Να φύγουν οι χρυσοθήρες και τα τσιράκια τους

Την Τετάρτη 10 Απρίλη, στις 3 τα ξημερώματα, κουκουλοφόροι των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, εκτελώντας τις εντολές της συγκυβέρνησης και της Eldorado, έσπασαν τις πόρτες δύο αγωνιστών στην Ιερισσό, εισέβαλαν στα σπίτια τους και μπρος στα μάτια των έντρομων συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην ασφάλεια.

Η πρωτοφανής αυτή πράξη κρατικής τρομοκρατίας, που θυμίζει άλλες εποχές, σήμανε από τη μεριά της κυβέρνησης την κλιμάκωση του πολέμου που έχει κηρύξει απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό της ΒΑ Χαλκιδικής, έτσι ώστε να προχωρήσει η λεηλασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου.

Άμεσα οι καμπάνες στην Ιερισσό χτύπησαν και εξοργισμένοι οι κάτοικοι του χωριού κατέβηκαν στο δρόμο μέχρι το πρωί, με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοπικού αστυνομικού τμήματος, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη οριστικά.

Την επόμενη μέρα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου κανονικά οι δύο συλληφθέντες, που κατηγορούνται για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας στις Σκουριές, θα παρουσιάζονταν στην εισαγγελέα. Τρομοκρατημένοι από τη δίκαιη οργή του λαού, οι ανθρωποφύλακες του Δένδια κράτησαν τους αγωνιστές για ανάκριση στη Θεσσαλονίκη, περικυκλωμένους από πολλές διμοιρίες ΜΑΤ. Ταυτόχρονα στήθηκαν οδοφράγματα και έκλεισαν οι δρόμοι στις δύο εισόδους-εξόδους της Ιερισσού.

Οι τέσσερις ημέρες που ακολούθησαν θα μείνουν στην ιστορία : Από τη μια μεριά η ακροδεξιά τρικομματική κυβέρνηση με τα ΜΑΤ, με το στημένο κατηγορητήριο και με τις δηλώσεις Δένδια ότι «ο νόμος θα επιβληθεί και θα αποκατασταθεί η αίσθηση της νομιμότητας», η Ιερισσός δεν θα γίνει «γαλάτικο χωριό» κλπ. Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής και χιλιάδες αλληλέγγυοι που διαδήλωναν, με αποκορύφωμα το Σάββατο 13/4 που αναδείχθηκε σε ημέρα πανελλαδικής δράσης, με συγκεντρώσεις σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής και δεκάδες πόλεις της χώρας.

Απελευθέρωση

Την Κυριακή 14/4 ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών πολιόρκησε επί ώρες το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του Γιώργου και του Βασίλη. Δυστυχώς, ανακριτής και εισαγγελέας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την πολιτική της καταστολής και της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων διέταξαν την προφυλάκιση των 2 αγωνιστών, πολιτικών -πια- κρατούμενων. Οι δικηγόροι τους κατήγγειλαν τις διαδικασίες, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά : «Ακολουθούνται διαδικασίες Γκουαντάναμο» και «Είναι διάχυτη η μυρωδιά του θανάτου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όμως όσο και να θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό της Χαλκιδικής, δεν τα καταφέρνουν. Ό αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία δυναμώνει. Τα μπλόκα στην Ιερισσό παραμένουν και τα Συντονιστικά και οι Επιτροπές αγώνα συνεδριάζουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ : «Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή της βαρβαρότητας στη Χαλκιδική και σε όλη τη χώρα» για να απελευθερωθούν τα αδέλφια μας, για να φύγουν οι χρυσοθήρες και τα τσιράκια τους.

Π.Λ.