ΕΛΜΕ προμήθευσε όλα τα σχολειά με την “έκκληση για την ιθαγένεια”, με κείμενα υπογραφών και την αφίσα για τις 30 Μάρτη. Επίσης επί δύο βδομάδες η ΚΕΕΡΦΑ παρενέβη σε εφτά σχολεία μαζί με μαθητές και καθηγητές από μέσα τα οποία οργάνωσαν όλα αντιρατσιστικές συζητήσεις είτε τάξη-τάξη είτε όλο το σχολείο μαζί και σε δύο από αυτά καταφέραμε να γίνουν πολύ οργανωμένες εκδηλώσεις με ομιλητές από την ΚΕΕΡΦΑ.

Συγκεκριμένα, στο 10ο Γυμνάσιο οργανώθηκε μια πολύ καλή συζήτηση στις 20/3 με πρωτοβουλία ενός καθηγητή, που συμμετέχει στην ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος μας κάλεσε να μιλήσουμε στις συζητήσεις για το θέμα του ρατσισμού και της ιθαγένειας. Οι εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα χωρίστηκαν σε δύο μέρη, μια ώρα αφιερώθηκε στην 1η γυμνασίου και 2 ώρες στην 2α και 3η. Στην αρχή οι καθηγητές πρόβαλλαν στην 1η γυμνασίου ένα βίντεο με συνεντεύξεις από παιδιά-μετανάστες που ενώ περίμεναν οτι θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν μια καλύτερη ζωή, τελικά κατέληξαν σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων στην Κόνιτσα από όπου είναι γυρισμένες και οι τέσσερεις συνεντεύξεις.

Στη συνέχεια ο καθηγητής μας έδωσε το λόγο και αναλύσαμε λίγο το τι σημαίνει 21 Μάρτη, τι γίνεται με το ρατσισμό από που προέρχεται και γιατί πρέπει σήμερα να διεκδικούμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι μαθητές, που στην αρχή έβαζαν ερωτήματα για το αν οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλείες, και αν κάνουν γενικά περισσότερο κακό από ότι καλό σε μια χώρα. Ερωτήματα που απάντησαν οι ίδιοι οι συμμαθητές τους βάζοντας οτι αυτά είναι ψέματα των από πάνω, που είναι αυτοί που φταίνε για την ανεργία και πώς ο ρατσισμός αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Στο τέλος όλοι οι μαθητές έφυγαν παίρνοντας αυτοκόλλητα για την ιθαγένεια και τη σκυτάλη στη μεγάλη αίθουσα πήραν οι μαθητές της 2ας και 3ης Γυμνασίου. Προβλήθηκε πάλι το ίδιο βίντεο από την Κόνιτσα και στη συνέχεια δύο βίντεο από τον άλλο καλεσμένο ομιλητή τον δημοσιογράφο Μ. Διονέλη που έβαζαν από τη μια την εικόνα από τις συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Παγανή και από την άλλη την εικόνα από τον Άγιο Παντελεήμονα. Δυστυχώς μετά την προβολή των βίντεο ο χρόνος που έμεινε για συζήτηση δεν ήταν αρκετός, ώστε να συζητήσουμε αρκετά τις απόψεις όλων των παιδιών.

Παρόλα αυτά διάφοροι μαθητές που προβληματίζονταν σε ζητήματα όπως το αν οι μετανάστες φταίνε για την ανεργία ή την εγκληματικότητα έμειναν μέχρι αργά το μεσημέρι για να συζητήσουν με τους ομιλητές αυτά τα ζητήματα. Εντυπωσιακό ήταν οτι από δίπλα έμειναν και πολλοί αντιρατσιστές μαθητές που έβαζαν πολλά όμορφα επιχειρήματα για να πείσουν τους συμμαθητές τους οτι πρέπει να νομιμοποιήσουμε όλους τους μετανάστες και να δώσουμε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, ενώ μας ευχαρίστησαν που πήγαμε στο σχολείο τους και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την αντιρατσιστική συζήτηση, πράγμα που πληροφορηθήκαμε οτι έγινε ήδη από την επόμενη μέρα στις τάξεις μαζί με τους καθηγητές τους.

Αντίστοιχα και στο 8ο Λύκειο η εικόνα ήταν πολύ καλή. Οι μαθητές βάλανε από μόνοι τους πολλά ζητήματα τα οποία έβγαιναν και απαντούσαν και οι ίδιοι και κάναμε μια κουβέντα γύρω από το πως μπορούμε να σπάσουμε τους μύθους που προβάλλονται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για τους μετανάστες. Συζητήσαμε πως σπάμε τις απόψεις οτι “οι μετανάστες μας κλέβουν τις δουλείες”, οτι “οι μετανάστες είναι εγκληματίες” κ.α. Οι ίδιοι οι μαθητές απαντούσαν οτι δεν μας κλέβουν τις δουλείες αλλά όλοι μπορούν να έχουν δουλείες αν η κυβέρνηση δεν απολύει εργαζόμενους και άρα οτι φταίει η οικονομική κρίση και η κυβέρνηση και όχι οι μετανάστες. Ακόμα έβαζαν οτι οι μετανάστες βοηθάνε την οικονομία γιατί και αυτοί χρειάζονται σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια κτλ και άρα έτσι ανοίγουν θέσεις εργασίας μιας και όλα αυτά χρειάζεται και να χτιστούν και ανθρώπους να δουλεύουν.

Συζητήθηκε το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν ιθαγένεια, το πόσο σημαντικό είναι να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί και παράλληλα με την ιθαγένεια να διεκδικούμε και νομιμοποίηση των μεταναστών. Έγινε μια πολύ πλούσια κουβέντα που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει, μαζεύτηκαν πολλές υπογραφές έκκλησης για την ιθαγένεια, πήραν το κείμενο που καλεί στην πορεία στις 30 Μάρτη να το μοιράσουν και στις άλλες τάξεις και όλα τα αυτοκόλλητα για την ιθαγένεια (ακόμα και αυτά που φορούσαν οι ομιλητές!), ενώ οι καθηγητές αγόρασαν τα βιβλία για τον ρατσισμό και την φασιστική απειλή για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου.

Επιπλέον την ίδια ημέρα η ΕΛΜΕ οργάνωσε το απόγευμα μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα “Σχολεία ενάντια στο ρατσισμό”, όπου συζητήσαμε με πολλούς καθηγητές το θέμα της ιθαγένειας, προμηθεύτηκαν αφίσες για τις 30 Μάρτη για το σχολείο τους και μαζέψαμε 30 υπογραφές.

Τέλος οργανώνουμε εκδήλωση με ομιλητή της ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με έναν καθηγητή και στο 3ο Λύκειο για την επόμενη βδομάδα, γιατί δυστυχώς ο χρόνος δεν επαρκούσε, λόγω τεχνικών προβλημάτων, για να οργανωθεί καλά μια εκδήλωση στις 21 Μάρτη.

Στην εβδομάδα που μένει θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που οργάνωσαν αυτές τις αντιρατσιστικές συζητήσεις για να γίνει η 30 Μάρτη ένα τεράστιο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο και να απαιτήσουμε όλοι Ιθαγένεια σε όλα τα παιδία και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για να ξεμπερδέψουμε με τις σάπιες ρατσιστικές πολιτικές και κυβερνήσεις τους.

Λυδία Παυλίδη, Έλενα Τζίκα