Οι φοιτητές επιμένουν πανελλαδικά

Πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο οργανώνουν οι φοιτητικοί και οι σπουδαστικοί σύλλογοι την Πέμπτη 28 Μάρτη στις 12 η ώρα στα Προπύλαια. Οι καταλήψεις συνεχίζουν σε δεκάδες σχολές, οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά αγκαλιάζουν τοπικούς φορείς και σωματεία, ενώ την Πέμπτη 21 Μάρτη έγιναν φοιτητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Οργανωμένα με πανό συμμετείχαν η κατάληψη της Φιλοσοφικής, οι καταλήψεις της ΝΟΠΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου με αποφάσεις για κατάληψη από όλες τις σχολές, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι του ΤΕΙ Αθήνας από τη ΣΓΤΚΣ, από την ΣΔΟ και από τη ΣΤΕΦ, καθώς και ο Φοιτητικός Σύλλογος της Γεωπονικής.

Την ίδια ώρα που συγκεντρώνονταν οι φοιτητές, εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην Πανεπιστημίου στο Λογιστήριο του Κράτους. Φοιτητές πήγαν για συμπαράσταση και κάλεσμα για κοινούς αγώνες.

Η Μαρία Γρυσμπολάκη από την Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο μας είπε: «Βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα των φοιτητικών συλλαλητηρίων. Την προηγούμενη έγινε πανελλαδικό συλλαλητήριο και συντονιστικό που βάλαμε ότι θα συνεχίσουμε και ότι θα πρέπει να είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους.

“Eίμαστε εδώ”

Πάμε και για την επόμενη εβδομάδα με συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η Φιλοσοφική συνεχίζει παρόλο που είπαν ότι θα την εξαιρέσουν, η Αρχιτεκτονική έβαλε και αυτή δύο μέρες κατάληψη και πάμε για την επόμενη εβδομάδα σε νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο για να δώσουμε τη συνέχεια ειδικά τώρα που η κυβέρνηση είναι αδύναμη με όσα έγιναν και στην Κύπρο. Είμαστε εδώ και με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού που βγαίνουν σε κινητοποιήσεις και το παλεύουν.

Την Παρασκευή κάναμε συντονιστικό και βάλαμε μια σειρά από δράσεις. Πέρα από το συντονισμό με τους καθηγητές, θα γίνει εκδήλωση για την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Παλεύουμε όλα τα ζητήματα μαζί και πιστεύουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε».

Για άλλη μια φορά η ΚΕΕΡΦΑ έκανε παρέμβαση στο συλλαλητήριο με τα υλικά της για την μάχη της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά. Μαζεύτηκαν πολλές υπογραφές στήριξης της καμπάνιας, ενώ πολλοί φοιτητές διαδήλωσαν με το αυτοκόλλητο.

Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα όπου έμεινε για αρκετή ώρα παρά την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ με τη δικαιολογία ότι είχε στηθεί εξέδρα για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Τρίτη και Τετάρτη 25 και 26 Μάρτη ξεκίνησε ο γύρος συνελεύσεων σε όλες τις σχολές με πρόταση για νέες καταλήψεις και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που θα ακολουθήσει μετά την πορεία. Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής 29/3 θα γίνει συναυλία στο Σύνταγμα.


“Ανεβαίνουμε στην Αθήνα”

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις εκτός από την Αθήνα την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο Γιάννης Μακαρώνας μας γράφει από το Ηράκλειο. «Μαζική με δυνατό παλμό ήταν η φοιτητική διαδήλωση την Πέμπτη 21/3 ενάντια στο σχέδιο Αθηνά με πάνω από 500 άτομα. Συμμετείχαν ο σύλλογος της ΣΤΕΦ, το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών το οποίο βρίσκεται σε δεύτερη βδομάδα κατάληψης μέχρι την Παρασκευή όπου έχει και νέα γενική συνέλευση, αλλά και το ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Ιεράπετρας. Ακόμα με πανό συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΜΑΣ. Στο τέλος της διαδήλωσης έγιναν ανακοινώσεις για τα επόμενα ραντεβού, την επόμενη Πέμπτη που η ΣΤΕΦ καλεί σε πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα, την παράσταση διαμαρτυρίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τέλος τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης της ΣΤΕΦ για τα εισιτήρια της πανελλαδικής διαδήλωσης».

Ο Νεκτάριος Χάινταρ μας έδωσε την εικόνα από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Πάτρα. «Την περασμένη Πέμπτη έγινε διαδήλωση και στην Πάτρα. Συμμετείχε όλο το ΤΕΙ και πολλοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου. Τις επόμενες μέρες έγιναν διάφορες κινητοποιήσεις, όπως άνοιγμα των διοδίων και μοίρασμα προκήρυξης, καθώς και παρέμβαση στην παρέλαση. Ακολουθεί νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων με πρόταση να ανέβουμε στην Αθήνα για το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο».


Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Παιδεία για όλα τα παιδιά, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά