Να σώσουμε τα Νοσοκομεία

Με τον απεργιακό σταθμό της 17ης Απρίλη κλιμακώνεται η μάχη που δίνουν όλο το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Υγεία, ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων, την υποχρηματοδότηση και τη γενικότερη διάλυση του ΕΣΥ. 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί όλης της χώρας (ΟΕΝΓΕ), ενώ με 6ωρη στάση εργασίας θα συμμετέχουν διοικητικοί, νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 11:30 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Στο δρόμο για την πανυγειονομική απεργία στις 17/4, ξετυλίχτηκαν μια σειρά δράσεις, διαμαρτυρίες και συντονισμοί από νοσοκομείο σε νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα.

“Για την οργάνωση της απεργίας στις 17/4, οι εργαζόμενοι στο Ασκληπιείο Βούλας κάλεσαν την Πέμπτη 11/4 τους τοπικούς φορείς σε συντονισμό. Αποτέλεσμα ήταν μια συγκλονιστική συνέλευση με δεκάδες φορείς, συλλογικότητες και σωματεία, να βάζουν την ανάγκη για δημιουργία μόνιμου συντονισμού για την από κοινού πάλη ενάντια στα μνημόνια, τις περικοπές και τις απολύσεις”, μας μεταφέρει ο Μάνος Νικολάου, “Σαν πρώτη κινητοποίηση αποφασίστηκε την παραμονή της απεργίας κλείσιμο των ταμείων του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και στις 17/4 συμμετοχή όλων στην απεργία.”

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Υγειονομικές Περιφέρειες σε μια σειρά πόλεις, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Αττικού Νοσοκομείου και φορέων ψυχικής υγείας.

“Στο Γεννηματά είμαστε σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις βδομάδες γιατί είμαστε απλήρωτοι, όχι μόνο οι γιατροί αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Υποσχεθήκανε ότι θα πληρώσουν τρεις μήνες εφημεριών και πάνε και κουρεύουν μέχρι και πέντε μήνες χρωστούμενα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε την επίσχεση. Η απεργία στις 17/4 είναι η αρχή για να περάσουμε σε απεργιακή κλιμάκωση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οργάνωση από τα κάτω με απεργιακές επιτροπές παντού”, είπε ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός, στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση έξω από τη 1η ΥΠΕ.

Τοπικοί συντονισμοί

Κοινή συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης, με κλείσιμο των ταμείων πραγματοποίησαν την Τρίτη 16/4 τα σωματεία εργαζομένων του Παίδων, του Σισμανόγλειου και του Αμαλία Φλέμινγκ, με τη συμμετοχή και κόσμου της περιοχής από τις Ενώσεις Γονέων, τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, το ΠΑΜΕ κλπ. Ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει μετά την απεργία της 17/4. Ο συντονισμός των τριών νοσοκομείων της Βορείου Αθήνας καλεί σε νέα συγκέντρωση στις 23/4, στο Σισμανόγλειο αυτή τη φορά. Στην Πάτρα η Ένωση Γιατρών Αχαϊας, καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης με συγκέντρωση στην πλ.Όλγας στις 11πμ και εξαγγέλει κλιμάκωση με συλλαλητήριο στις 23/4, 8μμ, στην πλ.Γεωργίου. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου συνεχίζει μετά τις 17/4, με τετράωρες στάσεις εργασίας Πέμπτη 18/4 και Παρασκευή 19/4.

Κάτω από αυτές τις πιέσεις, οδηγείται και η ΠΟΕΔΗΝ, δια στόματος του προέδρου της Σ. Κουτσιουμπέλη, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση για τα συγχωνευόμενα νοσοκομεία πριν το Πάσχα, ενώ και η Πρωτομαγιά αναμένεται να είναι μέρα μαζικής απεργιακής δράσης και για τον κλάδο της Υγείας.


...και τον ΟΚΑΝΑ

Σε κατάληψη βρίσκονται εδώ και ένα μήνα οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ από τους εργαζόμενους, ενώ τόσο την Πέμπτη 11/4 έξω από το υπουργείο Υγείας όσο και την Παρασκευή 12/4 με το συλλαλητήριο στη Βουλή, μαζί με εργαζόμενους σε δομές ψυχικής υγείας έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στο κλείσιμο και τη διάλυση.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με την Όλγα Βαμβακούρη, αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

- Ποιά είναι η μέχρι τώρα πορεία των κινητοποιήσεων;

- Είμαστε σε κατάληψη για 24η ημέρα σήμερα. Προχωρήσαμε σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης γιατί πραγματικά τα δεδομένα που έχουμε για τον ΟΚΑΝΑ είναι οτι πάει για κλείσιμο κι αυτό σημαίνει πολλά τόσο για τους 700 εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ όσο και για τους 8500 θεραπευόμενους. Παράλληλα κάνουμε πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Προφανώς και θα συμμετέχουμε στην απεργία στις 17/4, ανεξάρτητα από την κατάληψη. Συνεχίζουμε γιατί δεν έχουμε καμία απάντηση πέρα από υποσχέσεις και άπειρη “κατανόηση” από τους υπουργούς και την πολιτική ηγεσία. Εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει πίσω.

- Πως βιώνετε την υποχρηματοδότηση και την προσπάθεια διάλυσης του ΟΚΑΝΑ;

- Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2013 είναι 18 εκατομμύρια, όταν 17 εκατομμύρια είναι μόνο η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές μας εισφορές στο σύνολο. Οπότε στην πραγματικότητα δεν μένουν χρήματα για λειτουργικά έξοδα. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε ενταχθεί πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο κι έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις που προβλέπονται στα μνημόνια. Επίσης μέσα σε τρία χρόνια οι θεραπευόμενοί μας έχουν αυξηθεί από 4000 σε 8500. Αυτό αυξάνει ούτως ή άλλως και τα λειτουργικά έξοδα. Πριν ξεκινήσουμε την κατάληψη βιώναμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είχαμε αντιδραστήρα να πάρουμε ουροληψίες στους ασθενείς. Η εταιρία που έχει το μηχάνημα που κάνει τους ελέγχους για το AIDS κλπ, ήρθε και κατέσχεσε το μηχάνημα λόγω χρεών.

Η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που ήταν και η μοναδική λόγω των έμπειρων γιατρών που μπορούσε να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης, έχει αναστείλει τη λειτουργία της γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ζούσαμε μια κατάσταση όπου συνεχώς οι υπηρεσίες μείωναν την ποιότητά τους και τελικά δεν είχαμε αντικείμενο εργασίας. Αποδεκατίζουν τον ΟΚΑΝΑ και κανείς δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να βγει και να το πει.