ΟΧΙ “συστράτευση για τη σωτηρία της Εθνικής”

Μέσα στη βδομάδα, οι τέσσερις “συστημικές” τράπεζες, η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank θα προσπαθήσουν στις συνελεύσεις μετόχων να εξασφαλίσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το μάνατζμεντ.

Στην Εθνική Τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος Τουρκολιάς απεύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους της τράπεζας λέγοντας ότι “ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιήσουμε επιτυχώς την αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου”.

Tην προηγούμενη Παρασκευή σε σύσκεψη όλων των Συλλόγων της Εθνικής αποφασίστηκε “η ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην ΕΤΕ για την επίτευξη του στόχου 10%”, ότι “δεν πρέπει να περάσει ο αφελληνισμός της Εθνικής Τράπεζας”, ότι πρέπει “να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων ΝΠΔΔ στο 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ” και ότι έτσι “θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα”.

Υπερκέρδη

Πρόκειται για αυταπάτη. Τα υπερκέρδη και η ανάδειξη της Εθνικής Τράπεζας στην κορυφή του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, με τα ανοίγματα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ – στους εργαζόμενους δεν έφεραν περισσότερα, αλλά λιγότερα δικαιώματα, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην ΕΤΕ δεν έχουν κανένα λόγο να θυσιάσουν τους μισθούς και τα ταμεία τους στο όνομα του “μη αφελληνισμού της τράπεζας”. Καμιά συνεργασία με αυτούς που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI.

Η απάντηση στα ξεπουλήματα που επιδιώκει η τρόικα, ΔΕΝ είναι η συστράτευση με τους ντόπιους τραπεζίτες απέναντι στους τροϊκανούς. Ντόπιοι και διεθνείς τραπεζίτες διαπλέκονται μεταξύ τους και μόνο η αντίσταση των εργαζόμενων φρενάρει τα εξωφρενικά σενάριά τους: αν οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο δεν είχαν βγει στους δρόμους και είχαν «συστρατευτεί» με τους Βγενόπουλους, τα κουρέματα θα είχαν λεηλατήσει και το τελευταίο ευρώ.

Η μόνη απάντηση στους εκβιασμούς της τρόικας είναι ο έλεγχος της Εθνικής αλλά και όλων των τραπεζών – την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων έχει ήδη πληρώσει με αίμα ο λαός – να περάσει στον ίδιο: με κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο.