Οι εκπαιδευτικοί σε κίνηση

Πανελλαδικό συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας οργανώνουν την Παρασκευή 19 Απρίλη ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, κηρύσσοντας 3ωρες στάσεις εργασίας για τον πρωινό (11πμ-2μμ) και τον απογευματινό κύκλο (2μμ-5μμ) και καλώντας ΕΛΜΕ και Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Δασκάλων “να κηρύξουν, όπου χρειαστεί, επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της επαρχίας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο”. Αιχμή της απεργιακής κινητοποίησης είναι οι επιθέσεις του υπουργείου Παιδείας στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

“Εδώ και μια δεκαετία οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής της χώρας μας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ, “Εργάζονται κάθε χρόνο στα Ειδικά Σχολεία, στα Τμήματα Ένταξης, στις δομές της Ειδικής Αγωγής, μόνο ως συμβασιούχοι/αναπληρωτές (ΠΕ61 - ΠΕ 71) καθότι ποτέ δε διορίστηκαν είτε μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής (προκηρύχθηκε δυο φορές αλλά ακυρώθηκε) είτε μέσω της πολύχρονης προϋπηρεσίας τους (εκατοντάδες έχουν συμπληρώσει 30μηνο)”.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών. Μετά το “σχέδιο Αθηνά” για την τριτοβάθμια, σειρά παίρνουν πρωτοβάθμια και δευτοβάθμια. Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που μειώνει κατά χιλιάδες τις οργανικές θέσεις στα σχολεία είναι η εφαρμογή όσων συμφώνησαν συγκυβέρνηση-τρόικα για να υπερκαλύψουν το πλάνο των 150.000 απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και η συνέχεια των καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων, της “αξιολόγησης”, της αύξησης του ωραρίου και όλων των επιθέσεων που θέλουν να περάσουν.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να ξεσηκωθούν και να πιέσουν τις ηγεσίες σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ να κλιμακώσουν. Ηδη οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Απρίλη με απόφαση της ΔΟΕ και στις 16 Απρίλη με κοινή απόφαση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ενάντια στο πετσόκομμα των οργανικών θέσεων, έγιναν κάτω από τη πίεση της βάσης. Αυτές τις μέρες ξεκινούν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που οδηγήσουν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ και η ίδια διαδικασία θα ακολουθήσει στους δασκάλους. Μπορούν να μετατραπούν σε συνελεύσεις μάχης που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα ανοίξουν την προοπτική της απεργίας διαρκείας στα σχολεία και σε όλο το δημόσιο.