Εκδηλώσεις του ΣΕΚ: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή

8 Μάρτη – Διεθνής Μέρα των Γυναικών. Μνημόνια – διακρίσεις – σεξισμός. Πάλη για την απελευθέρωση και τον Σοσιαλισμό

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 28/3 Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου 7μμ

Oμιλήτρια: Λένα Βερδέ

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3 αίθουσα δημοτικού συμβουλίου (παλιό Δημαρχείο) 7μμ

Ομιλήτρια: Δήμητρα Κυρίλλου

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/3 Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου 7μμ

Ομιλήτρια: Μαργαρίτα Παπαμηνά

ΙΛΙΟΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/4 Δημαρχείο 6.30μμ


Πατήσια

Το απόγευμα της Πέμπτης 21/3, μετά την επιτυχημένη μέρα αντιρατσιστικής δράσης στα σχολεία, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Γκράβας η συζήτηση για τον σεξισμό και την γυναικεία απελευθέρωση με ομιλήτρια την Μαρία Στύλλου.

Η εισήγηση ξεκίνησε από την κρίση στην Κύπρο και ότι το κίνημα που βγαίνει αυτή την στιγμή εκεί έχει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στην συνέχεια τονίστηκε ότι οι γυναίκες παγκόσμια είναι βασικό κομμάτι της εργατικής τάξης που βγαίνει κι αντιστέκεται, ενώ μπήκε το παράδειγμα της Αιγύπτου. Η εξήγηση για το ποιο σύστημα έχει φέρει την καταπίεση της γυναίκας με την αναφορά στον Ένγκελς και την καταγωγή της οικογένειας ήταν βοηθητική ώστε να καταλάβουμε ότι η καταπίεση γεννήθηκε από την στιγμή που η κοινωνία οργανώθηκε σε τάξεις και ότι η άρχουσα τάξη έχει συμφέρον πάντοτε ιστορικά από τις διακρίσεις, όπως και με τους μετανάστες, ώστε να μας έχουν διαιρεμένους κι όχι ενωμένους.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ πλούσια με ερωτήματα όπως ποια ήταν η στάση του Στάλιν στο γυναικείο ζήτημα. Το ιστορικό παράδειγμα της Ρώσικης Επανάστασης του 1917 και το ρόλο που έπαιξε για την απελευθέρωση της γυναίκας άνοιξε την συζήτηση και για τον ρόλο της Αριστεράς σήμερα και για την μάχη που χρειάζεται να δίνει ενάντια στον σεξισμό.

Έπειτα μπήκε η παρατήρηση ότι εξαιτίας της βαθιάς κρίσης στην Ελλάδα, τα αφεντικά θέλουν την επιστροφή της γυναίκας πίσω στο σπίτι γιατί εκεί “ανήκει” και ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, ενώ έγινε αναφορά για το πώς ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την θέση της γυναίκας για να δικαιολογήσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μ. Ανατολή, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με το πρόσχημα ότι έτσι θα απελευθερωθούν οι γυναίκες από το καταπιεστικό Ισλάμ!

Στο κλείσιμο τονίστηκε ότι η μάχη για την απελευθέρωση της γυναίκας είναι ζήτημα που αφορά ΟΛΗ την εργατική τάξη και όχι μόνο τις γυναίκες, με παραδείγματα στο παρελθόν κινημάτων των γυναικών που ηττήθηκαν επειδή ­ δεν είχαν αυτόν τον προσανατολισμό. Τέλος τονίστηκε ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, της διαγραφής του χρέους και της κρατικοποίησης των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, είναι αιτήματα που θα παίξουν ρόλο και ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση της γυναίκας, Το «σώμα μας, μας ανήκει» και θα νικήσουμε ενωμένοι όλοι οι εργάτες!

Νίκη Αργύρη


Χαλάνδρι

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Την κουβέντα άνοιξε η Δήμητρα Κυρίλλου, μέλος του ΣΕΚ στο Χαλάνδρι, κάνοντας μία αναδρομή στις μάχες που έχουν δώσει οι γυναίκες μέσα στο εργατικό κίνημα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την ψήφο μέχρι την ισότητα στην εργασία, και τονίζοντας ότι ο σεξισμός είναι όπλο της άρχουσας τάξης για τη διάσπαση του εργατικού κινήματος και είναι έκδηλος και στον 21ο αιώνα. Μπήκε η ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών στο τώρα και αυτόνομα αλλά και μέσα από ένα δυνατό εργατικό κίνημα, με γυναίκες και άνδρες εργάτες ενωμένους ενάντια στους καπιταλιστές.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τον κόσμο. Η Ειρήνη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, έφερε την εικόνα των συνθηκών εργασίας των γυναικών ιδιαίτερα μέσα σε περίοδο κρίσης, την ανισότητα και το σεξισμό στο χώρο δουλειάς, βάζοντας έτσι και αιχμηρά την ανάγκη να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στα μνημόνια και κυβερνήσεις σπάζοντας ταυτόχρονα τις διακρίσεις και την καταπίεση μέσα από τον αγώνα.

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις, για τις γυναίκες στην Αίγυπτο και συνολικά στον αραβικό κόσμο και τους αγώνες που έχουν δώσει, για τους βιασμούς στην Ινδία αλλά και στην Ελλάδα και κατά πόσο είναι ατομικές ευθύνες ή κοινωνικές. Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία μαθητών από τα σχολεία της περιοχής που έκαναν και την σύνδεση των φασιστών της Χρυσής Αυγης και του ρατσισμού ενάντια στις γυναίκες και συνολικά οτιδήποτε διαφορετικό.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη


Βύρωνας

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 22/3 στο κοινωνικό- πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα στο Βύρωνα, με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας και εισηγήτρια την Κατερίνα Θωίδου, παρουσία αρκετών συντρόφων, από το Παγκράτι και το Βύρωνα.

Η Κατερίνα στην εισήγηση της στάθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενες γυναίκες. Από τις μνημονιακές πολιτικές, την καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την διάλυση  των δημοσίων υπηρεσιών μέσα από την προσπάθεια των καπιταλιστών και της κυβέρνησης να μετακυλίσουν το βάρος της κρίσης τους στις πλάτες των εργαζομένων ιδιαίτερα στην νεολαία και τις γυναίκες που είναι και τα πρώτα θύματα, καθιστώντας τες ιδιαίτερα ευάλωτες στην βία και την σεξουαλική παρενόχληση.

Τόνισε επίσης ότι οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων αντρών και γυναικών, οι καταλήψεις  και οι απεργίες καταδεικνύουν ότι δεν κερδίζουν όλοι οι άνδρες από την γυναικεία καταπίεση αλλά μόνο τα αφεντικά και το ίδιο το σύστημα, για αυτό και ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ο κοινός αγώνας για την ανατροπή του συστήματος.

Για αυτό και η πάλη για την απελευθέρωση τους δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη της εργατικής τάξης για να ανατραπούν τα μνημόνια οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για  μια  κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Bασιλική Θωμοπούλου


Αμπελόκηποι

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο «Κέντρο Βοήθειας και Στήριξης Παιδιού» στου Γκύζη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση συζήτηση, με αφορμή τη Διεθνή μέρα Γυναικών με θέμα «Μνημόνια, Διακρίσεις, Σεξισμός- Πάλη για την απελευθέρωση και το σοσιαλισμό» και ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου.

Συζητήθηκε ο ρόλος των γυναικών και η συμμετοχή τους στην εξέγερση του διεθνούς εργατικού κινήματος στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Έγινε αναφορά στα κεκτημένα τους καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα, από το καπιταλιστικό σύστημα, να χάσουν οι γυναίκες όσα κέρδισαν συμμετέχοντας στα εργατικά κινήματα. Πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά δικαιώματα.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα η πάλη των γυναικών για ίση μεταχείριση στους εργασιακούς χώρους, το δικαίωμά τους στη συμμετοχή συνδικαλιστικών σωματείων, το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Μαρία Στύλλου, στις γυναίκες που πρωτοστατούν στο κίνημα, για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Κύπρο καθώς και σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση κατέληξε πως ο ρόλος της γυναίκας είναι μέσα στην επαναστατική προοπτική, μέσα στο εργατικό κίνημα και ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξουν επαναστατικές ανατροπές.

Στέλλα Μυρισιώτη