Νέοι “Δίδυμοι Πύργοι” στη Βοστώνη: Ένοχος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός

Δώδεκα χρόνια μετά την επίθεση στους «Δίδυμους Πύργους» της Νέας Υόρκης, η Βοστώνη –και μαζί της όλη η Αμερική- ζει σε μικρογραφία τον ίδιο πανικό. Οι θεατές ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα πληρώνουν ακριβά τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και οι απαντήσεις του Ομπάμα δεν διαφέρουν στην ουσία από την πολιτική των «αντιτρομοκρατικών πολέμων» του Μπους που σημάδεψαν όλη την περασμένη δεκαετία.

Βλέπουμε ξανά τα ίδια κροκοδείλια δάκρυα για τα αθώα θύματα, ακούμε ξανά τις ίδιες εξαγγελίες ότι ο πέλεκυς της αμερικάνικης δικαιοσύνης θα πέσει βαρύς, όποιοι κι αν είναι οι δράστες, όπου κι αν βρίσκονται. Από κοντά και τα ντόπια φερέφωνα εδώ αναπαράγουν αυτή την προπαγάνδα προσθέτοντας ότι «ευτυχώς τώρα Πρόεδρος είναι ο Ομπάμα».

Δεν κάνουν τον κόπο, όμως, να απαντήσουν στο στοιχειώδες ερώτημα: γιατί μετά από τόσα χρόνια, τόσους πολέμους, τόσα δισεκατομμύρια, οι ΗΠΑ ζουν ακόμα με το φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων;

Κατοχή

Η απάντηση είναι απλή αν ρίξουμε μια ματιά στο χάρτη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, τα στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να σκοτώνουν μικρά παιδάκια με τυφλούς βομβαρδισμούς που δεν έχουν κατορθώσει να κάμψουν την αφγανική αντίσταση.

Στο Ιράκ, όπου μόλις έκλεισαν δέκα χρόνια από τη θριαμβευτική είσοδο των στρατευμάτων του Μπους στη Βαγδάτη, το αίμα αθώων θυμάτων ρέει με πολλαπλάσιους ρυθμούς σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη του 2001 ή τη Βοστώνη του 2013.

Η εναλλαγή στην Προεδρία των ΗΠΑ από τον Μπους στον Ομπάμα έφερε πολλές ελπίδες αλλά όχι ουσιαστικές αλλαγές. Οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν γίνονται τώρα κύρια από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά αυτό τους κάνει πιο «τυφλούς» κι από πριν, ενώ έχουν εξαπλωθεί μέσα στο γειτονικό Πακιστάν.

Ο Ομπάμα βρήκε και σκότωσε τον Μπιν Λάντεν και έκανε ανοίγματα στους «μετριοπαθείς μουσουλμάνους» σαν τον Μόρσι που προσπαθεί να σταματήσει την επανάσταση στην Αίγυπτο. Αλλά ο απλός κόσμος στους δρόμους του Καΐρου, της Βεγγάζης, της Τρίπολης ή του Τιμπουκτού δεν έχει πάψει να αισθάνεται πάνω του το μακρύ χέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Απειλές

Ο Ομπάμα μείωσε την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει ξεκινήσει μια αναβάθμιση αυτής της παρουσίας στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό πυροδοτώντας εντάσεις με την Κίνα και απειλές πολέμου στην Κορέα.

Οι βαρβαρότητες ενός συστήματος που βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης κρίσης του εδώ και 80 χρόνια, φαίνονται καθημερινά πάνω στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όχι «μόνο» με την ανεργία και τη φτώχεια που σκορπάει αλλά και με τις φρικαλεότητες της «υπερδύναμης» που επιμένει να κάνει δικό της και τον 21ο αιώνα. Η αντίσταση ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των «προθύμων» τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα.