...και τον ΟΚΑΝΑ

Σε κατάληψη βρίσκονται εδώ και ένα μήνα οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ από τους εργαζόμενους, ενώ τόσο την Πέμπτη 11/4 έξω από το υπουργείο Υγείας όσο και την Παρασκευή 12/4 με το συλλαλητήριο στη Βουλή, μαζί με εργαζόμενους σε δομές ψυχικής υγείας έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στο κλείσιμο και τη διάλυση.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με την Όλγα Βαμβακούρη, αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

- Ποιά είναι η μέχρι τώρα πορεία των κινητοποιήσεων;

- Είμαστε σε κατάληψη για 24η ημέρα σήμερα. Προχωρήσαμε σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης γιατί πραγματικά τα δεδομένα που έχουμε για τον ΟΚΑΝΑ είναι οτι πάει για κλείσιμο κι αυτό σημαίνει πολλά τόσο για τους 700 εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ όσο και για τους 8500 θεραπευόμενους. Παράλληλα κάνουμε πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Προφανώς και θα συμμετέχουμε στην απεργία στις 17/4, ανεξάρτητα από την κατάληψη. Συνεχίζουμε γιατί δεν έχουμε καμία απάντηση πέρα από υποσχέσεις και άπειρη “κατανόηση” από τους υπουργούς και την πολιτική ηγεσία. Εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει πίσω.

- Πως βιώνετε την υποχρηματοδότηση και την προσπάθεια διάλυσης του ΟΚΑΝΑ;

- Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2013 είναι 18 εκατομμύρια, όταν 17 εκατομμύρια είναι μόνο η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές μας εισφορές στο σύνολο. Οπότε στην πραγματικότητα δεν μένουν χρήματα για λειτουργικά έξοδα. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε ενταχθεί πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο κι έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις που προβλέπονται στα μνημόνια. Επίσης μέσα σε τρία χρόνια οι θεραπευόμενοί μας έχουν αυξηθεί από 4000 σε 8500. Αυτό αυξάνει ούτως ή άλλως και τα λειτουργικά έξοδα. Πριν ξεκινήσουμε την κατάληψη βιώναμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είχαμε αντιδραστήρα να πάρουμε ουροληψίες στους ασθενείς. Η εταιρία που έχει το μηχάνημα που κάνει τους ελέγχους για το AIDS κλπ, ήρθε και κατέσχεσε το μηχάνημα λόγω χρεών.

Η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που ήταν και η μοναδική λόγω των έμπειρων γιατρών που μπορούσε να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης, έχει αναστείλει τη λειτουργία της γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ζούσαμε μια κατάσταση όπου συνεχώς οι υπηρεσίες μείωναν την ποιότητά τους και τελικά δεν είχαμε αντικείμενο εργασίας. Αποδεκατίζουν τον ΟΚΑΝΑ και κανείς δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να βγει και να το πει.